L'ADENC inicia l'estudi de la fauna aquàtica que habita al riu Ripoll al seu pas per Sabadell. Amfibis, peixos i rèptils són els protagonistes d'aquesta segona fase del projecte "Fes reviure el Ripoll!" on el voluntariat ambiental n'és una peça clau.
A partir del mes de febrer, l'ADENC impulsarà un cicle d’activitats obertes a la participació de la ciutadania amb el doble objectiu d’apropar la fauna del riu a la població i, alhora, obtenir informació i una primera aproximació al coneixement de la fauna aquàtica present en el tram del riu Ripoll que passa per Sabadell. Aquest tram del Ripoll és on l'ADENC lidera un projecte de restauració ecològica, que ara entra en la seva segona fase, on han participat fins ara una trentena d'entitats sabadellenques.
Les diferents activitats estaran dirigides pel Centre d’Estudis de Biologia de la Conservació Aquàtica i Terrestre, CEBCAT-La Balca (Start-Up de la Universitat de Girona).
Els censos d'amfibis, peixos i rèptils
Des del mes de febrer fins al mes de juliol, s'han programat una sèride de sortides per conèixer les espècies de peixos, amfibis i rèptils que es poden trobar al riu. En cada una d'elles s'oferirà una petita sessió teòrica sobre les principals característiques d'aquestes espècies i es donaran els consells necessaris per realitzar correctament la prospecció. Aquestes sortides hauran de permetre disposar d'un cens que incrementi el coneixement sobre la biodiversitat en aquest tram i orientar amb major precisió les actuacions futures.
En el cas dels amfibis, es faran sis sortides nocturnes on es mostrejarà la zona a estudiar. Les diferents espècies es detectaran a través dels seus cants i també a través de deteccions visuals en diferents recorreguts amb llanternes.
Per a l’estudi dels peixos hi ha programades dues sortides, una a la primavera i l’altra ben entrat l’estiu, utilitzant una tècnica científica i estandarditzada a través de la "pesca elèctrica". Amb aquesta tècnica es deixen paralitzats momentàniament els peixos, cosa que permet la identificació de les diferents espècies, i la recollida de les seves mesures corporals, per tal de conèixer l’estructura i la composició de la comunitat de peixos.
Per conèixer la possible presència de tortugues d’aigua i altra fauna aquàtica, durant la primavera i principis d’estiu s'ha previst un mostreig durant 3 o 4 dies, amb trampes tipus nansa, que permet capturar tortugues, serps, crancs de riu, peixos, etc. Degut a la seva complexitat, aquesta activitat no està oberta al públic.
Per què cal fer aquests censos?
Les poblacions d’amfibis i rèptils estan molt amenaçades a nivell mundial degut a la destrucció dels seus hàbitats, la contaminació de les aigües i el canvi climàtic. Així mateix, els peixos autòctons pateixen també la competència de les espècies al·lòctones introduïdes pels humans en els darrers anys. Conèixer l’estat de totes aquestes poblacions és el primer pas imprescindible per fer propostes de gestió d’aquests grups de fauna aquàtica i avançar en la recuperació ecològica del Ripoll.
Com participar-hi?
Les activitats programades són obertes al públic, tot i que algunes d'elles estaran restringides a voluntaris especialitzats. En ambdós casos, cal contactar amb l'ADENC prèviament (al telèfon 93 717 18 87 o a través de correu@adenc.cat).
També es pot donar suport a aquesta campanya apadrinant alguna de les parcel·les en què simbòlicament s'ha dividit aquest tram del Ripoll. Amb aquests apadrinaments simbòlics (15 euros) s'obtenen recursos que complementen el suport de l'Obra Social d'Unnim Caixa al projecte i es contribueix al finançament del projecte, a les tasques de difusió i a l'organització de les activitats.
Afegeix un nou comentari