Què és una cooperativa d’iniciativa social i com funciona? (I)
Comparteix
Entre les entitats no lucratives, a banda de les associacions i fundacions, també existeixen les cooperatives d’iniciativa social, les quals tenen per finalitat l’atenció a les persones.
Una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre és aquella que té com a finalitat l’atenció de les persones i en la qual no es distribueixen els beneficis, sinó que es reinverteixen en la pròpia activitat.
A continuació explicarem les particularitats de les cooperatives, concretament de les d’iniciativa social, i el seu funcionament.
Què és una cooperativa d’iniciativa social i com es constitueix?
Les cooperatives, a casa nostra, es regulen mitjançant la Llei 12/2015, de 9 de juliol, de les Cooperatives de Catalunya.
Les cooperatives d’iniciativa social sense ànim de lucre tenen com a finalitats: la integració laboral, la plena inserció i la defensa de persones, col·lectius amb dificultats especials d’integració o afectats per qualsevol classe d’exclusió social o limitació de llurs drets socials, o bé la satisfacció de necessitats socials no ateses o ateses de manera insuficient.
Per assolir la seva finalitat social, les cooperatives habitualment realitzen serveis assistencials, terapèutics, sanitaris, residencials, d’atenció domiciliària, culturals, recreatius, o altres de naturalesa social.
Per constituir una cooperativa és necessari un mínim de 2 persones sòcies que aportin el seu treball a l’entitat, tenint en compte que en un termini màxim de 5 anys s’haurà d’incorporar una tercera persona sòcia. Per tant, finalment hi ha d’haver tres persones sòcies.
Per a dur a terme la constitució formal de la cooperativa s’hauran de complir els següents requisits:
- Fer la sol·licitud de la denominació social.
- Redactar els estatuts de la cooperativa.
- Obrir un compte bancari on es diposita el capital social.
- Elevar a públic l’acta de constitució de la cooperativa, els seus estatuts, el certificat de reserva de denominació i el certificat d’ingrés del dipòsit.
- Presentar la documentació al Registre per a la seva inscripció.
Quins són els avantatges del model cooperatiu?
Alguns dels principals avantatges de les cooperatives són els següents:
- Possibilitat d’autoregulació: La relació dels socis és societària, per tant, existeix la llibertat per fixar el calendari laboral, els horaris, les retribucions, les vacances, etc.
- Possibilitat d’escollir entre sotmetre’s al Règim General de la Seguretat Social o al Règim d’autònoms. S’ha de regular en els estatuts de l’entitat.
- La responsabilitat de les persones sòcies és limitada a l’aportació efectuada.
Principis i valors del model cooperatiu
Es tracta d’entitats que disposen d’autonomia organitzativa i que es troben sota l’empara dels següents principis:
- Adhesió voluntària: Les cooperatives són organitzacions obertes a totes les persones sense discriminació per qualsevol motiu, on els seus socis i sòcies tenen plena llibertat per formar-ne part o per deixar membres.
- Gestió democràtica: Les persones sòcies participen activament en la fixació de les polítiques d’actuació i en la presa de decisions, tenint cadascuna un vot. A més, totes les persones sòcies poden ser escollides per ocupar càrrecs socials de l’entitat.
- Participació econòmica de les persones sòcies: Els socis i les sòcies contribueixen al capital de les cooperatives i el gestionen democràticament.
- Autonomia i independència: Les cooperatives són organitzacions autònomes gestionades pels seus socis i sòcies.
- Educació, formació i informació: Les cooperatives faciliten la formació dels socis, dels càrrecs electes i dels treballadors a fi que puguin contribuir de manera eficaç al desenvolupament de la cooperativa.
- Cooperació entre cooperatives: Les cooperatives treballen conjuntament per enfortir el moviment cooperatiu.
- Interès per la comunitat: Les cooperatives treballen per aconseguir el desenvolupament sostenible de les comunitats on estan implantades mitjançant polítiques aprovades pels seus socis.
Les cooperatives, en general, es fomenten sobre els valors d’autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat.
Al mateix temps, les persones sòcies han de seguir els valors de la honestedat, la transparència, la responsabilitat i la vocació social.
Capital Social de les cooperatives
El capital social d’una cooperativa és el patrimoni que els socis i sòcies aporten a la cooperativa.
Als seus estatuts s’ha de recollir la obligació de participar del capital social i amb quin import per part de cada persona sòcia. En tot cas, en el moment de la constitució de la cooperativa hi ha d’haver desemborsat un capital mínim de 3.000€.
La forma de desemborsar l’aportació obligatòria per part de cada soci es fa lliurant com a mínim el 25% en el moment de l’ingrés a la cooperativa, i la resta de la quantitat es desemborsarà tal i com ho recullin els estatuts o ho estableixi l’assemblea.
Aquestes aportacions poden ser dineràries o no dineràries, consistents ens bens o drets patrimonials susceptibles de valoració econòmica.
Una qüestió important a tenir en compte és que la responsabilitat de les persones sòcies és limitada a la quantia de les seves aportacions socials.