Àmbit de la notícia
Comunitari

Ariadna Tusset: "Cada dia veiem com els esplais i caus es troben més desemparats per les institucions"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Esplai Bitxus
    L’Esplai Bitxus és una entitat educativa amb prop de vint anys de trajectòria. Font: Esplai Bitxus Font: Esplai Bitxus
  • Esplai Bitxus
    L’esplai s’ha consolidat com un espai de referència per al lleure associatiu al municipi. Font: Esplai Bitxus Font: Esplai Bitxus

Ariadna Tusset és monitora de l’Esplai Bitxus, l'única entitat d'associacionsieme educatiu de Canet de Mar. 

L’Esplai Bitxus és una entitat educativa de lleure que, des de fa gairebé vint anys, treballa amb infants i joves de Canet de Mar amb un compromís ferm per transmetre valors com el respecte, la inclusió i la justícia social. Fundat l’any 2005, l’esplai s’ha consolidat com un espai de referència per a l'associacionisme educatiu al municipi, sempre impulsat per la dedicació voluntària del seu equip de monitoratge.

Aquest 2024, l’Esplai Bitxus ha estat guardonat amb un dels premis de l’Educació en el Lleure del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Aquest reconeixement destaca la seva tasca transformadora i el seu projecte innovador, liderat per les joves de l’entitat, que busca visibilitzar la història de l’associacionisme educatiu al municipi. Els 1.000 euros del premi permetran fer realitat aquesta proposta en el marc de la celebració del vintè aniversari de l’esplai.

Parlem amb Ariadna Tusset, monitora de l’Esplai Bitxus i una de les joves que cada setmana dedica el seu temps de manera voluntària per garantir que l’entitat continuï sent un motor de canvi social al muncipi maresmenc. Amb ella, coneixerem més a fons la trajectòria de l’entitat, la seva tasca educativa i els reptes que afronten.

Quan i com neix l’Esplai Bitxus?

Va néixer el 2005, quan cinc amigues que havien anat a l’esplai quan eren petites i, en adonar-se que no hi havia res semblant al municipi de Canet de Mar, van decidir fundar l’esplai.

Com definiríeu la vostra tasca?

Som monitores del lleure que busquem expandir valors com el respecte cap a tot i tothom i visibilitzar col·lectius minoritzats. A través de dinàmiques, jocs, debats i altres.

Sou l’única entitat d’associacionisme educatiu del municipi. És un repte?

Sí, però com a única entitat de lleure associatiu carreguem amb la tasca de visibilitzar-nos i, a més, un gran nombre d'infants i joves que, com que no tenim cap altre espai, sovint es troben amb una gran llista d’espera, ja que no podem acollir a tots aquells infants que els agradaria gaudir del lleure.

"Som monitores del lleure que busquem expandir valors com el respecte".

Fa uns mesos vau guanyar el premi d’educació en el lleure del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, com ho vau viure?

Ens va fer molta il·lusió. En primer lloc, perquè sempre és d’agrair que es reconegui la nostra tasca, però especialment perquè aquest premi ens permet fer realitat un projecte que les joves ens van proposar per celebrar els vint anys fent esplai.

Sabíem que el curs 2024-2025 seria un curs intens i mogut, perquè teníem diverses idees per celebrar els vint anys, però aquest premi ens ha permès tenir un marge econòmic per a poder fer un dels projectes que més il·lusió ens feia tant a les monitores com a les joves, i que esperem que pugui gaudir tothom del poble.

En què consisteix el projecte guanyador?

Es tracta d’una exposició que recorre els vint anys d’història de l’esplai, però també tota la història de l’associacionisme al nostre poble. Sabem que als anys 60 hi havia un cau, i que als 80 i 90 hi havia un altre esplai. De fet, alguns dels pares dels infants, joves i monitores de l’esplai són fills d’infants, monitores i joves d’aquest altre esplai, que actualment ja no està actiu com a esplai.

Per això, les joves ens van proposar de fer una exposició que recollís tota aquesta història. A més, també volem fer una exposició que sigui atractiva i interessant per a persones que normalment no ocupen espais com les sales d’exposicions. La nostra idea és fer una exposició que convidi a tothom a passar-hi i a gaudir, encara que sigui una estoneta de l’esplai.

Què va impulsar el projecte?

Tenir una data assenyalada com els vint anys sempre fa il·lusió. A més, el 2020 havíem de celebrar els quinze anys, però no va poder ser degut a la pandèmia de la COVID-19. També cal destacar que fossin les joves de l’esplai qui ens ho proposessin. Això fa que ens prenguem aquest projecte amb una cura especial, ja que com a equip de monitores ens fa veure que les joves, que són les futures monitores, estan pujant amb ganes i amb consciència que l’esplai és important i que és essencial visibilitzar i celebrar la nostra tasca.

Cap a on avança?

Actualment, ens estem posant les piles amb l’exposició. Ja tenim dates per la sala d’exposicions, cosa que fa real el projecte, i ara estem en la fase d’idear els espais, pensar què hi volem posar i com fer-ho entretingut.

També estem, sobretot les joves, descobrint la història de l’esplai, cosa que està generant una cohesió entre tothom que està involucrat en l’esplai: joves, infants, monitores, famílies, exmonitores… D’aquí poquet començarem a fer materials, algunes de les idees, escollint fotos, redactant textos…

"Aquest premi ens ha permès tenir un marge econòmic per poder fer un dels projectes que més il·lusió ens feia".

Quin creieu que és el vostre repte principal ara mateix com a esplai?

Ara mateix, creiem que és important continuar amb la nostra tasca. En una societat en la qual els infants i joves cada vegada tenen més informació i més estímuls, creiem que és molt important ajudar-los a desenvolupar l’esperit crític perquè puguin desenvolupar uns valors i una forma d’habitar el món el més coherent possible amb aquests valors.

Teniu alguna reivindicació?

Sí, cada dia veiem com els esplais i caus es troben més desemparats per les institucions. Cada vegada hi ha més entitats sense local i a qui les institucions no donen una solució. Per exemple, aquest estiu l’esplai l’Olla de Grills de Mataró, un esplai amb qui sovint fem activitat, s’han quedat sense local i sense una solució real, i aquest només és un exemple de molts.

Creiem que aquesta situació és insostenible i que fa falta més recursos i més atenció per part de les institucions. A més, el lleure cada vegada té menys recursos econòmics per part de les institucions i això ens dificulta posar preus accessibles, sobretot en activitats com colònies, rutes i campaments, que són essencials per a poder dur a terme la nostra tasca educativa.

Per què cal continuar treballant per l’educació en el lleure de base voluntària i comunitària?

L’educació en el lleure és essencial, ja que és un espai perquè els infants i joves es desenvolupin i aprenguin en un espai molt més lliure que la majoria dels altres espais.

Per una banda, és un espai en què activament es busca trencar amb les normes socials establertes per raons de gènere, raça, classe… Però, a més, és un dels pocs espais on els temes que treballem s’escullen segons els interessos i les necessitats del grup concret. També és un espai essencial, ja que, com que no seguim un currículum, ens podem aturar més a centrar-nos en com està cada infant i què necessita.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari