Àmbit de la notícia
Social

Manuel García: “Les persones amb experiència en salut mental som capaces de liderar projectes transformadors”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • BojosXtu està integrada per persones amb diagnòstic en salut mental.
    BojosXtu està integrada per persones amb diagnòstic en salut mental. Font: BojosXtu.
  • BojosXtu treballa, entre d'altres, per la prevenció de la salut mental del jovent.
    BojosXtu treballa, entre d'altres, per la prevenció de la salut mental del jovent. Font: Canva.

BojosXtu és una entitat de Calella que treballa per fer visible la salut mental i trencar els tabús que hi ha al voltant, a partir de l'acció de persones amb diagnòstic en salut mental.

Manuel García Peña és el president de BojosXtu, una entitat de creació recent que treballa en l’activisme i la visibilitat de la salut mental a Calella. Possiblement, l’aspecte més destacat i que més valoren des de l’organització és que al capdavant hi ha persones amb diagnòstic en salut mental.

BojosXtu és, per tant, el resultat d’un grup de persones amb reptes en salut mental que vol fer visible, donar suport i empoderar les persones que viuen aquesta realitat. Es tracta, a més, d’una mostra del fet que les persones amb experiències formen part de la societat i que, sobretot, poden aportar coses molt valuoses.

Com va sorgir la idea de crear BojosXtu?

Vam iniciar un Grup d'Ajuda Mútua (GAM) on sorgien moltes propostes que no es recollien enlloc. Aleshores, la idea de BojosXtu va néixer a principi del 2023, com una resposta directa a les necessitats no cobertes de moltes persones amb experiència pròpia en salut mental. Sovint, les persones amb diagnòstics en salut mental ens enfrontem a una doble lluita: d’una banda, amb els reptes associats al nostre benestar emocional i, de l’altra, amb l’estigma social que limita les nostres oportunitats i condiciona la percepció que es té de nosaltres.

Vam identificar que faltava una entitat que, no només treballés per donar suport a aquestes persones, sinó que també fos liderada per elles mateixes. Volíem crear un espai on les experiències en primera persona fossin valorades com a fortaleses i no com a debilitats. Així va començar el projecte: amb l’objectiu de trencar estigmes, donar veu i visibilitat a les persones amb experiència pròpia i construir un futur on puguin ser referents per a la societat.

I com ha estat el camí fins arribar a fer realitat l’entitat?

El procés no ha estat fàcil. Sense grans recursos ni ajudes econòmiques directes, vam aconseguir tirar endavant gràcies al suport i l’assessorament d’organitzacions com el club social l'Encenall de Calella, l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), Salut Mental Catalunya i l'Espai Situa’t, que ens han acompanyat des de l’inici.

Això ens ha permès legalitzar-nos, constituir-nos com a associació i federar-nos oficialment. Avui podem dir amb orgull que BojosXtu és una realitat que treballa cada dia per demostrar que les persones amb experiència pròpia som plenament capaces de liderar projectes transformadors.

“Les persones amb experiència pròpia som plenament capaces de liderar projectes transformadors”.

Un dels vostres objectius és la lluita contra l’estigma.

Sí, un dels nostres grans reptes és combatre els prejudicis i els mites al voltant de les persones amb experiència pròpia en salut mental. Aquest estigma afecta la nostra vida diària, limitant oportunitats laborals, socials i personals. Per això ens esforcem a desmuntar idees com ara que les persones amb diagnòstics de salut mental ‘no poden’, ‘no saben’ o ‘no volen’ contribuir positivament a la societat. BojosXtu és un exemple!

Fem visibles les històries d’èxit i capacitat de les persones amb experiència pròpia, demostrant que amb suport adequat podem assolir grans fites. Ho fem promovent una narrativa positiva que transformi les nostres vivències en una eina per educar i sensibilitzar la societat. Ens mou el compromís de construir una societat més inclusiva i solidària, on ningú es quedi enrere. Amb l’ajuda de la comunitat sabem que aquest somni pot convertir-se en realitat.

"Ens esforcem a desmuntar idees com ara que les persones amb diagnòstics de salut mental ‘no poden’, ‘no saben’ o ‘no volen’ contribuir positivament a la societat".

Com treballeu la part preventiva de la salut mental?

Creiem fermament en la importància de prevenir abans que tractar. Per això, treballem per conscienciar sobre la detecció primerenca de problemes de salut mental, especialment en joves, per evitar que evolucionin cap a trastorns greus. En aquest sentit, col·laborem amb escoles, associacions de famílies i comunitats per promoure el benestar emocional i oferir recursos pràctics i educatius. A més, fomentem hàbits saludables i eines que ajudin a gestionar les emocions de manera proactiva, en un context que sovint genera ansietat i estrès.

Per tot això, fem tallers i xerrades enfocats en la gestió emocional, la convivència amb diagnòstics de salut mental o l’ús responsable de la tecnologia, entre d’altres. També duem a terme campanyes de visibilització a través de xarxes socials i accions locals, i donem eines a les persones amb experiència pròpia, per empoderar-les, perquè es converteixin en referents i liderin les nostres accions.

També actueu en el suport postingrés de les persones amb diagnòstic de salut mental.

La sortida d’un ingrés en una comunitat terapèutica pot ser un moment d’incertesa i vulnerabilitat per a moltes persones. Per aquest motiu, creem espais de suport emocional i social, on compartir experiències i trobar ajuda en un ambient segur i comprensiu.

Impulsem el voluntariat liderat per persones amb experiència pròpia, ja que l’empatia i la comprensió des de vivències similars són una eina poderosa d’acompanyament. En definitiva, treballem per evitar l’aïllament i facilitar una reintegració plena en la comunitat de les persones amb diagnòstic de salut mental.

“Treballem per evitar l’aïllament i facilitar una reintegració plena en la comunitat de les persones amb diagnòstic de salut mental”.

Quin paper tenen els Grups d'Ajuda Mútua en aquest procés?

Són fonamentals! A BojosXtu creiem que aquests espais ofereixen un entorn segur on podem compartir les nostres vivències, rebre suport i aprendre de les experiències d’altres persones amb històries similars.

El fet que aquests grups d'ajuda siguin liderats per persones amb experiència pròpia els fa especialment valuosos, ja que la comprensió i l’empatia són més profundes i autèntiques. Aquestes dinàmiques de suport poden marcar una diferència real en el procés de recuperació i empoderament.

Tot i la rellevància que ha guanyat la salut mental en els darrers anys, encara existeixen tabús?

Definitivament, sí. Tot i que s’ha avançat molt en la visibilització de la salut mental, encara queden molts tabús i prejudicis arrelats. Això es manifesta en àmbits com el laboral, on sovint es discriminen les persones amb experiència pròpia, o en el sistema sanitari, on hi ha manca de comprensió cap a les nostres necessitats.

També hi ha tabús en les relacions personals i familiars, on no sempre es dona el suport adequat a les persones que conviuen amb un diagnòstic. Per això, cal continuar treballant per transformar aquestes percepcions i fomentar una societat més empàtica i solidària.

Quins reptes teniu com a entitat?

Un dels nostres grans reptes és consolidar-nos com a referents en salut mental liderats per persones amb diagnòstics. Per aquesta raó, necessitem ampliar les nostres aliances amb altres entitats i serveis professionals. També busquem augmentar la visibilitat de la nostra feina per arribar a més primeres persones, famílies i professionals, enfortir el voluntariat i generar més recursos per sostenir les nostres accions.

"Cal continuar treballant per transformar aquestes percepcions i fomentar una societat més empàtica i solidària".

Com pot participar la ciutadania en el vostre projecte?

La ciutadania pot implicar-se a través del voluntariat, participant en accions de suport, formació o sensibilització. També pot ajudar-nos a arribar a més persones a través de les xarxes socials i altres canals. La gent també pot fer donacions, ja que qualsevol ajuda econòmica o material és benvinguda per poder continuar amb la nostra tasca.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari