Cap de setmana històric per l'escoltisme i el guiatge català
Comparteix
Aquest cap de setmana l’escoltisme i el guiatge català han viscut una trobada històrica a Manresa on hi ha participat més de 1.500 persones.
La Trobadade Caps 2011, organitzada per Federació Catalana d’Escoltisme Guiatge, ha tingut una gran repercussió a les xarxes socials. El hashtag #tcaps2011, proposat per l’organització, va ser trending topic en català a Twitter durant diversos moments del cap de setmana!
Podeu veure més fotos a l'àlbum de Flickr!
Durant els tres dies, s’han dut a terme diverses activitats tan lúdiques com reflexives, que han servit per debatre l’actualitat i el futur del moviment escolta i guia a Catalunya. Dissabte es va viure el Raid urbà més multitudinari que s'ha fet al país i diumenge la Plafonada, una dinàmica ambientada en la comunicació 2.0, a més a més del concurs de Salt de Fulards. Durant el cap de setmana també hi ha hagut moment per gaudir de diversos concerts i moments ben emotius. La Trobada s’ha celebrat els dies del 29, 30 d’abril i 1 de maig en la que hi ha participat més de 1.000 caps escoltes i guies i 200 organitzadors, col·laboradors i convidats.
La Trobadade Caps 2011 es va inaugurar dissabte al matí i va comptar amb la participació de l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, i el president de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, Arnau Garcia. Camprubí va destacar el seu passat escolta tot agraint al moviment el haver escollit Manresa com a lloc de celebració d’aquesta fita històrica. Puig va destacar la importància de l’escoltisme i el guiatge com a generador de lideratge, recordant també el seu passat escolta, i va demanar als joves que fessin un esforç en aquest procés d’enfortiment del moviment, que pot ser un model pel país. Per últim, Garcia va animar a tots els i les participants a gaudir de la trobada i a construir un nou marc per un escoltisme més fort. També va destacar el creixement del moviment en temps de crisi, com a alternativa de transformació social sòlida i des del voluntariat.
Al Raid, l’activitat central de la trobada, es va organitzar a tots els participants en 56 grups que, durant tota la jornada, van voltar per Manresa cercant reptes i posant en comú idees personals. A més a més, es van programar un seguit de ponències desenvolupades per persones de referència en cada un dels àmbits que es va tractar, entre els que destaca el president de la regió europea de la World Organitation of the Scout Movement (WOSM), Craig Turpie. Aquestes van permetre als participants generar debat entorn a temes clau que afecten l’escoltisme i el guiatge com el lideratge, l’espiritualitat o el compromís amb el país.
Durant l’acte de clausura de la Trobada de Caps 2011 es va presentar un fulard gegant, format per diversos fulards d'agrupaments de les tres associacions que formen la FCEG, símbol de la unió, il·lusió i energia amb què s’inicia una nova etapa de treball conjunt. Craig Turpie i el secretari general de la Direcció General de Joventut, Toni Reig, van tenir paraules de reconeixement per a l’escoltisme i el guiatge català a nivell mundial. També es va presentar el nou vídeo de presentació de la FCEG "Què tenim?".
La Federació Catalana de l’Escoltisme i el Guiatge (FCEG) està formada per les tres associacions escoltes i guies catalanes: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Actualment han iniciat un treball conjunt amb la finalitat de crear un procés d’enfortiment l’escoltisme i el guiatge a Catalunya.
- Què és l’escoltisme i el guiatge?
L'escoltisme i el guiatge són un moviment mundial amb més de 100 anys d’història (i 82 anys a Catalunya) que té com a missió contribuir a l’educació d’infants i joves, a través dels agrupaments escoltes i guies, per tal de participar en la construcció d'un món millor on les persones es realitzin com a individus i juguin un paper constructiu en la societat.
Els agrupaments escoltes i guies (o caus) són entitats formades per joves voluntaris (caps) que eduquen des d’un model no formal els infants i joves que en formen part, distribuïts per unitats segons les edats. Tenen un funcionament associatiu, participatiu i democràtic.
A Catalunya, existeixen tres associacions escoltes i guies: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Entre totes, apleguen més de 15.000 persones en 250 agrupaments a tot el territori i formen la Federació Catalanad’Escoltisme i Guiatge.
- Què és el procés d’enfortiment de l’escoltisme català?
Fa dos anys, es va plantejar en el sí de l’escoltisme i el guiatge català la necessitat d’enfortir el moviment per fer front a una època de dificultats estructurals. Aquesta necessitat va dur les tres associacions a debatre, internament a les seves assemblees, l’inici d’un diàleg encaminat cap a un escenari de major unitat entre les tres associacions.
En aquest context cal situar aquesta Trobada de Caps, com a primera presa de contacte entre els membres de totes tres associacions per a enriquir el coneixement mutu. Aquest procés és una mostra de l’esperit de construcció de país del moviment escolta i guia que, en èpoques de debilitats, ha vist la possibilitat d’enfortir-se mitjançant el reforç dels vincles.
Afegeix un nou comentari