La reforma penal perjudica les persones amb trastorn mental

Autor/a: 
Gemma Uix Carrión
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La reforma penal perjudica les persones amb trastorn mental

Autor/a: 
Gemma Uix Carrión

Resum: 

El passat 11 de juny de 2014 es va celebrar una Taula rodona sobre la incidència que la Proposta de reforma del Codi Penal pot tenir sobre els drets de les persones que pateixen alguna malaltia o trastorn mental.

La Federació de Salut mental de Catalunya va organitzar la Taula rodona “Drets perduts en salut mental, com ens afecta la reforma del Codi Penal" a la Sala d’Actes de la Casa del Mar de Barcelona.

L’entitat va concloure que existeix unanimitat en l’opinió sobre el caire discriminatori de la proposta de reforma del Codi Penal per a les persones amb problemes de salut mental. Una unanimitat representada per les entitats que defensen aquest col•lectiu, professionals del dret, de la psiquiatria i membres de partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats.

L’entitat ha realitzat un resum de la jornada i recalca els aspectes més importants, manifestant que “juristes, professionals i usuaris de salut mental avisen del retrocés democràtic de la reforma del Codi Penal”.

Els col·lectius afectats consideren que aquesta reforma del Codi Penal és un atac frontal als drets de les persones amb trastorn mental i les discrimina respecte la resta de persones que hagin comès el mateix acte delictiu i no pateixin cap trastorn mental.

Doncs segons alerta l'entitat, les mesures de seguretat d’internament imposades a persones amb problemes de salut mental es podrien prorrogar indefinidament, mentre que la pena de presó que correspon aplicar per la comissió d’un mateix fet delictiu a una persona sense problemes de salut mental, continua sense poder-se prorrogar, produint-se així una situació discriminatòria i injusta.

Les mesures de seguretat, s’apliquen de forma alternativa a la pena de presó, tal i com preveu el Codi penal vigent i, en el cas de les persones amb problemes de salut mental, la mesura de seguretat consisteix en l’internament en un centre, a fi d’aplicar-los un tractament terapèutic o educació especial.

Segons els principis que actualment regeixen el sistema penal espanyol, qualsevol tipus de mesura de seguretat hauria de respectar el principi de temporalitat i d’integració social, entre d’altres.

El que estableix el mateix text legal en vigor és precisament, que aquesta mesura no pot sobrepassar el temps que està previst per a les penes imposades a aquelles persones que hagin comès el mateix acte delictiu sense patir les circumstàncies de salut mental.

La reforma del Codi Penal permetria, en canvi, que les mesures de seguretat poguessin excedir el límit imposat per prevenir la perillositat de l’autor del delicte, de manera que es podria prorrogar fins a convertir-se en una mesura perpètua.

La Confederació espanyola d’agrupacions de familiars i persones amb malaltia mental (FEAFES) ha elaborat un decàleg en el qual expressa els deu motius per no acceptar la reforma proposada, sobre el qual ha elaborat un vídeo explicatiu.

En els últims dies, la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat de totes les formacions polítiques, una proposició no de llei mitjançant la qual es demana al Govern que rectifiqui i tracti de forma justa i no discriminatòria aquest col·lectiu. Tot i que aquest text no obliga el govern a modificar la proposta de reforma penal, la FEAFES ho considera un gran pas endavant.

Finalment, si voleu signar perquè la reforma penal tingui en compte els drets de les persones amb trastorn mental, la FEAFES proposa que ho feu en el següent enllaç.

Afegeix un comentari nou