Àmbit de la notícia
Comunitari

Més de seixanta incidències d'LGTBI-fòbia al transport públic de Catalunya durant els darrers cinc anys

Entitat redactora
Kiwop
Autor/a
Laura Borràs
  • El 2021 també es va crear un protocol de prevenció de l’LGTBI-fòbia a les xarxes de metro i bus de TMB. Font: Observatori contra l’LGTBI-fòbia
    El 2021 també es va crear un protocol de prevenció de l’LGTBI-fòbia a les xarxes de metro i bus de TMB. Font: Observatori contra l’LGTBI-fòbia Font: Observatori contra l’LGTBI-fòbia
  • Més de seixanta incidències d’LGTBI-fòbia al transport públic de Catalunya durant els darrers cinc anys. Font: Pexels
    Més de seixanta incidències d’LGTBI-fòbia al transport públic de Catalunya durant els darrers cinc anys. Font: Pexels Font: Pexels
  • Segons dades de l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia, el 2023 es va tancar amb tres-centes incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya. Font: Observatori contra l’LGTBI-fòbia
    Segons dades de l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia, el 2023 es va tancar amb tres-centes incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya. Font: Observatori contra l’LGTBI-fòbia Font: Observatori contra l’LGTBI-fòbia

Amb l'objectiu de rebaixar exponencialment aquesta xifra, el Govern aprova aquest 2024 el Pla estratègic de mobilitat i gènere per a la millora de la seguretat de les dones i els col·lectius LGBTI en el transport públic.

El president de l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia, l'Eugeni Rodríguez, ha viscut recentment en primera persona una incidència d'aquest tipus al transport públic. "Em va passar un divendres de maig a les tres de la tarda en agafar la línia D20 del bus de Barcelona", detalla. "Hi havia moltíssima gent i de sobte vaig sentir uns crits bastant desagradables dirigits cap a un grup de dones en concret".

L'Eugeni, davant aquella situació va decidir actuar demanant a l'individu que callés. Com a resposta, va rebre un "mira qui parla, el 'maricón' de merda". Seguidament, l'Eugeni va denunciar la situació als Mossos d'Esquadra i a la direcció de TMB. "No es pot tolerar aquest tipus de situacions. Només una dona va intervenir, la resta d'usuaris van quedar-se callats" explica el president de l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia davant aquesta experiència personal.

Més de 200 incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya durant el 2024

Segons dades de l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia, el 2023 es va tancar amb tres-centes incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya. De moment, el 2024 ja en portem més de dues-centes.

El psicòleg social i coordinador tècnic de l'entitat, Cristian Carrer, comenta que "hem de treballar més en l'àmbit comunitari per intentar erradicar aquest tipus de situacions". De fet, en els darrers cinc anys, Catalunya ha registrat més de seixanta incidències LGTBI-fòbiques al transport públic. "És un espai que utilitzen milers de persones diàriament, i per això, hem d'intentar que aquests llocs esdevinguin espais amables i segurs en tots els contextos", explica en Cristian.

L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia ofereix acompanyament psicosocial i assessorament jurídic a totes aquelles persones que hagin sofert algun tipus discriminació per orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere. Tal com explica en Cristian, no és "un canal oficial de denúncies" tot i que és un primer pas a l'hora de registrar les incidències.

Nou Pla estratègic de mobilitat i gènere

Tot plegat, davant aquesta problemàtica, el Govern català ha aprovat aquest any un nou pla amb una quarantena de mesures amb l'objectiu d'incorporar de manera transversal la perspectiva de gènere a la planificació del transport i la mobilitat.

Algunes de les mesures són incorporar eines pràctiques com el 'botó lila' a les aplicacions de transport públic, millorar la seguretat tant en el transport com en el repartiment de mercaderies a domicili i dissenyar espais més segurs, amb millor il·luminació. "Crec que tota política institucional que serveixi per intentar prevenir, detectar o intervenir en les violències masclistes i LGTBI-fòbiques és un punt a favor", detalla en Cristian.

En aquest sentit, el 2021 també es va crear un protocol de prevenció de l'LGTBI-fòbia a les xarxes de metro i bus de TMB. Un protocol fet conjuntament amb l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia el qual posa èmfasi en la conscienciació i la seguretat dins de les instal·lacions.

Des de l'entitat celebren aquest tipus d'actuacions tot i que creuen que "fa falta més mitjans, més coordinació i formació en seguretat", detalla el seu president, l'Eugeni Rodríguez. "No tanta teoria i més feina pràctica".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari