Mentoria Hedera: un projecte d’acompanyament educatiu
Comparteix
Com fer un camí acompanyat d’algú que ja l’ha caminat abans.
La mentoria social és una metodologia d’acompanyament a persones que, en els darrers anys, s’ha desenvolupat de manera significativa amb múltiples iniciatives i projectes. Això, gràcies a totes les virtuts que aquesta metodologia presenta en tants àmbits d’intervenció: acollida de joves sota la tutela de l’administració, persones nouvingudes, persones sol·licitants d’asil, formació i accés al món laboral o suport educatiu.
En aquest darrer àmbit desenvolupem la nostra tasca a Fundesplai, mitjançant el projecte de mentoria Hedera, en el qual acompanyem nois i noies de 2n batxillerat amb dificultats socioeducatives perquè puguin continuar el seu camí cap als estudis superiors.
Són moltes les dades que expliquen la necessitat de projectes d’acompanyament a l’alumnat. De fet, hi ha situacions de partida que, per si soles, ja condicionen el recorregut educatiu i de vida dels nois i noies. Si ens fixem en el nivell formatiu de les famílies, 8 de cada 10 joves de famílies amb titulació superior arriben a la universitat, mentre que tan sols 3 de cada 10 hi accedeixen en el cas de famílies que només tenen estudis obligatoris, tal com reflecteix un estudi publicat per la Universitat Complutense de Madrid (Evolución del acceso a la universidad y de la elección universitaria entre la población joven en Catalunya, 2017). L'origen cultural també esdevé un factor limitant, ja que tan sols el 23% de l’alumnat d’origen estranger arriba a cursar estudis superiors, segons la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme (Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, 2021).
A més, un cop iniciats els estudis de batxillerat, diverses xifres demostren que bona part dels i les estudiants no disposa de les mateixes condicions i oportunitats per assolir amb èxit aquesta etapa educativa i accedir a la següent: el 24% de l’alumnat matriculat a batxillerat l’abandona prematurament (l’abandonament escolar prematur a Catalunya. Radiografia de la situació actual. Fundació Jaume Bofill, 2022) i el 33,4% ho fa durant el 2n curs, sent un total dels 1.547 alumnes segons dades del curs 2020/21 (Zero Abandonament. L’abandonament al batxillerat i als cicles formatius de grau mitjà. Fundació Bofill, 2024).
Aquestes dades evidencien que el suport educatiu, tan reivindicat i necessari en etapes educatives anteriors, es desvetlla com a totalment pertinent per a la formació postobligatòria, tant per una qüestió d’equitat educativa com per garantir les millors condicions d’inclusió social dels i les joves que poden necessitar suport durant aquesta etapa.
De fet, són diverses les conseqüències de l’assoliment educatiu en el desenvolupament vital personal, com per exemple, el fet que el salari d’una persona amb titulació universitària és un 57% superior al d’una altra que només hagi estudiat fins a la secundària (Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2017-2019).
En aquesta mateixa línia, segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV), publicada el febrer de 2024, disposar d’estudis superiors també disminueix el risc de pobresa al 13,3%, mentre que disposar només del 2n cicle d’educació obligatòria n’augmenta el risc al 23,8%. El vincle entre educació i promoció social es demostra, per tant, al llarg de tota la trajectòria educativa.
Així doncs, el projecte Hedera desplega suports que tindran un impacte decisiu en el desenvolupament futur, tant personal com social dels i les joves a qui acompanyem. Però, no ho fem sols, sinó que hi sumem, per una banda, els agents educatius directament implicats, com centres educatius i universitats; i, de l’altra, al conjunt de la societat, gràcies a la incorporació del voluntariat. Un total de 387 persones van participar en el projecte Hedera voluntàriament fent mentoria durant els cursos 2022/23 i 2023/24.
Aquest curs 2024/25 continuem impulsant la transformació de les oportunitats dels i les joves des d’Hedera, amb la promoció del voluntariat i el reconeixement del paper que la ciutadania juga en aquesta transformació, per la diferència que les persones mentores voluntàries aconsegueixen crear en els nois i noies.
Hedera crea aquesta diferència gràcies al suport proper, compartint experiències i coneixements, orientant i sent guia i referent en un camí que està per descobrir. En definitiva, els i les joves poden comptar amb algú disposat a compartir el que ja ha viscut en aquesta etapa. Per això, si tu també tens ganes de donar suport a un alumne o alumna perquè pugui continuar els seus estudis superiors, et pots sumar a la comunitat de mentores i mentors que donen sentit i impulsen Hedera. El camí cap a l’equitat educativa i les oportunitats és més fàcil si es fa amb algú al costat!
Afegeix un nou comentari