Àmbit de la notícia
Social

Marta Melgosa: "Hem fet una quarantena de proves a les facultats de Lleida durant la Setmana Europea de la Prova del VIH"

Entitat redactora
Kiwop
Autor/a
Laura Borràs
  • La Fundació Antisida Lleida vol seguir visibilitzant l’existència del VIH i treballar per a la seva prevenció. Font: Fundació Antisida Lleida
    La Fundació Antisida Lleida vol seguir visibilitzant l’existència del VIH i treballar per a la seva prevenció. Font: Fundació Antisida Lleida
  • Lleida commemora el Dia Mundial de la Sida amb una jornada plena d’activitats. Font: Fundació Antisida Lleida
    Lleida commemora el Dia Mundial de la Sida amb una jornada plena d’activitats. Font: Fundació Antisida Lleida
  • El dissabte 30 de novembre la majoria de les activitats es concentren a la plaça Paeria. Font: Fundació Antisida Lleida
    El dissabte 30 de novembre la majoria de les activitats es concentren a la plaça Paeria. Font: Fundació Antisida Lleida

La Fundació Antisida Lleida vol continuar visibilitzant l’existència del VIH i treballar per a la seva prevenció a través de diverses accions.

La capital del Segrià acull diferents activitats amb motiu del Dia Mundial de la Sida. La directora de la Fundació Antisida Lleida, Marta Melgosa, ens explica tots els detalls de la jornada, organitzada per l’entitat.

Què hi podrem trobar?

El dissabte 30 de novembre la majoria de les activitats es concentren a la plaça Paeria. Nosaltres estarem en un estand informatiu des de les nou del matí fins a les vuit del vespre amb l’objectiu de sensibilitzar i visibilitzar l’existència d’aquesta malaltia i d’altres conseqüències com són l’estigma i la discriminació que malauradament encara continuen vigents.

A més, a dos quarts d’una, farem el ‘III VIHrmut’ al bar Lo Marraco, a la plaça Sant Joan on reflexionarem en primera persona sobre la vivència entorn el VIH i la salut sexual amb persones referents positives.

Quin és el lema d’enguany?

Aquest any, parlarem de ‘Referents inspiradores, aliades compromeses. Bloqueja l’estigma!’. Un lema conjunt amb el Comitè 1r de Desembre del qual nosaltres en formem part. Aquesta plataforma uneix una vintena d’entitats de lluita contra el VIH de tota Catalunya.

A banda de la jornada, aquesta setmana també heu participat en la Setmana Europea de la Prova del VIH. Què heu fet exactament?

Doncs l’objectiu principal d’aquesta iniciativa del Departament de Salut és la detecció precoç de les hepatitis víriques i d’altres ETS. En aquest sentit, del 26 al 28 de novembre, hem anat a tres facultats de la Universitat de Lleida a informar i fer proves ràpides.

Quina acollida heu tingut per part dels estudiants?

Ha anat força bé. Concretament, hem fet una quarantena de proves durant els tres dies. Aquesta és també una bona oportunitat per donar a conèixer l’entitat i informar sobre aquest servei que oferim diàriament a la fundació. Tot i que la gran majoria de la població ja ens coneix, sempre és important continuar informant i obrir les portes a la resta de persones.

Creus que actualment encara hi ha desinformació sobre el VIH i les ETS?

Sí. A vegades, els avenços mèdics i la normalització de la malaltia tenen un efecte contraproduent de falsa percepció de risc. En aquest sentit, s'abaixa la guàrdia. És a dir, actualment, les persones no estem adquirint noves estratègies de prevenció per evitar les infeccions sinó que la malaltia està més controlada gràcies als fàrmacs i els avenços mèdics. De fet, últimament, la tendència de les ETS està a l’alça.

Han augmentat els casos positius a Lleida?

Aquest any hem donat sis casos reactius. L’any passat vam arribar a la desena. Per a nosaltres, és una incidència bastant gran. Quan parlem de reactius, no significa que siguin positius. El nostre test ràpid sempre necessita una confirmació. És a dir, una prova específica hospitalària que et confirmi aquest resultat.

La mitja sempre són entre dos i quatre casos de les més de set-centes proves que fem anualment. I en els darrers anys, hem vist aquest repunt.

Parlem de prevenció. Com d’important és l’educació sexual?

És molt important. Des del professorat, famílies, alumnat i societat en general. Queda encara molta feina a fer ja que canviar els hàbits i les creences de les persones és un tema molt complex que va més enllà d’una intervenció puntual en una escola.

Vosaltres, des de l’entitat, també reforceu aquesta prevenció i educació. Com ho feu?

Des del seu naixement, el 1991, l’entitat ha anat creixent a mesura que també ho ha fet la malaltia. Actualment, tenim dues grans àrees d’intervenció. La primera és dirigida a les persones que pateixen el VIH i aquelles que tenen més risc de tenir-lo. Per altra banda, tenim també l’àrea de promoció de la salut.

Intentem transformar el discurs de la por en quelcom més positiu que impacti en els hàbits de les persones. Ho fem a través d’intervencions educatives a alumnat i professionals, accions més comunitàries i altres activitats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari