Jaume Albaigès reivindica l’aportació de valor del tercer sector al conjunt de la societat i reflexiona sobre com es tracten les xifres.
Seguint el fil d’un article anterior en què parlava de la necessitat de reivindicar l’aportació de valor del tercer sector al conjunt de la societat, voldria apuntar un altre dels deures que em penso que tenim pendents en aquest camí: les xifres.
Fa uns dies apareixia publicada a CanalSolidari.org una entrevista a Francesco Ambrogetti, captador de fons d’ONUSida. Cito un fragment d’una resposta seva: “en els darrers 5 anys les ONG espanyoles han experimentat un creixement increïble en termes de donants i donacions. 136.000 treballadors i 110 milions d’euros d’ingressos fan avui del tercer sector a Espanya una de les indústries amb creixement més ràpid”.
Sembla ser que les xifres citades procedeixen d’unes declaracions del senyor Francisco Moza, secretari general de Política Social i Consum del Ministeri de Salut i Polítiques Socials, segons el qual “el Tercer Sector factura 110 milions d’euros l’any, ha creat 136.000 llocs de treball i té 11 milions de persones associades”. Quedem-nos amb la part econòmica, que ja dóna per a molt.
- 110 milions d’euros repartits entre 11 milions de socis són exactament 10 euros per soci i any, menys d’1 euro al mes. La generositat dels socis és espectacular!
- Els fitxatges de Cristiano Ronaldo i Zlatan Ibrahimovic la temporada passada van suposar un import més elevat que els ingressos de tot el tercer sector estatal.
- Només la suma dels pressupostos del 2009 de la Fundació Catalana de l'Esplai, de la Fundació Pere Tarrés i de la Creu Roja de Catalunya, ja representen els 110 milions.
Oi que ja es veu que això no quadra per enlloc? Doncs resulta que algú dóna una xifra i d’altres la repeteixen com aquell qui res i els mitjans la publiquen amb la mateixa alegria. Allò pitjor, però, és que és el mateix sector qui en surt malparat, ja que al capdavall transmetem una imatge inconsistent i poc seriosa.
Necessitem, de totes, totes, dades que mereixin una mínima credibilitat i cal que qui les proporcioni expliqui com les ha obtingudes. En l’àmbit català, la Taula del Tercer Sector Social i l’Observatori del Tercer Sector van promoure l’Anuari 2009, on sí que apareixen algunes d’aquestes dades, però només relatives a les ONG d’acció social, és a dir, no s’hi inclou ni la cooperació al desenvolupament ni el medi ambient ni cap altre subsector. Així doncs, fins i tot a Catalunya, on anem un pas per davant, ens trobem lluny encara de tenir la fotografia completa.
Per cert, i com a dada final, a l’Anuari 2009 es diu que les entitats del tercer sector social català mouen un volum anual de 5.500 milions d’euros, un 3% del PIB català. 110 milions a tot l’Estat, deien?
Afegeix un nou comentari