Els mitjans de comunicació ignoren la societat civil durant els períodes de campanya electoral
Comparteix
S’ha presentat l’Informe sobre “El tractament mediàtic de les propostes de la societat civil en campanya electoral”. De l’estudi es desprèn que les claus per participar al debat mediàtic són tenir representativitat i una estratègia de comunicació a llarg termini i adequada a la gran quantitat de mitjans i formats diferents.
En relació a la campanya electoral, l’Ens de Comunicació va fer entrevistes als caps de llista de cada partit per a la revista de l’entitat “Tornaveu” i posteriorment van ser difoses en notes de premsa. Aquestes entrevistes es varen enviar a més de 13.000 adreces de correu vinculades a l’associacionisme cultural català, la qual cosa significa un canal de comunicació directe molt significatiu.
Segons el president de l’ENS DE COMUNICACIÓ ASSOCIATIVA (Antoni Carné), una de les organitzacions participants a l’estudi, ”...hem trobat més sensibilitat per part dels partits polítics i ha estat més fàcil incidir en els programes electorals que no pas en els mitjans”. Tot i això, el president de l’Ens considera que poc a poc els mitjans van donant-li més importància a la cultura popular, en especial l’ACN, Vilaweb, Avui, El Punt...i, sobretot, els mitjans locals. “Nosaltres treballem en una estratègia de llarg termini que anomenem, pluja fina. Per això, funcionem al mateix temps com agència de notícies i com un lobby signant convenis de col·laboració amb els diferents mitjans”.
L'estudi, elaborat pel periodista Joan Canela, ha partit de les entrevistes a responsables de deu associacions i entitats diferents, que representaven una mostra de l'ampli ventall de sensibilitats i camps d'interès amb que compta el teixit associatiu català. En concret hi ha participat el sindicat CCOO, l'Ens de Comunicació Associativa, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic, el Fòrum Català d'Atenció Primària, Òmnium Cultural, Unió de Pagesos, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya, la Federació Catalana d'ONGD, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i SOS Racisme.
La majoria d'entitats valoren el ressò mediàtic de les seves propostes i demandes en campanya electoral com “reduït”, sense diferenciar entre mitjans públics o privats –que no tenen la imposició dels blocs legals- i critiquen la dificultat per debatre diferents aspectes de problemes complexos als mitjans.
El cobriment mediàtic de la darrera campanya es va centrar en el seguiment de l'activitat interna dels partits amb representació parlamentària, més enllà del que marquen els blocs electorals regulats per llei. Fora d'aquest esquema va quedar poc espai per a la confrontació d'idees o la discussió en profunditat de les propostes, sobretot, quan aquestes provenien de la societat civil. Això ha significat un allunyament sensible del debat polític de la gent més implicada en el teixit associatiu del país. Aquestes són les conclusions que recull l'informe elaborat per l’Observatori Crític dels Mitjans Media.cat (iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils), que es pot descarregar al web http://www.media.cat.
Afegeix un nou comentari