Se signa un conveni per reconèixer els drets de les persones amb malalties incurables
Comparteix
L'entitat Dret a Morir Dignament i els col·legis de treball social, educació social i psicologia s’uneixen per promoure la formació de professionals, la recerca acadèmica i la difusió del Document de Voluntats Anticipades.
L’Associació Dret a Morir Dignament (DMD) ha signat un conveni amb el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya a principis de juny per impulsar el reconeixement dels drets de les persones malaltes. L’acord ja compta amb el suport del Col·legi de Psicologia de Catalunya i en les properes setmanes, s’hi adherirà també el d’Educadors i Educadores Socials.
Entre els objectius del conveni es troba la difusió del Document de Voluntats Anticipades (DVA), un escrit personal i certificat pel Departament de Salut de la Generalitat en què cadascú concreta quin tractament vol o no rebre en cas de patir una malaltia incurable.
“El nombre de persones que han signat el Document encara és molt baix, perquè encara ens fa por parlar de la mort, sobretot quan estem sans”, explica Cristina Seoane, coordinadora del grup de psicologia i treball social de l’associació DMD.
Equiparar el Document de Voluntats Anticipades al testament de béns
Seoane aclareix que el DVA l’han de signar aquelles persones que gaudeixen de salut. “Jo ja l’he signat i no tinc cap malaltia. S’ha de fer ara, perquè en qualsevol moment podem tenir un accident sobtat i podem no ser a temps de dir com volem ser tractats”, apunta Seoane, que compara el DVA amb el testament de béns, molt més acceptat per la societat.
El nombre de persones que han signat el DVA des que es va implantar a Catalunya, el 2002, és baix, tot i que és la comunitat autònoma amb la xifra més alta. En total, el Departament ha rebut prop de 76.000 documents. És a dir, 8 de cada 1.000 habitants de Catalunya l’han signat, majoritàriament persones majors de 60 anys.
Segons l’Informe sobre el Registre de voluntats anticipades, elaborat per la Generalitat el desembre del 2016, la quantitat de catalans i catalanes que van registrar un DVA l’any passat va augmentar en un 1,09% respecte l’any anterior.
“Al DVA s’expressa sobretot la voluntat de rebre o no tractaments invasius, com els respiradors artificials o les sondes nasogàstriques. Hi ha persones, com jo, que no ho voldríem. Com tampoc vull que em ressuscitin sabent que em quedaré vegetal i sense opcions de recuperar-me”, explica Seoane.
A banda, el conveni proposa organitzar sessions formatives per a professionals vinculats als processos de final de vida i activitats conjuntes entre les entitats i col·legis que se sumin a la iniciativa.
L’acord també facilitarà l’assessorament entre entitats, l’intercanvi de llibres, publicacions i altres materials d’investigació, i propiciarà la creació d’uns premis per fomentar la recerca universitària sobre l’acompanyament social en processos de final de vida.
“Encara ens hem de reunir i concretar cada punt del conveni perquè totes les propostes acabin sent una realitat”, avança Seoane.
Gràcies Júlia Hinojo pel teu article entrevista sobre aquests convenis que permetran augmentar la col.laboració entre la nostra associació, Dret a Morir Dignament, i aquests col.legis professionals. Segur que serviran perquè més persones coneguin els seus drets davant la mort i els facin servir quan sigui necessari. La Cristina Seoane ha realitzat una feina magnífica de contacte entre l'associació i els col.legis professionals. Gràcies.