L’associacionisme i el voluntariat al Tarragonès

Suport Tercer Sector – Jurídic
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’associacionisme i el voluntariat al Tarragonès

Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Tarragonès és una comarca de la província de Tarragona, que rep el seu nom per acollir en el seu interior a la capital de la província.

La Comarca del Tarragonès es troba al sud de Catalunya arran de costa, a la zona meridional, entre el Baix Penedès, al nord-est, l'Alt Camp, al nord, i el Baix Camp al sud-oest. Es troba situada en la zona que conjuntament amb l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat, formen la depressió del Camp de Tarragona.

El Tarragonès destaca per les seves platges d’interès paisatgístic ben divers. Les seves costes configuren part de la costa daurada que atrauen cada any milions de turistes, tant nacionals com internacionals.

El paisatge coster del Tarragonès alterna indistintament llargues platges i petites cales rocoses insertes entre penya-segats, com és la cala de la Móra o la platja de Tamarit.

Donat el clima àrid i la seva situació geogràfica a moltes platges de la comarca s’han format zones de petites dunes naturals, com les que trobem a la platja de Creixell o al Cap Gros.

Tanmateix, el Tarragonès es troba flanquejat per dos rius, el Francolí i el Gaià, que donen nom a molts dels seus municipis i que han estat molt important per a l’economia tradicional agrícola del territori.

No destaca per ser una zona de gran vegetació, ja que l’activitat urbanística i agrícola han fet que aquesta minvés de forma substancial. No obstant, encara podem trobar algunes petites zones de boscos mixts de pins i alzines.

En quant a població destaca per ser una de les comarques més poblades de Catalunya, com a conseqüència de la ciutat de Tarragona que acull en el seu interior a més de 130.000 habitants, més del 50 per cent de la població de tota la comarca.

Com a enclavament important trobem les runes romanes de l’antiga ciutat de Tarraco que permet que ens fem una idea molt aproximada del dia a dia de la civilització romana, gràcies a l’alt grau de conservació en el que es troba el jaciment.

L’associacionisme i el voluntariat al Tarragonès:

Ambiental:

L’Associació Micològica de Tarragona és una associació sense ànim de lucre constituïda el 2004, a partir d’un grup d’aficionats als bolets i a la micologia. Des de la seva creació l’associació ha anat creixent i evolucionant, i actualment no només centra la seva activitat en la recollida de bolets sinó que també dediquen molts esforços en fomentar l’estudi i la recerca micològica.

Com a fita a destacar, cal dir que l’any 2015 van trobar al terme municipal de La Febró una espècie de bolet, la Donadinia helvelloides, que no s'havia trobat en cap altre lloc apart de la zona de Montpeller, configurant-se així com la segona localització a nivell mundial.

L’Associació Mediambiental la Sínia és una entitat ambientalista que desenvolupa bàsicament la seva activitat en l'entorn natural del riu Gaià. L'entitat va néixer l'any 1997 a Altafulla i és membre de diferents entitats de segon nivell com la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i entitat adherida a l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (TSAC).

Els principals projectes de l'entitat són el programa de custòdia del territori i conservació del riu Gaià i el seu àmbit fluvial, sobretot centrat en la seva biodiversitat, l’educació ambiental i el foment del voluntariat.

Alguns dels principals projectes destacats de l’entitat són la recuperació del bosc de ribera, l’estudi i seguiment de les poblacions de peixos del riu Gaià i la consolidació de la tortuga de rierol.

Cultural:

L’origen dels Xiquets de Tarragona actuals es remunta al segle XIX, però no és fins el 1926, que un grup d’aficionats tarragonins funden els Xiquets de Tarragona. Des de llavors, la ciutat sempre ha comptat amb colla castellera pròpia, amb l’excepció obligada dels tres anys de la Guerra Civil.

Els Xiquets actuals és la colla degana de la ciutat, la sisena més antiga de les actualment existents i va celebrar el seu 45è Aniversari durant el 2015. Entre d’altres reconeixements, la colla té atorgada la Medalla d’Argent de la ciutat i la Creu de Sant Jordi el 2001.

La colla compta actualment amb més de 600 castellers inscrits i rep els suport d’incomptables simpatitzants. Aquest fet demostra l’alt grau d’implantació que els Xiquets de Tarragona tenen a la ciutat.

Les darreres temporades han estat molt profitoses pels Xiquets amb assoliments molt importants. A més, es tracta d’una entitat viva, la qual organitza actes i activitats al llarg de tot el cicle festiu de la ciutat de Tarragona. També cal remarcar que l’entitat ha editat tres llibres sobre els castells a Tarragona i un documental, L’Herència millorada.

L'Agrupació de Balls Populars de Torredembarra és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu la potenciació i el desenvolupament del caràcter festiu i tradicional de les festes de Torredembarra i fomentar l'afecció per la cultura popular i el folklore en el seu sentit més ampli, mitjançant publicacions, l’organització de diferents actes relacionats amb la Festa Major i gestionant diferents elements del seguici.

L'Agrupació de Balls Populars de Torredembarra neix l'any 1994 coincidint amb la creació del Ball de Cavallets i, en l'actualitat l'integren un total de sis balls i/o entremesos: Els Nans, l'Àliga, el Ball de Cavallets, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets. I cinc balls infantils: el Ball de Bastonets, el Ball de Cercolets, la Mulasseta, el Ball de Pastorets Infantil i el Ball del Patatuf, a més del grup de carnaval tradicional Figa Te Fai.

Actualment, l’entitat consta de més de 375 associats.

L'Associació de Músics de Tarragona (aMt) és un entitat que va néixer fa més de 16 anys amb la finalitat de treballar per la música i la cultura al territori.

Es tracta d’una associació dedicada a la producció, difusió, exhibició, creació i formació de música i de músics a Tarragona.

Entre els seus projectes, s’ha de remarcar La Capsa de Música, que pretén ser un espai obert a la ciutadania que acull diferents activitats com concerts, sessions formatives, un cicle de cinema rock o taules rodones.

Comunitari:

L’Associació d’Intercanvi Cultural Puentes és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la promoció de les diverses expressions que conviuen a Tarragona.

L’objectiu de l’entitat és la unió dels pobles a través de l’art i la transmissió de les manifestacions folklòriques, a fi d’aconseguir ponts de connexió entre cultures.

L’associació pretén impulsar el desenvolupament sociocultural inclusiu enfocat a l’intercanvi i a l’enriquiment mutu. Per aconseguir-ho, s’organitzen cursos, tallers, xerrades, concerts, esdeveniments i activitats lúdiques que potencien la creativitat.

Entre les seves activitats destaquem el projecte Saund S’estima, en el qual col·laboren amb altres entitats i que té per objectiu difondre una vida més ecològica i independent.

L´Esplai Campiquipugui és una associació juvenil sense ànim de lucre de la Riera de Gaià que treballa com a entitat educativa en el temps de lleure amb infants i joves, i que forma part de la Federació Catalana de l’Esplai.

L’Esplai realitza una tasca educativa i social mitjançant activitats de cap de setmana, excursions a la natura i colònies. A més, l’esplai també participa activament en accions mediambientals amb l’Associació Mediambiental de la Sínia

La Fundació Topromi- Taller Ocupacional Promoció de Minusvàlids és una entitat sense ànim de lucre, creada l'any 1982 que té com a objectiu fonamental millorar la qualitat de vida de les persones adultes amb discapacitat Intel·lectual, facilitant als seus usuaris i treballadores una atenció diürna de tipus rehabilitador integral a través d'un conjunt d'activitats en què participen directament i que possibiliten la integració social i laboral d'aquestes persones a la comunitat a la qual pertanyen.

El Centre, que acull i atén a unes 80 persones diàriament, té com a repte respondre de forma òptima a les necessitats vitals dels usuaris i treballadors, contemplant la seva individualitat i facilitant l'adquisició de noves competències personals, socials i laborals.

Social:

La Mar Blava, Fundació Privada és una entitat social sense ànim de lucre que té com a objecte l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual amb la finalitat de potenciar la seva qualitat de vida en totes les seves dimensions ( benestar emocional, relacions interpersonals, benestar físic, desenvolupament personal, autodeterminació inclusió social) i vetllar perquè els seus drets com a persones siguin respectats.

La Mar Blava gestiona dos serveis d’acolliment residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual i que porta més de 10 anys en funcionament a Tarragona.

Un dels principals objectius de la Mar Blava és aconseguir la integració i normalització del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, potenciant la seva autonomia social i el seu desenvolupament personal, tenint en compte les seves característiques individuals.

Des del 2006, la Fundació Bonanit desenvolupa un projecte d’atenció integral a les persones en situació de desemparament i sense llar.

L’objectiu principal de l’entitat és evitar l’empitjorament de la situació de les persones sense sostre. Per aconseguir-ho, l’entitat incideix especialment en garantir un lloc per que les persones puguin dormir i mantenir la seva integritat física, proporcionar acompanyament social, garantir la higiene personal i l’alimentació, i proporcionen informació sobre serveis i recursos.

L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC) és una entitat sense ànim de lucre fundada a l’any 1977, la qual es dedica a l'atenció integral d'infants i adults afectats de paràlisi cerebral o altres encefalopaties de tractaments afins.

L’entitat defensa els drets i facilita el desenvolupament de les persones amb discapacitat, cobrint les seves expectatives mitjançant diferents serveis i atenent les seves necessitats, al mateix temps promouen la seva participació a la societat.

Internacional:

Prabhat és una organizació sense ànims de lucre que té per objectiu promoure i recolzar els esforços d’educació i de desenvolupament de les parts oblidades de la Índia.

El principal objectiu de Prabhat consisteix en promoure una educació alternativa i consciència en persones del sector rural.

Alguns dels projectes destacats de l’entitat es centren en la construcció d’escoles alternatives a les zones rurals, en programes de suport a l’estudiant a través de beques, en la potenciació de les habilitats personals, i l’impuls del paper de la dona en la societat.

Agua de Coco és una fundació que es dedica a la cooperació internacional, a la sensibilització i a l’educació per al desenvolupament.

L’entitat treballa a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Els seus programes estan relacionats amb l’escolarització – tant la obligatòria com les activitats extraescolars -, la inclusió social, la promoció de la salut i la lluita contra la malnutrició, així com l’educació mediambiental i la recuperació de l’entorn.

Principals activitats i festivitats associatives a la comarca:

Muda’t és la mostra de les entitats de dansa i música tradicional catalana de Tarragona, la qual es celebra durant el mes de juny. Aquesta mostra pretén una programació que vol crear punts de trobada i relació entre les entitats i la ciutadania.

La mostra dura quatre dies i té per objectiu omplir la ciutat de cultura popular, oferint actes per a tots els públics. Les entitats organitzadores (l'Agrupació Tarragona Dansa, el Casal Tarragoní, l'Esbart Dansaire, l'Associació Balls a Plaça i l’Esbart Santa Tecla) proposen un ampli ventall d’activitats per apropar a tothom a les parts més desconegudes i curioses de dansa i la música popular.

La festa de Sant Magí es celebra del 15 al 19 d’agost, en els quals, es fan activitats tradicionals i espectacles al carrer.

La vinculació de Sant Magí amb Tarragona es remunta a inicis del segle IV dC i a Tarragona es celebra aquesta festa en el seu honor des de finals del S. XIX.

Algunes de les activitats remarcables d’aquesta festivitat són la Sindriada que és una vetllada amb música i talls de síndria, la Revetlla Remullada on els assistents són ruixats d’aigua sota el ritme de la música, la representació de les Contalles de Sant Magí, i l’exhibició castellera.

El Correllengua és una iniciativa popular que es celebra anualment en els territoris de llengua catalana amb l’objectiu de mostrar la vitalitat de la llengua catalana i fomentar-ne l’ús social.

El Correllengua a Tarragona l’organitza el Casal i l’AAVV Progressista de Torreforta, conjuntament amb diverses entitats de la ciutat.

La celebració consisteix en diversos actes de caràcter lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu. Entre d’altres, destaquen la cercavila, les actuacions musicals, les activitats per a la canalla, els parlaments, i les paradetes.

El Concurs de Castells és una actuació de les millors colles castelleres del país, la qual es celebra cada dos anys, a l'inici de la tardor dels anys parells, esdevenint el principal aparador del món casteller.

Un dels principals atractius del certamen és que és l'única diada de tota la temporada en què tots els castells reben una puntuació segons la seva dificultat. Aquest fet propicia que les colles punteres competeixin per aconseguir el primer lloc en la classificació final.

Prop de 7.000 persones gaudeixen com a públic d’aquesta mostra cultural catalana declarada patrimoni cultural i immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Punts de Voluntariat al Tarragonès:

Al 2017 s’acollirà a la ciutat de Tarragona els XVIII Jocs Mediterranis, que requerirà un important nombre de voluntaris i voluntàries.

En aquest sentit l’equip de voluntaris i voluntàries de Tarragona 2017 és una de les peces fonamentals d’aquests jocs i la seva existència és imprescindible per tal d’organitzar uns Jocs d’èxit organitzatiu i participatiu. A més, aquest equip de voluntariat es convertirà en un dels grans llegats per la ciutat més enllà de la cita esportiva

Formar part de l’equip de voluntariat de Tarragona 2017 és molt més que una oportunitat. És una cita amb la història.

L’Ajuntament de Cambrils posa a l’abast un punt de Voluntariat, gestionat per la Federació Catalana del Voluntariat Social, mitjançant el qual informar i promocionar el voluntariat, al torn que capta nous membres.

Des d’aquest enclavament s’assessora a les persones que volen realitzar tasques de voluntariat però no saben on adreçar-se.

El servei consisteix en donar a conèixer els projectes de les entitats que hi ha en el territori per a que les persones interessades puguin escollir, entre les diferents opcions, la que més s’adeqüi a les seves pretensions.

  • Altres punts del voluntariat:

Espai d’entitats i voluntariat de l’Ajuntament de Tarragona

Punt Omnia Torreforta

Afegeix un comentari nou