Àmbit de la notícia
Ambiental

El mapa de l'aigua

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Mapa de l'aigua en funció del nombre d'habitants que reben un subministratment públic o privat ( imatge:aiguaesvida.org)
  • "Aigua és vida" defensa la gestió pública de l'aigua (imatge:aiguaesvida.org)
  • Representats d' "Aigua és vida" signant el pacte social de l'aigua a Terrassa al maig del 2015 (imatge:aiguaesvida.org)
  • Pintada reivindicativa d'"Aigua és vida" Girona (imatge:facebook/aiguaesvidaGirona

El mapa de l’aigua elaborat per "Aigua és vida" permet visibilitzar quin és el model de gestió d’aquest recurs essencial en els municipis catalans.

La plataforma "Aigua és vida" ha creat un mapa a partir de les dades públiques de cada municipi, i d’aquelles aconseguides amb la tasca de recerca de voluntaris i col·laboradors de l’entitat, en els casos de no haver-les trobat publicades.

El mapa mostra quina part de la ciutadania obté l’aigua per via de gestores públiques, i en quins casos la gestió del bé comú es troba en empreses privades.

En concret, reflexa que 506 municipis són administrats públicament, 394 de forma privada i 45 de forma mixta. Es dóna el cas que els municipis sota gestió privada hi resideix un major nombre d'habitants, dada que transforma en aproximadament un 84% la població catalana que rep un servei privatitzat de l’aigua.

Remunicipalització

Un 16% de la població catalana es beneficia per la gestió municipal de l’aigua. "Aigua és vida" promou un augment d’aquesta xifra, i  defensa la remunicipalització de l’aigua, és a dir, el retorn dels serveis de subministrament i de gestió del sanejament, abans privatitzats, a les administracions locals.

Per a l’entitat, és necessari que l’aigua com a bé comú sigui gestionada, des de l’esfera pública, amb la participació i el control de tota la ciutadania, en especial degut a la condició de dret humà de l’aigua.L'ONU va declarar l’aigua i el sanejament com a drets humans, en la resolució 64/292 de 2010.

Transparència i participació

"Aigua és vida" és una plataforma composta per entitats ecologistes com Iaeden, el Grup de Defensa del Ter o Depana, associacions de veïns com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona FAVB , entitats de solidarietat internacionals i organitzacions laborals, creada el 2011, amb l’objectiu de promoure una cultura de l’aigua que ratifiqui l’aigua com a dret humà i com a bé comú, a través d’una governança transparent i participativa, que permeti fer front als problemes ecològics com la contaminació dels rius, la reducció de cabals i els transvasaments, i que en garanteixi una gestió amb vocació de servei públic.

El debat sobre l’aigua

En el viu debat sobre l’aigua afloren les diferents modalitats territorials, que situen l’aigua com a element paradigmàtic d’un model de societat. Tot i el conflicte amb la privatització d’ATLL a Catalunya, segons l’estudi publicat el 2015 per Transnational Institute, la remunicipalització de l’aigua és una tendència internacional.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari