Àmbit de la notícia
Jurídic

Com replantegem l'emprenedoria social?

Autor/a
Montse Agudo
  • Emprenedoria social a Catalunya
  • Persona amb discapacitat treballant

En l’actual context de crisi, el sector del treball protegit s’està veient molt afectat i es planteja la cerca de noves fórmules per seguir donant una sortida laboral a col·lectius que tenen més dificultat per trobar feina per altres vies.

Com a conseqüència de la crisi econòmica que estem patint, el sector que es dedica a la inserció laboral de persones amb  necessitats especials està passant un moment complicat.

Una de les qüestions que aquest any ha suposat un entrebanc important a nivell econòmic és el fet que el Govern espanyol ha retallat el pressupost per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Com a contrapartida, a casa nostra, la Generalitat compensarà la retallada amb diners d’altres partides del pressupost de polítiques actives d’ocupació però tot i això el panorama es preveu molt difícil per aquest col·lectiu, ja que les subvencions per a la contractació de nou personal queden paralitzades fins a nou avís.

La Generalitat compensarà la retallada amb d’altres partides del pressupost per poder garantir la cobertura del 50% del salari mínim interprofessional i les unitats de suport

Degut a aquesta situació, els centres especials de treball que donen feina a persones amb trastorn mental i discapacitat física i psíquica es troben amb la necessitat de cercar noves fórmules per continuar la seva activitat.

Per poder seguir endavant, una de les qüestions fonamentals és la necessitat de obtenir inversió per al projecte,  i en aquest sentit,  algunes fundacions i entitats tenen mecanismes de finançament per a projectes d’emprenedoria social.

Un altre tema important a tenir en compte és la cerca de sectors d’activitat on desenvolupar-se. Actualment moltes entitats que intenten donar sortida professional a persones amb discapacitat estan dirigint la seva activitat cap a l’agricultura ecològica.

L’Administració també s’ha adonat de la importància d’enfortir la emprenedoria social dins la nostra societat i per aquest motiu la Generalitat també ha impulsat un programa de suport a projectes, amb la participació d’entitats i institucions compromeses amb aquests col·lectius i la seva inserció laboral.

Per altra banda, també sorgeix la necessitat de dissenyar un nou marc normatiu que doti d’entitat jurídica a l’emprenedoria social, ja que l’actual regulació (la LISMI) és insuficient per a donar protecció laboral a les persones que es troben en situacions de discapacitat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari