La Llum de la Pau de l’escoltisme i el guiatge celebra un quart de segle a Catalunya
Comparteix
El desembre de 1999, es va celebrar per primera vegada a Catalunya l’acte de rebuda de la Llum de la Pau de Betlem. Ara, 25 més tard, Sant Boi de Llobregat torna a ser-ne l'amfitrió.
Aquest Nadal, la Llum de la Pau celebra un quart de segle d’història a Catalunya. Un esdeveniment que ens recorda la importància d’unir-nos. Com a comunitat. Per construir un món millor. Aquesta iniciativa internacional comença cada any quan el moviment escolta austríac viatja a Betlem per encendre una flama que simbolitza l’esperança d’un món en pau i la distribueixen arreu.
L’acte principal de rebuda de la Llum de la Pau a Catalunya ha tingut lloc a Sant Boi de Llobregat aquest diumenge, 22 de desembre, a la plaça de l’Ajuntament, organitzat per l’Agrupament Escolta i Guia Sant Ramon Nonat. Una ciutat emblemàtica, ja que va ser el primer lloc on es va repartir aquesta flama ara fa 25 anys.
El manifest que s’ha llegit durant l'acte ha recordat aquell desembre de 1999, quan per primera vegada la Llum de la Pau va viatjar fins a Catalunya. Des d’aleshores, aquesta iniciativa s’ha consolidat com una data clau per a escoltes i guies d’arreu del territori.
“Des d’aleshores, aquest acte ha esdevingut un punt de trobada de l’agrupament amb la ciutat", explica Isaac Espina, cap de l’agrupament de santboià, i afegeix: "un moment que ens serveix per compartir, inspirar i reflexionar sobre el nostre paper en la construcció d’un món més just”.
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya la reparteix per Catalunya en col·laboració amb La Salle i Maristes, elaborant també materials pedagògics per treballar la pau i l’espiritualitat. Aquests recursos han ajudat infants i joves a treballar l’espiritualitat i la pau des de perspectives diverses, sempre amb el missatge que “la pau la construïm entre totes”.
“Volem aprofitar per agrair les mans que han portat aquesta flama any rere any, les persones que lluiten cada dia per fer del món un lloc millor i els petits gestos que, sumats, creen canvis reals”, recalca Espina.
Un compromís que transcendeix els anys
Malgrat l’alegria d’aquests 25 anys, la realitat ens recorda que el camí cap a la pau encara és llarg. “Mentre avui rebem aquesta flama, milions de persones viuen atrapades en conflictes armats, amb ciutats destruïdes, famílies trencades i drets humans vulnerats”, recorda Kaira Romero, membre de l’equip de caps de l’agrupament Sant Ramon Nonat.
Durant l’acte de rebuda han recordat que milers d’infants i joves continuen patint les conseqüències de la repressió i els conflictes armats a Palestina, el Líban i altres indrets. Per això defensen que aquest projecte és més necessari que mai: “la llum que avui compartim no és només un símbol, també és un recordatori del nostre compromís com a escoltes i com a societat, que no es queda en les paraules, sinó que es materialitza en accions“, ha conclòs Romero.
Des de Sant Boi de Llobregat fins a Cassà de la Selva, passant per Tarragona, Sant Celoni, Badalona i Sant Pere de Torelló, durant aquests 25 anys aquesta llum ha estat més que un símbol: ha estat un recordatori de la importància d’educar en la cultura de la pau. És una invitació a mantenir viu el compromís durant tot l’any, a no deixar que aquesta flama s’apagui quan finalitzin les festes, sinó a protegir-la i alimentar-la quan el vent de les dificultats bufi massa fort.
Afegeix un nou comentari