Fenodato: ciència ciutadana per estudiar els efectes del canvi climàtic
Comparteix
Plantes que floreixen abans d'hora, animals desperts en període d'hibernació, arbres que no perden les fulles a l'hivern: els amants de la natura podran aportar les seves observacions a la recerca, participant a Fenodato.
La Fenologia estudia la relació entre les variables climatològiques i les manifestacions periòdiques o estacionals que afecten els éssers vius, tals com les del cicle de les plantes, és a dir la floració, la maduració de fruits, l’aparició i caiguda de fulles, o, en el món animal, les migracions, hibernacions, mudes de pell o canvis d'activitat.
Les alteracions que aquests ritmes periòdics de la naturalesa poden tenir, donen per tant molta informació a la ciència sobre els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes naturals.
El projecte Fenodato, recentment llançat pel CREAF, convida a la ciutadania a recollir dades científiques sobre els efectes del canvi climàtic en la vida de plantes i animals.
Com participar
Es tracta de recollir amb precisió observacions sobre 10 espècies, comunes al nostre territori i fàcilment reconeixibles, com l’ametller, la rosella, el cirerer, l’alzina, l’olivera, el romaní, el pi blanc, la ginesta, les orenetes, i la falsa acàcia. Cal especificar la data i l’emplaçament de la dada recollida, i fer-la arribar a través d’una plataforma on-line, o també de twitter, amb els #fenotwitts.
Les persones voluntàries rebran una formació de la mà dels científics especialistes, per a aprendre a seguir els criteris i protocols internacionals d'estandardització de la Pan European Phenological Database.
A més a més, és previst un concurs entre totes les persones col·laboradores al projecte, premiat amb una tablet.
Entitats ambaixadores de Fenodato
El projecte busca també la complicitat de les entitats ambientals, que en podran ser ambaixadores, si desitgen involucrar-se i dinamitzar Fenodato entre els seus membres. El CREAF en facilitarà informació i material divulgatiu, i les entitats tindran visibilitat en aparèixer en els materials i en la memòria final.
Afegeix un nou comentari