Com fomentar la participació i la mobilització a la teva entitat
Comparteix
Els passats dies 31 de maig i 1 de juny es va celebrar el XIX Fòrum La primavera de les associacions de Torre Jussana, centrat en aquesta ocasió en la participació i la mobilització de les entitats. Us oferim un recull de les principals idees.
Conèixer les claus de la mobilització i la participació i extreure’n idees i propostes que siguin útils per fomentar la participació de la base social en entitats de tot tipus. Aquest va ser l'objectiu del XIX Fòrum La primavera de les associacions.
Les principals idees que es van plantejar durant les jornades són les següents:
1. Missatge senzill, clar i que tothom pugui fer seu
Les experiències presentades en la primera taula comparteixen el fet de tenir un missatge clar i senzill, fàcil d’entendre per a la gent que el rep. Jordi Martínez, de l’ANC, també va destacar que els missatges de les tres experiències comparteixen el fet que la gent se’l pot fer seu i sentir-se identificat.
2. Cooperar i treballar en xarxa per millorar la incidència
Miquel de Paladella va voler diferenciar entre el concepte de mobilització i el d’incidència. El segon concepte fa més referència a influir en les idees col·lectives i en la política. Segons el director de Social Innovation for Communities la incidència cal treballar-la amb conjuntament anb altres organitzacions perquè no dóna diners a curt termini ni de manera immediata.
3. Mesurar i explicar l’impacte
Les entitats a Catalunya tenen encara poques evidències de l’impacte que generen a la societat. Segons Miquel de Paladella la transparència potser està una mica sobrevalorada, i caldria focalitzar-se més en tenir evidència i indicadors que ens diguin que estem fent les coses correctes i que estem generant un canvi i un impacte social positiu.
4. Creativitat i innovació per canviar els models
Els problemes estan creixent més ràpidament que les solucions i hi ha un cert apalancament a l’hora d’innovar. Segons Paladella cal fer canvis més enllà dels serveis o productes que s’ofereixen, i han d’abordar el “model de negoci”. Cal deixar enrere models de negoci massa clientelistes.
5. La missió és més important que l’organització
Segons Celestino Sánchez, dels “iaioflautas”, el per què, la causa a la qual ens dediquem, ha de ser més important que l’organització. Destacar la missió per sobre de l’organització és un element clau per a l’èxit de la mobilització. En aquest sentit cal treballar la missionalitat dia a dia. Un bon exemple és el que va exposar Silvia González, segons la qual una de les claus de la PAH és “viure cada petit èxit com una gran victòria".
6. Utilitzar les noves tecnologies
Durant les dues taules de debat es va destacar el paper central de les noves tecnologies en mobilitzacions d’èxit com el 15M, els iaioflautes o la PAH. Segons Dolors Reig hi ha tres elements importants a l’hora d’aconseguir l’èxit en una mobilització: dos de tradicionals (l’organització social i el llenguatge) i un de nou (Internet). Segons Reig les eines online no substitueixen events presencials, sinó que els complementen i els fan més eficients.
7. Menys planificació integral i més estratègia
Poder solucionar tots els problemes que tenim o voler abordar-ho tot és impossible. Segons Paladell cal aprendre a identificar aquells elements desencadenants, elements estratègics que ens permeten iniciar un procés positiu en diversos elements.
8. Lideratges
Segons Marta Cruells la societat actual té hipersensibilitat al poder i cal ser-ne molt conscient. No obstant això, els lideratges hi són i moltes vegades són de molta utilitat per a la incidència i la mobilització. Segons Cruells hi ha una pregunta important sobre la taula: Canviem els líders o canviem els mecanismes per escollir-los?
Els principals debats de les jornades es van donar en dues taules de debat. La primera, “La cuina de la mobilització: ingredients per a tothom”, es va centrar en conèixer 3 bones pràctiques de mobilització, representades per l’Assemblea Nacional Catalana, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i pels “iaioflautas”.
La segona taula, “Evolucionar o morir”, es va centrar en una reflexió més transversal sobre l’enfortiment de la base social, i va comptar amb la presència de Dolors Reig, Marta Cruells i Miquel de Paladella.
Vols saber-ne més?
- Pots veure els vídeos de les dues taules de debat en aquest enllaç
- Pots veure el debat generat a les xarxes socials en aquest storify fet per xarxanet.org
Afegeix un nou comentari