Natura i espiritualitat, a la universitat
Comparteix
La UdG obre la segona edició del curs de Postgrau dedicat als "Significats i valors espirituals de la natura", que és pioner a Catalunya.
La relació amb la natura desperta emocions i sentiments, i ha estat, des d'antic, origen d'espiritualitat. L'estudi i el coneixement "ortodox" de la natura i els seus fets és el que s'enquadra des de la perspectiva científica. Tot i així, continua viva la capacitat de la natura de meravellar, sovint fins i tot de la mà de les descobertes científiques sobre el seu funcionament.
Aquesta capacitat de meravellar i despertar emocions constitueix la base del sentiment espiritual de la natura. Un sentiment ben humà, expressat des de les diferents cultures, religions, i també des del laïcisme.
En els darrers anys augmenta a tot Europa l'interès pels significats i valors espirituals de la natura, tant d'una manera general com, especialment, per determinats llocs i paisatges. També a Catalunya creix el nombre de persones que se senten atretes per indrets o paisatges particulars connectats amb aquests valors.
El Postgrau
El curs "Significats i Valors Espirituals de la Natura: percepció, comunicació, gestió i integració" aprofundeix en aquesta relació, donant recursos per a identificar i valoritzar els elements que tenen valor espiritual, i també comunicar-los i gestionar-los adequadament.
Es tracta de la segona edició d'una formació que ha estat pionera a Catalunya i a la resta de l'Estat. Pretén abordar el sagrat que hi ha dins de la natura i les raons últimes per les quals ens hi comprometem, així com "les implicacions que aquestes tenen de cara a l'ètica personal i col·lectiva, en la línia de l'anomenada "ecologia pregona".
Un dels objectius que té és integrar aquesta visió a la pràctica professional, és a dir, en el funcionament quotidià de les organitzacions i entitats, siguin públiques, privades o del tercer sector.
Professorat
Organitzat per la Universitat de Girona, l'equip docent del curs està format per divuit professionals de disciplines tan variades com la biologia, geografia, història, filosofia, teologia, psicologia i pedagogia, entre altres.
Està dirigit per Josep Maria Mallarach, doctor i, entre altres, coordinador de l’associació Silene, dedicada al foment dels valors espirituals de la natura i coordinat per Josep Gordi, professor de Geografia a la Universitat de Girona, autor dels llibres "Tornar a la natura" i "Arbres i Paisatge" i degà de la Facultat de Lletres.
A qui s'adreça
Aquest postgrau està pensat per a persones que se senten atretes per aquesta visió de la natura, tant al marge o no d’una confessió religiosa, i per a les que la natura pot constituir un valor afegit en les seves activitats habituals, entre altres:
-
Guies o responsables d'activitats que es desenvolupen en ambients naturals.
- Professionals de l’educació ambiental i de la interpretació del patrimoni natural i cultural associat.
- Gestors i responsables del patrimoni natural (espais natural protegits).
- Docents interessants en la temàtica,
- Professionals de la salut interessats en els efectes terapèutics que els valors immaterials de la natura tenen en determinades patologies.
Tot o per parts
Aquest diploma està format per tres cursos (en els que es poden assistir de forma independent):
-
Curs d'Especialització en Significats i Valors Espirituals de la Natura segons les Tradicions Espirituals de la Humanitat*, equivalent als fonaments teòrics
- Curs d'Especialització en Actituds, Eines i Tècniques per Fomentar els Significats i Valors Espirituals de la Natura, com poden ser el silenci, la contemplació, la pregària o la meditació.
- Curs d'Especialització en Comunicació i Integració dels Significats i Valors Espirituals de la Natura, és a dir, la seva aplicació tenint en compte aquests valors segons els diferents espais naturals.
El curs s'impartirà a la Facultat de Lletres de la UdG i també en alguns llocs singulars.
Amb la col·laboració d'entitats ambientals
El Postgrau compta amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos, però també d'entitats com Silene, la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), Minyons Escoltes i Guies de Catalunya o la Fundació Catalunya la Pedrera.
Comença a finals de l'hivern
La matrícula ja és oberta i el curs s’impartirà les tardes de divendres i alguns caps de setmana, del 3 de febrer al 14 de juliol del 2017 a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona però també en llocs significatius d'aquest àmbit.
Més informació al web o al document adjunt.
Afegeix un nou comentari