Les entitats proposen canvis per incentivar l’autoconsum col·lectiu i accelerar la transició energètica
Comparteix
L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública i l’Aliança per l’Autoconsum plantegen incentius en la retribució a les empreses distribuïdores per agilitzar l’activació de les instal·lacions d’autoconsum.
L’autoconsum d’energia ha de ser un dels pals de paller sobre els quals impulsar la tan necessària transició energètica que reclama el moment d’emergència climàtica que vivim. Transitar aquest canvi de model que deixi enrere un sistema com l’actual, centralitzat, poc democràtic i basat en combustibles fòssils; per fer-lo més just, distribuït, participatiu i respectuós amb els valors del territori i del medi ambient, és clau si volem empoderar la ciutadania energèticament i afrontar amb garanties el repte que suposa la lluita contra el canvi climàtic.
En aquest camí, com apunten totes les veus expertes, l’autoconsum és un element essencial, atès que procura a la ciutadania independència i autosuficiència respecte a l’oligopoli energètic dominant i a les energies brutes que han empès el planeta a la vora del col·lapse ambiental.
Si bé és cert que en els darrers anys les instal·lacions d’autoconsum han experimentat un boom al llarg i ample de Catalunya, especialment durant el 2021 i 2022; també és una realitat que l’autoconsum col·lectiu, en què diverses persones organitzades en comunitats de veïns o comunitats energètiques, entre altres, comparteixen l’energia que genera una instal·lació, representa una part ínfima –prop de l’1%– del total de l’autoconsum.
Una de les limitacions amb què es topa el creixement de l’autoconsum col·lectiu és la demora, més enllà del raonable, pel que fa als terminis d’activació de les instal·lacions per part de les empreses distribuïdores.
Així ho fan palès l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep), que aplega més d’un centenar de municipis i representa uns 3,5 milions de persones; i l’Aliança per l’Autoconsum, que formen una setantena d’organitzacions. Ambdues entitats reclamen canvis en el model de retribució de les empreses distribuïdores per desbloquejar l’accés i la connexió a la xarxa de les instal·lacions, i així incentivar l’autoconsum col·lectiu per accelerar la implementació de la transició energètica al nostre país.
Des de l'Amep ens hem sumat amb les companyes d' @AxAutoconsumo per demanar un canvi normatiu que elimini les traves a l'autoconsum
— Amep_cat (@Amep_Cat) June 21, 2024
Per una transició energètica justa i social #DesbloqueaElAutoconsumo #DiadelSol@SomEnergia @xsecat @Per_Energia @bcn_energia @FeriaNetZero pic.twitter.com/7WrD4CB6lS
“L'autoconsum col·lectiu i les comunitats energètiques no han penetrat tan ràpidament com requereix la transició energètica i la lluita contra la crisi climàtica”, asseguren les entitats, i adverteixen que “la tramitació es troba en una situació de bloqueig, amb un retard que supera amb escreix el límit de dos mesos marcat per llei”.
En la mateixa línia, l’Arnau Comas i Miñarro, coordinador de l’Amep, explica a Xarxanet que un dels principals problemes de cara al desplegament de l’autoconsum col·lectiu és que “el sistema que hi ha actualment és molt lent, i el que volem és escurçar aquestes demores pel que fa a la connexió”. En aquest sentit, una de les solucions que plantegen des de les entitats té a veure amb el sistema de retribució per a les empreses distribuïdores, que prima la xarxa que es posa a disposició per davant de la qualitat del servei i no incentiva l’agilitació dels tràmits necessaris per activar les instal·lacions d’autoconsum col·lectiu.
“Per capgirar aquesta situació, proposem que en el mecanisme de retribució a les empreses distribuïdores es premiï l’escurçament d’aquest procés d’activació de les instal·lacions d’autoconsum col·lectiu”, exposa Comas, qui assenyala que, en alguns casos, des del moment en què es demana la connexió fins que s’autoritza poden passar fins a dos anys, un temps en què els autoconsums col·lectius queden encallats.
Les entitats expliquen que bona part dels retards que pateixen els projectes d’autoconsum col·lectiu són, deixant de banda les dificultats purament tècniques, per tràmits injustificats, demores en la gestió dels expedients i requeriments tècnics desproporcionats.
Un sistema que no facilita l’autoconsum col·lectiu
De fet, segons l’Amep i l’Aliança per l’Autoconsum, el sistema retributiu actual no només no facilita l’autoconsum col·lectiu, sinó que “n’incentiva el bloqueig”, atès que no inclou la gestió d'aquesta mena d'instal·lacions ni d'altres elements d'energia distribuïda i, per tant, promou un “model centralitzat que va en contra de l’interès social”.
Per això, amb l’objectiu d’incentivar l’autoconsum col·lectiu, proposen introduir un criteri de retribució basat en la qualitat del servei, és a dir, que la retribució que percebin les empreses distribuïdores depengui de l'activació correcta de nous autoconsums col·lectius, així com de la gestió eficient de l'electricitat injectada a la xarxa i compartida.
A més, plantegen fixar requisits d'elaboració de plans d'inversió anuals i triennals de les empreses, i que part de les inversions es destinin específicament a incrementar la capacitat per a activar noves instal·lacions d'autoconsum i autoconsum col·lectiu.
Més enllà d’aquestes dues propostes concretes, un informe jurídic de l’Amep titulat ‘Proposta normativa per a establir la metodologia per al càlcul de la retribució de l'activitat de distribució d'energia elèctrica per les obligacions i funcions relatives a l'autoconsum’ posa sobre la taula una vintena més de propostes per canviar la regulació actual i desencallar la situació actual.
Les propostes de millora s'emmarquen en el procés de consulta pública obert per Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) –i que finalitza el 24 de juliol– a fi de revisar la metodologia de retribució de les distribuïdores de cara al període regulador que anirà del 2026 al 2031.
Tanmateix, enmig d’aquest procés, s’ha fet públic que durant el 2023 la CNMC va iniciar una investigació a diverses empreses distribuïdores per esclarir si van posar traves a les instal·lacions col·lectives i si les demores en la connexió són deliberades.
Sigui com sigui, des de les entitats reclamen que s’actuï per minimitzar els retards. “En definitiva, volem que s’escurcin aquestes demores a la connexió i, per tant, que es valori la rapidesa a través del mecanisme de retribució; i tot plegat ho estem formulant en positiu, proposant incentius per millorar l’eficiència del procés”, resumeix Comas.
L’Amep i l’Aliança per l’Autoconsum veuen aquest moment com una oportunitat per avançar i fer un pas decisiu per descentralitzar el sistema i potenciar l’autoconsum, una eina cabdal per accelerar la transició energètica que la societat demanda i el planeta necessita.
Afegeix un nou comentari