5 recursos per sensibilitzar i prevenir el suïcidi juvenil des de les entitats
Comparteix
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya impulsa una campanya per reivindicar la necessitat de trencar estigmes entorn del suïcidi juvenil i destacar el paper de prevenció i sensibilització del teixit associatiu.
La nova campanya “Trenquem tabús! Parlem de Suïcidi” iniciada des de l’àrea de salut del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) busca sensibilitzar sobre una qüestió de salut pública com és el suïcidi juvenil i facilitar recursos i eines a les entitats, associacions i col·lectius per poder treballar la temàtica des d’una perspectiva desestigmatitzadora.
En aquest sentit, el CNJC ha publicat un recull de 5 recursos que aporten informació sobre la situació actual del suïcidi juvenil a Catalunya, trenquen alguns dels mites existents, proposen activitats per realitzar en el si de les entitats per tractar el suïcidi i l’educació emocional i donen eines enfocades a la detecció i prevenció. El recull consta de:
- Infografia sobre l’estat del suïcidi juvenil a Catalunya
- Falsos mites sobre el suïcidi per contribuir a la desestigmatització
- Fitxa bàsica per avaluar i detectar risc de suïcidi
- Consells per abordar i parlar del tema
- Proposta i guia pràctica per tractar el suïcidi amb un cinefòrum
- Emocionari, glossari bàsic d’educació emocional
El CNJC també posa a disposició de les entitats la guia “Tenim la salut en ment: #AssociativaMent” elaborada amb la col·laboració de Fil a l’Agulla i enfocada a aportar recursos per tenir cura de la salut emocional als espais associatius.
La capacitat de l’associacionisme juvenil d’esdevenir una xarxa de suport emocional dels i les joves fa que les entitats puguin jugar un paper important en la prevenció i visibilització del suïcidi juvenil, reivindica el CNJC.
Suïcidi, primera causa de mort dels 25 als 34 anys
Més de 800.000 persones se suïciden cada any al món segons l’Organització Mundial de la Salut. Una mort per suïcidi cada 40 segons. A escala mundial el suïcidi ha esdevingut la segona causa de mort entre joves de 15 a 29 anys, i una de les primeres al nostre país. Aquestes dades disparen les alarmes i els experts reconeixen que el suïcidi és una prioritat de salut pública.
Segons les xifres de Registre de Mortalitat de Catalunya, les morts per suïcidi superen ja les morts per accidents de tràfic. El col·lectiu de persones joves és un dels que registren un major índex de suïcidi. De les 526 morts comptabilitzades el 2014, 78 corresponien a persones d’entre 15 i 34 anys. Aquestes dades es tradueixen en una realitat crua i sovint poc visible: cada 5 dies es suïcida una persona jove a Catalunya.
La majoria dels suïcidis no ocorren de manera precipitada i normalment es relacionen amb algun trastorn de salut mental com la depressió major que l’entorn proper pot detectar. Davant d’aquesta possibilitat de detecció i prevenció, el CNJC incideix en la necessitat de trencar tabús i parlar-ne, una recomanació que fan també nombrosos experts.
Afegeix un nou comentari