Àmbit de la notícia
Jurídic

S'acorda la renovació de la gestió en els Centres d'Internament d'Estrangers

Autor/a
Mireya Ponce Sastre
  • Campanya no als CIE

El Ministeri de l’Interior ha acordat elaborar un nou reglament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), després de les nombroses queixes formulades per les entitats del Tercer Sector Social en relació amb la situació que pateixen molts immigrants en aquests centres, on són tractats com a delinqüents.

A més de les entitats socials, el Síndic de Greuges de Catalunya també ha alertat sobre la situació dels CIE, arran de les denúncies rebudes i dels esdeveniments que s’han anat produint, l’últim d’ells la mort d’un jove de 21 anys, en un d’aquests centres a Barcelona.

Els canvis del reglament dels CIE s’adaptaran a les denúncies fetes, després que des de la societat civil s’iniciés una Campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers. Amb la nova regulació es vol reformar la gestió d’aquests centres, per tal de garantir que totes les funcions es duen a terme per part de personal especialitzat, limitant així les funcions que fins avui tenia la policia a tasques de seguretat.

El Síndic de Greuges ja va denunciar el mes de desembre passat que al CIE de la Zona Franca es donaven situacions que podien afavorir el maltractament, tot i que diferents informes del Ministeri de l’Interior insisteixen que la majoria d’aquest centres es troben a 2/3 de la seva capacitat.

Tot i això, des de diferents entitats com SOS Racisme es denuncia el fet que les persones immigrades que es troben als centres d’internament no són delinqüents i, per tant, els CIE no han de convertir-se en centres penitenciaris.

La definició d’un CIE és la d’un centre públic d’internament per estrangers de caràcter no penitenciari i amb una finalitat preventiva i cautelar, segons s’estableix des del Ministeri de l’Interior, organisme responsable dels CIE.

Les queixes que han sorgit darrerament al voltant del funcionament dels CIE conviden totes les forces polítiques i socials a reflexionar sobre quina és la política més adient en aquests casos i quin ha de ser el seguiment i tractament d’aquestes persones que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat.

Alhora, i atenent a la definició de CIE, caldria revisar si és necessari que una persona no delinqüent hagi d’estar privada de llibertat durant un període de fins a 60 dies, termini en què cal resoldre una situació administrativa irregular, sigui de denegació d’entrada, devolució o d’expulsió.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari