El programa de mentoria entre dones tecnòlogues de la UPC prepara la nova edició
Comparteix
La Xarxa M2m de la UPC per promoure l'accés de les dones a nivells de responsabilitat en l’àmbit tecnològic i tècnic engega la segona edició. El període d'inscripcions s'ha prolongat fins el 23 d'octubre.
Consisteix en un treball en parelles. Mentores (M): dones empresàries, directives, catedràtiques, caps de departament o altres càrrecs directius o de decisió de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i mentorades (m): estudiants de doctorat o màster menors de 30 anys que vulguin desenvolupar la seva carrera professional. La parella acordarà un Pla d'acció segons les inquietuds de la mentorada, que pot anar des de treballar la comunicació, el treball en equip, la gestió del temps, com millorar idiomes, com divulgar la ciència, l'autoconfiança, etc. Hi haurà un mínim d'una trobada mensual durant 8 mesos i tant unes com les altres hi col·laboraran de manera voluntària i altruista, sense compensació econòmica.
Així es concreta la Xarxa de Mentoria M2m, que té ara en marxa el procés de selecció de les dones que hi participaran aquest curs i que ha perllongat el període d'inscripcions fins el 23 d'octubre. Segons explica Sílvia Gómez Castán, de l'àrea de Recursos i Serveis per a la igualtat d'oportunitats a la UPC que promou el programa, pretenen "aportar a les mentorades models femenins que contribueixen al seu desenvolupament professional a través de la trajectòria, l'expertesa i el coneixement del món laboral”.
La d'enguany és la segona edició després de la prova pilot del curs passat en què van participar-hi 7 parelles (14 dones). Gómez explica que la valoració va ser molt positiva i que de les aportacions de les participants n'han extret idees per millorar el programa. Un objectiu de la nova edició és "desenvolupar una xarxa, un entorn col·laboratiu per treballar i debatre que inclogui les participants de diferents edicions i que esdevingui una eina".
El tecnològic i tècnic, móns encara d’homes
A la UPC les dones estudiants i acadèmiques són un grup molt reduït que no supera a nivell global el 33% del total. D'acord amb l'Informe sobre la situació de les dones a la UPC 2013, les dones PDI representaven el 25,5% del conjunt i, del total de noves i nous estudiants, només un 24,9% eren dones. En algunes titulacions com enginyeries naval, aeroespacial, informàtica o de biosistemes, el nombre de noies que hi volen accedir creix, però segueix sent notablement inferior al dels homes.
La UPC, explica Sílvia Gómez, "és una universitat molt masculinitzada, com també ho són els sectors d'indústria i empresa associats als àmbits de coneixement d'estudis de la UPC". Existeix, segons l'informe, una "bretxa de gènere" on factors socioculturals influeixen en les carreres acadèmiques i en les vocacions de les noies en el moment d'elegir els estudis i professions de futur.
Per fer-hi front existeix a la Politècnica el Programa Dona 2.0 (del que depèn la Xarxa de mentoria M2m). Existeixen els dos amb l'objectiu de destacar el talent femení, de promoure una xarxa solidària de dones i homes que creguin en el valor de la diversitat i de trencar el "sostre de vidre", la barrera invisible que dificulta l'accés de la dona a nivells d'alta responsabilitat i comandament.
Afegeix un nou comentari