Àmbit de la notícia
Comunitari

Enric Prats: "Cal avançar cap a models que enforteixin les relacions i la confiança entre les administracions, associacions, empreses i ciutadania"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Ivet Eroles
  • Enric Prats, president de la Comissió de Seguiment del Codi Ètic del Consell d’Associacions de Barcelona / Foto: Enric Prats
  • Logotip del Codi Ètic de les Associacions de Barcelona / Foto: Codi Ètic de les Associacions de Barcelona
  • Imatge del 3r Congrès Català de l'Associacionisme i el Voluntariat / Font: 3CCAV

Enric Prats, president de la Comissió de Seguiment del Codi Ètic del Consell d’Associacions de Barcelona reflexiona sobre el repte de caminar cap a un Codi Ètic de les Associacions de Catalunya.

  • Quins són els trets definitoris d'un codi ètic?

Com recollim a la pàgina web www.codietic.cat el codi ètic és una eina d'assessorament, conducta i autoregulació de la vida associativa des del punt de vista ètic. A més, posa en valor i dóna sentit a la forma jurídica d’associació.

  • Quins beneficis n’obté la ciutadania?

És una garantia perquè la ciutadania pugui copsar el grau d’aprofundiment ètic de les associacions, sobre la gestió i la transparència econòmica, sobre la gestió adequada dels recursos humans i la sostenibilitat de les activitats, sobre la participació interna, etc.

  • Ens podries citar alguns exemples de bones pràctiques?

Per posar alguns exemples: l'existència d'espais de participació entre assemblees, la renovació periòdica dels càrrecs de les Juntes directives, vetllar per l'estabilitat laboral dels seus treballadors, la revisió regular del funcionament, la transparència davant tercers... En definitiva ser referents en les pràctiques i accions que fem per construir la societat que volem.

  • En el 1r Congrés de les Associacions de Barcelona es va aprovar el Codi Ètic de les Associacions de Barcelona, amb quina vocació va sorgir?

Com una eina de lliure adscripció que ajudés a millorar la capacitat i l'organització de les associacions, evitar la seva atomització, legitimar la forma jurídica d'associació, vetllar pels trets distintius enfront altres organitzacions i donar una imatge pública de coherència i eficàcia.

  • Quina diagnosi fa del moment actual?

Per una banda, cal avançar cap a models que enforteixin les relacions i la confiança entre les administracions, associacions, empreses i ciutadania. Aquí, a diferència d'altres països amb una llarga tradició democràtica, encara estem lluny. Moltes vegades l'associacionisme serveix per acollir iniciatives empresarials o d’autoocupació, encobrir pràctiques totalitàries. Orientar a la ciutadania en aquest aspectes, obrir nous registres públics, tenir mecanismes pensats des de l'associacionisme per a la seva autoregulació, creiem que continua sent vigent.

  • Per a què és necessari que les entitats del tercer sector disposin de Codi Ètic?

El Codi Ètic de les Associacions de Barcelona va dirigit a totes les entitats de la ciutat que vulguin disposar d’un instrument que els pot servir de mirall pel que fa a la governança, la transparència i la comunicació. És una eina que va dirigida a la vida social de l’entitat, sòcies i socis, a les administracions i a la societat en general per mostrar la solidesa ètica de les seves activitats. En definitiva, és una eina per al bon govern de l’entitat.​

  • Com es pot avançar cap a un Codi Ètic de les Associacions de Catalunya?

S’hi està treballant des de fa un parell d’anys amb diferents plataformes d’àmbits diversos. Hi ha gran diversitat d’orientacions, temàtiques, interessos, dimensions i abast de les entitats i de les plataformes que les acullen i aquest és un repte que cal solucionar per aconseguir un codi ètic que aplegui les associacions de Catalunya.

  • Quins són els reptes de futur?

A banda que el model pugui implementar-se a nivell de país, estem avançant en els sistemes i eines de seguiment del bon govern, ​plantejar noves mesures que avancin cap la generació de confiança davant la ciutadania i, sobretot, vetllar perquè el segell del Codi Ètic sigui referent i útil per a tothom.

  • Quins valors aportaria que les associacions de Catalunya poguessin disposar d’un Codi Ètic a nivell de país?

Es podria resumir en un de sol: enfortir l’associacionisme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari