S'aprova el nou Reglament dels CIE
Comparteix
El Consell de Ministres ha aprovat el Reglament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), el qual regula les condicions dels interns en aquestes instal·lacions.
El passat 14 de març, el Consell de Ministres va aprovar el Reglament 162/2014, dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE).
L’aprovació d’aquest Reglament estava prevista a la Llei d’Estrangeria de 2009 i hauria d’haver entrat en vigor a l’any 2010. Per tant, arriba amb quatre anys de retard.
A l’Estat espanyol hi ha 8 CIE amb 2.572 places. L’estada màxima en aquests centres és de 60 dies
Aquest reglament pretén regular les condicions de les persones que han entrat a l’Estat amb situació administrativa irregular i que són retingudes en els CIE. La finalitat d’aquests centres és realitzar els tràmits oportuns per expulsar aquestes persones per no tenir papers i, a vegades, també pot substituir una condemna penal.
El nou reglament apareix en un moment en el qual el funcionament dels CIE ha estat molt qüestionat, tal i com ens n'hem fet ressò en diverses ocasions a Xarxanet.
Les principals novetats que conté aquest reglament són les següents:
- S’instaura la figura d’un Administrador encarregat de coordinar els serveis assistencials i logístics.
- El servei mèdic dependrà de l’Administració i hi haurà una infermeria al mateix centre
- Hi haurà serveis jurídics dins dels CIE.
- Els interns podran reunir-se amb la direcció del CIE per formular les seves peticions i queixes.
- Els funcionaris policials dels CIE rebran formació específica en matèria d’estrangeria.
- En el moment de l’ingrés al CIE, les persones internes tindran dret a una trucada personal i una altra al seu advocat/a.
- Les persones internes tindran dret a un temps de pati diari de 4 hores com a mínim.
- Es procurarà la separació dels interns amb condemna penal dels altres.
També han sorgit veus crítiques que veuen mancances en aquesta normativa, malgrat que aquestes novetats pretenen defensar els drets i millorar la situació de les persones internes i que està previst que l’Estat invertirà 3 milions d’euros en intèrprets, assistència sanitària i serveis socials, així com una inversió de 2,6 milions d’euros per millorar i adaptar les cel·les i equipaments.
Alguns dels principals aspectes negatius que les veus crítiques destaquen d'aquest reglament són les següents:
- Si la persona interna no disposa de diners, no podrà trucar als seus familiars i amics al llarg de l’estada al CIE.
- No es garanteix l’assistència sanitària les 24 hores del dia.
- Hi ha un buit legal respecte a les sales de no-admissió dels aeroports.
- Serveis socials insuficients per tractar les diferents situacions: sol·licitants d’asil, menors, tràfic de dones o d’altres perfils vulnerables.
En aquest sentit, el passat dia 18 de març, diverses entitats que treballen pels drets de les persones i lluiten pel tancament dels CIES, van participar en una roda de premsa convocada pel Col·lectiu Tanquem els CIES per mostrar el seu rebuig al nou reglament.
Una de les qüestions que s'ha destacat d'aquest reglament és que es permet l'accés de les ONG a les instal·lacions, així com la possibilitat de signar convenis amb aquestes organitzacions a fi que participin en la prestació de serveis d'assistència social a les persones internes.
Malgra tot, les entitats, entre elles: Tanquem els CIES, OSPDH, ACPE, Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats, Espacio del inmigrante i SOS Racisme, denuncien que aquest fet es pot entendre com una externalització de serveis i que el reglament segueix dificultant l'accés a la societat civil a aquests centres i fomentant l'opacitat pel que fa al seu funcionament.
Companys i companyes, com a entitat de defensa dels drets humans que fa anys que lluita contra els CIES, pensem que és important fer-vos arribar el rebuig de les entitats que treballem sobre la realitat d'aquests centres. De fet, un dels temes que destaqueu, que és l'entrada de les organitzacions als centres, ha estat fortament criticat per les entitats. El que recull el Reglament és la possibilitat de fer convenis (contractes) amb les entitats perquè realitzin tasques socials (traducció, activitats culturals...), és a dir, l'externalització de serveis. Però continua dificultant l'accés de la societat civil per fiscalitzar i defensar els drets de les persones allà retingudes. En aquest sentit, el Reglament legitimitza l'opacitat tan denunciada per les entitats socials.
Recentment 6 entitats catalanes vam fer públic en roda de premsa la nostra oposició al document: Tanquem els CIES, OSPDH, ACPE, Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats, Espacio del inmigrante i SOS Racisme. Us enllacem la noticia amb la nota de premsa per si és del vostre interès: http://www.sosracisme.org/actualitat/noticies/noticia-organitzacions-socials-rebutgem-el-reglament-i-continuem-treballant-pel-tancament-dels-cies
Moltes gràcies.