Àmbit de la notícia
Informàtic

La república de les deixalles electròniques

Autor/a
Núria Alonso
  • Deixalles electròniques. Fotografia de Victorgrigas https://en.wikipedia.org/wiki/User:Victorgrigas

On van a parar els nostres residus tecnològics? Quina segona vida se li poden donar a aquells productes que la societat consumista descarta? El documental web e-Waste Republic dona aquestes i altres respostes d'una original manera.

Una família europea decideix compar una televisió de pantalla plana. Una oficina de la administració pública decideix desfer-se de les seves impressores velles. Una escola reemplaça els ordinadors de l'aula d'informàtica. Un adolescent canvia el seu telèfon intel·ligent per un model més nou. Una associació sense ànim de lucre renova els seus equips informàtics.

Amb aquestes escenes tan quotidianes comença el documental web e-Waste Republic, un reportatge elaborat sota aquest innovador format que ens apropa a les cares obscures de l'evolució tecnològica.

Sovint, per donar una segona vida als aparells tecnològics que fem servir, pensem en realitzar donacions a països en via de desenvolupament. La reutilització allarga la vida dels aparells però no l'eternitza, i el problema de què fer amb aquests residus que contenen una gran proporció de materials perillosos i contaminants es trasllada a països on les polítiques mediambientals són incipients.

Seguint les passes dels nostres residus, arribem a Agbogbloshie, un suburbi de la ciutat de Accra, Ghana, conegut per ser un dels abocadors de deixalles tecnològiques més grans del món. Les diferents solucions que allí es donen suposen un gran risc per al medi ambient i, sobretot, per a les persones que d'ells malviuen.

Aquesta narració ha estat realitzada a partir de combinar reportatges tradicionals de fotografia i text amb infografies interactives i fragments de vídeo, englobats en un format web. Aquesta relectura dels reportatges tradicionals son coneguts com documentals webs o, de la seva abreviació en anglès, webdoc.

Aquest webdoc ens ha arribat de la mà d'Aljazeera, i ha estat realitzat per Jacopo Ottaviani amb el suport del programa Innovation in Development Reporting Grant del European Journalism Centre (EJC), a partir del disseny i fotografies de Isacco Chiaf.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari