Esplais Catalans presenta la seva tardor formativa: diverses jornades per aprofundir en el treball pedagògic
Comparteix
Durant l’octubre i novembre l’entitat organitzarà tallers i xerrades per tractar temes com el feminisme, l’antiracisme, la justícia global i l’educació ambiental
Educació ambiental, antiracisme, feminisme i justícia global. Aquestes són les temàtiques que es tractaran en aquesta nova edició de la tardor formativa d’Esplais Catalans (ESPLAC). Sempre des del prisma de l’educació en el lleure, es pretén aprofundir en el treball pedagògic que es fa a esplais i caus, proposant formacions presencials per a monitors i monitores.
Ja fa diversos anys que Esplac, conjuntament amb altres entitats de l’associacionisme educatiu, organitza formacions durant la tardor. És un moment idoni perquè els esplais inicien el curs i hi ha moltes inquietuds pedagògiques per part dels monitors i monitores i ganes de formar-se i aprofundir en temàtiques que travessen transversalment l’educació en el lleure.
Unes jornades que venen de lluny
La tardor formativa d’ESPLAC sorgeix d’una sèrie de jornades que fa anys que s’organitzen. Primer de tot van aparèixer les jornades de lleure i feminisme. L’any 2010 se celebrava la primera edició d’aquestes jornades de lleure i feminisme, organitzades per l’Escola lliure el Sol. ESPLAC va afegir-s’hi l’any 2012, a la segona edició. I les jornades van anar creixent i evolucionant, fins arribar a aquest any, que es celebrarà la catorzena edició, on hi participen, conjuntament amb Esplais Catalans i l’Escola lliure del Sol, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
L’any 2017, Esplac va voler ampliar l’oferta formativa de tardor i es van crear les Jornades Ambientals, amb l’objectiu d’oferir un espai de formació per a monitors i monitores d’esplai i responsables educatius, centrant-se en temàtiques ambientals. Enguany es celebrarà la onzena edició d’aquesta trobada formativa.
Proposta àmplia
La proposta d’enguany és una de les més completes i ambicioses. El 13 d’octubre s'inicia el reguitzell de formacions, i se celebraran les Jornades Ambientals, amb la sobirania alimentària com a temàtica central. Es pretén obrir un espai de formació i debat sobre com treballar aquest aspecte des del lleure associatiu, per aconseguir que esplais i caus esdevinguin agents transformadors i puguin educar per la sobirania alimentària. Aquesta part de la tardor formativa es celebrarà a la Casa Groga, al barri del Fort Pienc de Barcelona i està organitzada i preparada per la Comissió Reduïnt Petjada d’Esplac.
Justícia Global i Feminismes
El cap de setmana del 26 i 27 d’octubre serà el torn per parlar i formar-se sobre Justícia Global i Feminismes. El dissabte tindran lloc les jornades Canviar l’Educació per a Canviar el Món. Constaran de diversos tallers i espais formatius per a joves a partir de 12 anys, que pretenen impulsar i visibilitzar l’educació per a la justícia global, incentivant el treball en xarxa. Aquest espai formatiu està coordinat per La Fede, amb la col·laboració d’Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Esplac. Tindran lloc al Centre Cívic Pla d’en Boet, a Mataró.
El diumenge 27 d’octubre, per altra banda, se celebra la catorzena Jornada de Lleure i Feminismes, sota el títol “Desgranem les crisis: respostes des dels feminismes i el lleure”. Aquesta edició té l’objectiu d’analitzar les múltiples crisis globals i revisar el treball dels espais de lleure des d’una perspectiva interseccional. Es celebrarà a la masia de la Guineueta, a Barcelona.
Comencem a desvetllar com seran les XIV Jornades de Lleure i Feminismes!
Avui us presentem el cartell d'enguany! Sota el lema "Desgranem les crisis: respostes des dels feminismes i el lleure", les jornades se celebraran el pròxim 27 d'octubre🗓 a la Masia de la Guineueta pic.twitter.com/22WD1jn0y4— Lleure i Feminismes (@JLLiFeminismes) August 1, 2024
Antiracisme des del lleure
Per últim, els dies 5, 6 i 7 de novembre se celebrarà la segona edició de les Tardes de Lleure i Antiracisme, un esdeveniment formatiu organitzat per Esplac, l’Escola Lliure el Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia. Durant aquestes jornades es debatrà sobre el paper de les xarxes socials en la difusió del racisme, els efectes de la Llei d'Estrangeria en infants i joves, i es compartiran experiències antiracistes per a definir estratègies contra l'odi, les violències i les opressions.
Es presenten les jornades, les inscripcions al setembre
Els cartells de totes les jornades s’han presentat a finals de juliol. Les inscripcions, però, no s’obriran fins al 16 de setembre. S’hi podrà accedir a través del web d’Esplais Catalans.
Afegeix un nou comentari