Quins són els reptes de les ONG per aconseguir un millor finançament?
Comparteix
L’estudi avalua la gestió financera de les ONG, els reptes amb què es troben les entitats i de quina manera els poden solucionar.
L’empresa de tecnologia financera AsFIn ha publicat l’estudi ‘Desafiaments i bones pràctiques financeres per al creixement de les ONG’. L’estudi, que vol ser una eina pràctica, ofereix diferents mecanismes per millorar la gestió financera d’aquest tipus d’organitzacions no lucratives i planteja els principals reptes que dificulten el creixement i consolidació de les ONG.
🔍 ¿Te enfrentas a desafíos financieros? Descubre en nuestro informe cómo el 95% de las ONG consideran la gestión financiera como su mayor desafío y las estrategias efectivas para superarlo. 📈
👉 Descarga ahora el informe gratuito: https://t.co/KYeg2ZzhHc pic.twitter.com/hkYa7GpZCM— AsFIn (@AsFIn_pymes) December 17, 2024
La situació financera a les ONG
La publicació incideix en les qüestions que determinen l’estabilitat financera de les organitzacions i avalua com es troben les entitats actualment. En aquest sentit, Julio Ois, CEO de AsFIn, i Belén Núñez, directora de Relacions amb el tercer sector, destaquen que hi ha "problemàtiques i preocupacions constants i comunes independentment de la seva grandària, estructura o àmbit d'actuació".
Un exemple és que el 95% de les organitzacions enquestades considera que disposar d’ingressos estables és una preocupació fonamental. No obstant això, el 69% no disposa d’una estructura adient per a la captació. A més, les entitats petites no disposen d’una estratègia financera definida, amb la qual cosa la incertesa és molt habitual en aquests casos.
A més, assenyalen que "un altre motiu de preocupació era el fet de no disposar d'informació econòmica de qualitat o prou rigorosa". De fet, el 75% de les ONG amb pressupost per sota del milió d’euros, no pot tenir una bona planificació financera perquè no té dades rigoroses. A més, el 69% necessita tenir més visibilitat sobre els seus comptes bancaris.
La manca d'eines i perfils adequats, que es dona en el 74% dels casos, així com d’inversió per fer captació de fons de manera professionalitzada són altres factors que limiten el creixement de les organitzacions.
6 reptes de la gestió financera a les ONG
Davant d'aquest panorama i per tal de fer una passa endavant, les ONG han d’afrontar certs reptes que permetin millorar i sofisticar el model financer. De fet, des d'AsFIn consideren que "és lògic que el prioritari en l'organització sigui la missió i l'execució dels projectes i programes, però tot suma. Si no es té cura la faceta econòmica d'una organització, la viabilitat es veurà compromesa".
Per això, l'estudi planteja diferents reptes a tenir en compte:
- Dotar d’estabilitat financera l’organització: per fer-ho possible, les organitzacions haurien de diversificar els ingressos i les vies de captació de fons, fent servir una estratègia de captació. L’objectiu és no dependre en excés de certes fonts. Per exemple, sovint moltes entitats depenen sobretot de finançament procedent de les administracions públiques i això pot ser un risc.
- Millorar la gestió de la despesa: necessari a mesura que l’organització vagi creixent i esdevenint més complexa. L’objectiu és disposar de pressupostos més realistes i concrets que permetin una millor presa de decisions.
- Gestionar amb més eficiència el flux de caixa: caldrà destinar recursos per fer les previsions més elaborades, accions de monitoratge i dissenys de plans per avançar-se a les tensions de liquiditat.
- Desenvolupar la gestió del finançament i la solvència: és necessària una planificació estratègica, sobretot quan es diversifiquen les fonts d’ingressos.
- Millorar la qualitat de les dades: per tal de fer una rendició de comptes més acurada i completa.
- Evolucionar en la gestió del personal: que permeti comptar amb perfils més professionalitzats, i atreure i retenir el talent.
Amb tot això Ois creu que "a vegades la decisió d'adquirir una eina o incorporar professionals formats es veu com una despesa, quan realment es tractaria d'una inversió. Sovint, tampoc no es té en compte que hi ha alternatives més flexibles com externalitzar aquesta gestió o, fins i tot, convertir-ho en un cost variable".
També conclou que "és important que, partint dels òrgans directius, es confiï en l'efecte dinamitzador de la gestió financera en l'organització i se li doni la importància que té".
El cercle virtuós del creixement
Arran de les enquestes realitzades, AsFIn ha creat un cercle virtuós que planteja les qüestions més rellevants per garantir el creixement de les ONG:
- Ingressos: per tenir una bona estabilitat econòmica que permeti treballar a llarg termini i fer front a imprevistos. En aquest sentit, és important que l’organització tingui un bon govern que actuï amb transparència i de manera informada per millorar els recursos.
- Accions: que permetin assolir els objectius i generar resultats positius.
- Resultats mesurables: que permeten demostrar l’èxit de l’organització, justificar els recursos emprats i fer la rendició de comptes, el que també suposa atreure més suport.
- Més reputació i notorietat: els bons resultats i l’impacte assolit generen i consoliden una imatge positiva de l’entitat que, de nou, permet atreure més finançament.
En aquest sentit, Ois assegura que "una bona gestió financera realment pot ser una palanca de creixement per a l'organització, contribuint a la sostenibilitat i impacte". Afegeix que "el fet de no perseguir el lucre no està renyit, ni de bon tros, amb una gestió econòmica eficient. Realment, és una necessitat i una responsabilitat."
Afegeix un nou comentari