Càritas d'Urgell i la dinamització del voluntariat
Comparteix
L'entitat ens explica amb quines dificultats es troben a l'hora de formar i dinamitzar els seus equips de persones voluntàries.
Xavier Bonet, coordinador de formació i voluntariat de Càritas Diocesana d'Urgell ens explica com duen a terme la formació i dinamització del voluntariat a la seva entitat.
Quin volum de persones voluntàries gestioneu a Càritas Diocesana d’Urgell?
Actualment gestionem 234 persones voluntàries distribuïdes en 16 parroquials i 4 centres d’activitats que comprenen 13 comarques de Catalunya.
De quina franja d’edat i sexe majoritàriament?
La majoria de les nostres usuàries són dones majors de 65 anys.
Quina formació reben aquestes persones voluntàries?
El nostre pla estratègic contempla una formació per a tots els nostres agents. Les línies principals del nostre pla de formació són:
- En processos d’aprenentatge.
- En pensament intel·lectual i espiritual.
- Formació en Competències.
- Formar referents.
Teniu formacions específiques segons l’edat o característiques de les persones voluntàries?
Segons l’edat no hi ha formacions específiques però si a nivell de projectes i poblacions. Al abraçar un territori tan extens hem vist que l’ideal, per poder oferir un bon servei i ser útils a les poblacions, és oferir-los allò que més s’adapta a les seves necessitats.
Com dinamitzeu el voluntariat?
El Pla de voluntariat desenvolupa un seguit d’actuacions de gestió i seguiment dels nostres voluntaris que és dut a terme per 16 directors parroquials i 4 caps de centre, que són els encarregats del dia a dia amb el voluntariat de cada població. D'altra banda, l’entitat també compta amb un coordinador de formació i participació.
Les accions que duen a terme són:
- Establir les Funcions del Coordinador de Voluntariat
- Descriure els perfils de Voluntariat
- Fer un Protocol de crides de voluntariat
- Millorar la Selecció i l’acollida
- Desenvolupar l’acompanyament i desenvolupament del voluntariat
- Realitzar accions de reconeixement formal i informal
- Realitzar la desvinculació del voluntariat de forma correcta
Amb quins problemes us trobeu a l’hora de dinamitzar i formar voluntariat?
La visió de projecte i no d’identitat amb l’organització, aquest és el principal problema en el qual ens trobem a l’hora de dinamitzar. Pocs són els agents que actuen a la nostra organització pensant més enllà dels seus projectes.
Per altra banda, a nivell formatiu de voluntariat el principal problema és el de territori, per realitzar alguna formació vàlida per als nostres projectes hem de moure les persones voluntàries uns 150 km, i el cost de fer formacions en cada població moltes vegades supera el cost que l’entitat es pot permetre.
Quins reptes o projectes teniu en ment per millorar la dinamització i formació del voluntariat a l’entitat?
Estem pensant en l’aplicació d’un model d’acció propi i conjunt per treballar a la vegada en tots els nivells de l’organització. A nivell formatiu, establir un pressupost anual i estandarditzar mitjançant cursos escolars l’oferta formativa.
Afegeix un nou comentari