S'aprova l'avantprojecte de Llei del Tercer Sector estatal
Comparteix
El passat 23 de gener, el Govern espanyol va aprovar l’avantprojecte de llei del Tercer Sector Social amb la finalitat de dotar-lo d’un marc normatiu que s’ajusti a la realitat actual.
El Consell de Ministres va aprovar, el passat 23 de gener, l’avantprojecte de llei del Tercer Sector.
L’avantprojecte defineix el tercer sector com el conjunt d’organitzacions de caràcter privat, sense afany de lucre i sorgides de la iniciativa ciutadana, que tenen per objectiu finalitats d’interès general i que per aconseguir-los es serveixen de la solidaritat, la participació i que integren el voluntariat en la seva acció social.
Alhora la normativa també atribueix els següents principis rectors a les entitats del tercer sector:
- Disposar de personalitat jurídica pròpia.
- Ser de naturalesa jurídica privada.
- No tenir afany de lucre.
- Garantir la participació democràtica dels seus membres.
- Tenir caràcter altruista.
- Transparència en la seva gestió.
- Disposar d’autonomia en la seva gestió i pressa de decisions.
- Fer efectiva la cohesió social mitjançant la participació ciutadana.
- Promoure la igualtat de tracte i la no discriminació entre totes les persones.
- Dur a terme objectius d’interès general.
El principal objectiu d’aquesta nova normativa reforçar el paper del Tercer Sector Social com a interlocutor davant l’administració pública i garantir la seva participació en la elaboració i seguiment de les polítiques públiques orientades a recolzar als diferents col·lectius amb els que treballen les entitats socials.
Per aquest motiu, la norma també es compromet a regular el Consell estatal d’organitzacions no governamentals d’acció social, el qual vol servir d’espai de trobada, diàleg i participació per a la proposta de polítiques públiques, i la Comissió de diàleg civil amb la Plataforma del tercer sector, en la que s’institucionalitzarà la col·laboració, cooperació i diàleg entre el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI) i la Plataforma del tercer sector.
A l’Estat espanyol hi ha unes 30.000 entitats socials, les quals representen un 2% del PIB, i generen 636.000 llocs de feina
La llei també recull mesures per al foment de la sostenibilitat i promoció de les entitats del Tercer Sector Social.
En aquest sentit, una de les qüestions en les que incideix la nova normativa és en l’àmbit fiscal, ja que reconeix la tasca d’interès general que duen a terme les entitats del tercer sector social i, per tant, els dona la possibilitat d’acollir-se a un règim fiscal més beneficiós i poder gaudir també dels avantatges que es deriven dels incentius fiscals al mecenatge.
Per altra banda, la llei també preveu que l’Administració faciliti fonts de finançament per les entitats i pretén impulsar la responsabilitat social empresarial.
Concretament, a fi recolzar el tercer sector, el govern es compromet, en un termini de 12 mesos des de l’entrada en vigor de la norma, posar en marxa un programa d’impuls, el qual recull les següents mesures:
- Promoció, difusió i formació del tercer sector d’acció social.
- Recolzament a la cultura del voluntariat.
- Cooperació amb els serveis públics.
- Contribució a les entitats del tercer sector amb finançament públic.
- Accés al finançament a través de les entitats de crèdit oficial.
- Foment de mecanismes de col·laboració entre l’Administració i les entitats del tercer sector per al desenvolupament de programes de d’inclusió social.
- Participació institucional.
En l’elaboració de la primera regulació del Tercer Sector a l’Estat, hi ha hagut una gran participació de la Plataforma del Tercer Sector estatal, la qual, ha col·laborat activament en el text.
Aquesta normativa ha estat reivindicada i promoguda per la Plataforma del tercer sector estatal i, en aquests moments, valoren positivament la seva redacció, tot i això, demana que es concretin les mesures de finançament previstes.
Afegeix un nou comentari