Àmbit
Jurídic

Per què les entitats han de tenir un codi d’ètica?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
El codi ètic marca els principis, normes i valors que guien les accions i decisions de les persones membres de l’entitat.
El codi ètic marca els principis, normes i valors que guien les accions i decisions de les persones membres de l’entitat. Font: Canva.

Les organitzacions del tercer sector tenen una gran responsabilitat per actuar de manera ètica, respectant el bé comú i garantint els drets fonamentals, per això, és important que disposin del codi d’ètica.

El codi d’ètica guia les actuacions de les persones membres d’una entitat i serveix per determinar quins comportaments són ètics o no, tant dins de l’organització com cap a fora. El compromís del tercer sector amb la societat i els drets humans fa que sigui important que les entitats en disposin d’un codi d’ètica. Tanmateix, cal que aquest document es vagi adaptant als canvis i que sigui conegut per totes les persones de l’organització, per tal de tenir-lo en compte.

En aquest recurs es repassen les principals funcions del codi d’ètica, així com les parts que ha d’incloure.

Índex

Què és el codi d’ètica?

En primer terme, cal tenir present que el codi d’ètica d’una entitat és un document on es recullen els principis, normes i valors que guien les conductes, les accions i les decisions de les persones que formen part de l’organització. Per tant, és l’instrument base que permet dir si una conducta és ètica o no. 

Es tracta, doncs, d’una eina bàsica que determina els principis que regeixen la manera de fer i de relacionar-se, i amb els quals l’organització es compromet. A més a més, aquests principis ètics han d’estar en consonància amb els valors, la visió i la missió de l’entitat.

Per a què serveix tenir un codi ètic?

En primer terme, el codi d’ètic ajuda a determinar i regular el comportament de les persones que formen l’entitat (internament i externament). Aquest document marca unes pautes que permeten detectar conductes inapropiades moralment, gestionar possibles conflictes d’interessos, resoldre situacions en les quals es planteja un dilema moral i prevenir conflictes.

Alhora, això permet una millor presa de decisions en consonància amb el bé comú, els valors i els objectius socials de l’entitat. Per tant, serveix per a la protecció de les persones participants, especialment, en aquelles entitats que treballen amb col·lectius vulnerables, ja que es prioritza el benestar, la seguretat i el respecte dels drets de les persones usuàries.

Disposar d’un codi ètic també és un mecanisme per generar més confiança dins i fora de l’organització, perquè d’aquesta manera es posa de manifest el compromís de l’entitat d’actuar a partir dels criteris i valors ètics. Finalment, també és una manera de complir amb les normatives vigents aplicables.

En tot cas, aquests beneficis només s’aconsegueixen en la mesura que el codi és públic i conegut, i es compleix. 

Què ha d’incloure un codi ètic?

En primer lloc, ha d’incloure un marc definitori amb els valors, principis i compromisos fonamentals per a l’entitat. Sense aquest context bàsic no es pot entendre la resta del document. A partir d’aquí, s’han de determinar les normes de conducta, és a dir, el comportament que s’espera de les persones que formen part de l’entitat tenint en compte les diferents persones usuàries o grups amb els quals es relaciona l’entitat. En aquest punt, també cal deixar clar el compromís amb les lleis i regulacions aplicables.

El codi d’ètica, a més, ha d’incloure els mecanismes necessaris per a la consulta, denúncia i supervisió. És important que es tinguin canals segurs (tenint en compte la protecció de dades i la confidencialitat de la informació delicada) per consultar possibles dilemes morals i denunciar comportaments èticament dubtosos.

L’entitat, a més, ha de manifestar un compromís per investigar els dilemes que poden arribar i pot incloure els procediments disciplinaris, explicant les conseqüències de no complir amb el codi ètic.

Qui ha de fer i garantir el compliment del codi ètic?

El codi ètic pot estar redactat per diferents persones de l’entitat, amb jerarquies i perfils diversos. En tot cas, és important que hi hagi persones formades en l’àmbit jurídic. Més enllà de la redacció inicial, que de fet pot prendre com a referència altres codis ja fets (per exemple el codi ètic de la Taula del Tercer Sector), cal que es revisi periòdicament, per tenir en compte els canvis normatius, situacions que s’hagin produït, nous punts de vista, canvis socials...

D’altra banda, cal que hi hagi un comitè ètic, format per perfils heterogenis, que s’encarrega de preservar els principis ètics, prendre decisions i impulsar accions. Es tracta d’un espai de reflexió i debat de dilemes i possibles situacions poc ètiques, en el qual es proposen accions de millora i, fins i tot, sancions.

En qualsevol cas, és important que totes les persones que formen part de l’entitat coneguin i comprenguin el codi ètic. Així mateix, cal que estiguin al cas de les funcions del comitè i de les vies per plantejar dubtes o denunciar situacions poc ètiques. Per això, la formació i els espais de debat i reflexió poden ser bones eines. A més, cal que el document estigui públic i accessible internament i externament.

En definitiva, el codi ètic ha de ser una guia viva, que es vagi nodrint dels canvis que esdevinguin i que tothom de l’organització se la faci seva. Com a recursos per redactar el codi ètic de l'entitat també es pot consultar el Codi ètic de les associacions de Barcelona.

Comparteix i difon