Àmbit de la notícia
Cultural

Cultura catalana: una mirada des de l'exterior

  • Imatge gràfica de a Fundació Congrés de Cultura Catalana

Aquest és el títol de les jornades que la Fundació Congrés de Cultura Catalana organitza amb motiu de la commemoració dels 30 anys de la seva fundació, jornades que reflexionaran sobre la situació actual de la cultura catalana i les vies de futur. Aquests actes tindran lloc els 26 i 27 de novembre de 2010, a la sala de l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya de Barcelona.

La Fundació Congrés de Cultura Catalana fou constituïda l’any 1980, després de decidir-se en acord unànime per part de la Junta i de la Comissió Liquidadora del Congrés de Cultura Catalana de l’any 1977. Enguany fa trenta anys.

Trenta anys d’activitats, i d’esdeveniments multitudinaris, que han servit per mantenir viu l’esperit del que va ser un Congrés on hi van participar més de quinze mil congressistes, i que va treballar durant dos anys; des del 1975 i l’any 1977.

La Fundació tenia com a objectiu mantenir viu l’esperit i els propòsits del Congrés, per la qual cosa d’una banda, la seva missió era treballar a favor de la promoció, del desenvolupament i de la potenciació de la cultura i la llengua catalana, i d’altra banda, la Fundació es mantenia com a entitat que s’havia de projectar en tot l’àmbit dels Països Catalans.

 

30 anys de la FCCC

1.- Balanç dels 30 anys de la FCCC
Recull de dades: anàlisi i perspectives de futur: En aquesta primera part, la Fundació presentarà les conclusions d’un exhaustiu treball de recopilació de dades, amb la finalitat d’analitzar el treball que ha dut a terme durant aquests trenta anys, així com també obtenir-ne informació per saber quines haurien de ser les línies de treball futures.
Projecció de l’audiovisual dels trenta anys de Fundació: Que ha de permetre visualitzar el que ha estat fent la Fundació al llarg de tots aquests anys des del moment que va agafar el relleu del Congrés de Cultura Catalana de l’any 1975, a quines conclusions va arribar al cap de dos anys (1977), per què es va decidir de crear una entitat com la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

2.- La cultura catalana: una mirada des de l’exterior
El plat fort d’aquest acte de dos dies es donarà amb les cinc ponències dels internacionals coneixedors de la cultura catalana. Tots ells coneixedors i actors (en diferent grau) de la cultura catalana. Aquesta part servirà per encetar una reflexió sobre la cultura catalana vista des de fora.
Les jornades adoptaran el format de ponències, i hi participaran les següents personalitats: Joan Ramon Resina (Stanford), Montserrat Guibernau (Londres), Kálmán Faluba (Budapest), Denise Boyer (Paris), i Tilbert Stegmann (Frankfurt), tots ells coneixedors acreditats de la realitat catalana.


3.- Programació Jornades:

Divendres, 26 de novembre

11:00 .Inauguració de les Jornades per part de representants institucionals dels Governs de les Illes Balears i d’Andorra, i del President de la Fundació, Francesc Vallverdú.
11:45. Projecció de l’Audiovisual: 30 anys de FCCC (20 min.)
12:00. Presentació de l’estudi d’anàlisi: passat, present i futur de la FCCC segons les 80 opinions recollides de coneixedors de la Fundació i de la cultura catalana, a càrrec de Miquel Strubell, director d’activitats de la Fundació
12:30. Ponència de DENISE BOYER (FRANÇA): “El català s’ensenya a la Sorbona? Visions franceses de la cultura catalana”
16:00. Ponència de KÁLMÁN FALUBA (HONGRIA): “Des de l’interès per una llengua cap a la identificació amb una causa (1971-2010)”
17:00. Ponència de JOAN RAMON RESINA (EUA): “Com veuen Catalunya i els Països Catalans els futuròlegs nord-americans”.

Dissabte 27 de novembre

10:00. Ponència de TILBERT STEGMANN (ALEMANYA): “La visibilitat de les petites cultures: el cas català”.
11:00. Ponència de MONTSERRAT GUIBERNAU (REGNE UNIT): “Catalunya i els Països Catalans: imatges des de Londres”.
12:00. Intervenció breu dels cinc ponents i de la FCCC: conclusions
Debat obert al voltant de “claus al s. XXI per donar a conèixer millor la nostra cultura a l’exterior”.

Més informació: info@fundccc.cat i T. 93 410 68 66 www.fundccc.cat

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari