Anna González: “L’objectiu no és només distribuir aliments, sinó diversificar productes per satisfer les necessitats individuals”
Comparteix
La responsable d'assessorament i estudis del Banc d'Aliments, Anna González, explicava a la UPF el funcionament i les fites de la Fundació en un moment on les demandes al banc es dupliquen.
Segons l'Observatori de Drets Econòmics i Socials, el dret a una alimentació adequada comprèn la "disponibilitat d'aliments en quantitat i qualitat per satisfer les necessitats dels individus". Dret lligat a la dignitat humana i que queda recollit al Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC).
La realitat a l'Estat espanyol i a Catalunya, però, ha empitjorat notablement en aquest sentit des que va començar la crisi. L'informe del Síndic de Greuges "Malnutrició infantil a Catalunya" va posar damunt la taula la "subnutrició infantil", és a dir, que més de 600 infants no ingereixen la quantitat suficient d'alguns aliments necessaris per al bon desenvolupament. Paral·lelament, entitats com la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, Càrites o Creu Roja afirmen que com a mínim 3 milions de persones a tot l'estat viuen en condicions de pobresa severa i que no poden afrontar la compra d'aliments.
Per donar resposta a una situació creixent, existeixen entitats com la Fundació Banc d'Aliments i centres de Distribució Social d'Aliments (DISA), representants dels quals van conduir la xerrada del passat dimecres 8 d'octubre a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Va ser aquesta la sessió amb la qual es va posar en marxa el programa de col·laboració entre la UPF i el Banc i que consisteix en què estudiants de Biologia Humana i Medicina faran treballs acadèmics sobre temes relacionats amb el malbaratament d'aliments.
Anna González és responsable del departament d'assessorament i estudis del Banc d'Aliments i va emfatitzar el rol de "plataforma logística solidària" que juga la Fundació. Recullen més de 14 mil tones d'aliments que es distribueixen entre 353 entitats i que permeten donar aliments a 150.000 persones de la província de Barcelona. Una d'aquestes entitats és el centre DISA Nou Barris. Jordi Bofarull, secretari del consell directiu, va remarcar l'important tasca del banc d'aliments ja que, va afirmar, "el DISA no seria possible sense el banc".
Anna G: "Que en una societat hi hagi més d'un 20% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa, significa que alguna cosa –o moltes- no funcionen"
González va remarcar que la tasca no pot ser només subministrar aliments, sinó que cal anar més enllà i cercar varietat d'aliments per tal de poder satisfer veritablement les necessitats de les persones. És per això, va explicar, que és tan important El Gran Recapte, perquè subministra 1 de cada 5 kg del Banc i és quan s'aconsegueix més varietat.
Ambdós van coincidir en el creixent nombre de famílies que demanden aquest tipus de servei, que ha passat de 57.300 persones a 153.000 en 6 anys, i en el canvi de perfil de qui hi ha de recórrer. Els "nous pobres", els va anomenar Bofarull, persones que tenien "feina, cotxe i pis" i que s'han trobat a l'atur, sense prestacions i sense poder ni pagar ni menjar. Per a Anna González, "que en una societat hi hagi més d'un 20% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa, significa que alguna cosa –o moltes- no funcionen".
Per respondre a aquesta realitat, un grup d'entitats han elaborat l'Informe pel Dret a l'Alimentació a Catalunya, amb què diuen voler pressionar per fer efectiu aquest dret a Catalunya i amb el qual es pot col·laborar a través de goteo.org.
Afegeix un nou comentari