El Tercer Sector exigeix el compliment de la llei contra la pobresa energètica
Comparteix
L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha engegat una campanya per pressionar el Govern català i les empreses subministradores, mentre que la Taula del Tercer Sector ha presentat una proposta de conveni a Gas Natural per evitar talls.
Al desembre, la Generalitat inspeccionarà les empreses de subministrament d’aigua, llum i gas per garantir que compleixen amb la normativa que prohibeix el tall d’aquests serveis a persones en risc d’exclusió.
Així ho va afirmar el conseller d’Economia i Coneixement, Jordi Baiget, el divendres 18 de novembre, a la reunió amb l’APE. Arran de la mort de Rosa, la dona de 81 anys de Reus a qui Gas Natural havia tallat la llum sense consultar-ho als serveis socials, l’Aliança ha engegat una campanya per pressionar les companyies perquè compleixin amb el principi de precaució, que les obliga a consultar les administracions públiques abans de procedir a un tall dels serveis.
Dues de les quatre mesures urgents que l’APE exigia al govern ja han tingut una resposta per part de l’administració: el Govern català començarà a fer les inspeccions d’ofici a principis de desembre i impulsarà una campanya informativa d’urgència a tot Catalunya per prevenir els talls i evitar més morts.
La portaveu de l’Aliança, Maria Campuzano, afirma que el compromís de fer les inspeccions de manera immediata és un pas endavant, però lamenta l’actitud “gens proactiva” del Govern fins ara. “La Generalitat ha obert 115 expedients sancionadors i ha posat 18 multes de mínima quantia, mentre que l’Ajuntament de Sabadell n’ha tramitat 243. Un Ajuntament ha denunciat molt més que la Generalitat, que ha esperat que la gent fes la denúncia en comptes de ser proactiva”, ha criticat la portaveu.
El comunicat que va publicar l’Aliança i la PAH la setmana passada exposa les altres dues exigències que encara no s’han complert: Que la Generalitat apliqui una sanció exemplar a Gas Natural imposant una multa de màxim quantia, -un milió d’euros-, i que es signin immediatament convenis amb les empreses subministradores per oferir descomptes a les famílies vulnerables. “La nostra proposta exigia signar-los en un màxim de set dies, però a la reunió no es van comprometre a cap termini”, ha apuntat Campuzano.
A banda de l’APE i la PAH, altres entitats han denunciat les accions de Gas Natural i han demanat el compliment de la llei 24/2015 sobre mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.
La Taula del Tercer Sector ha presentat una proposta de conveni a Gas Natural per evitar talls a persones vulnerables i per garantir que l’empresa participi econòmicament al Fons solidari de pobresa energètica. Càritas també ha reaccionat amb un comunicat que denuncia la “privatització de serveis bàsics que són considerats Drets Humans”, i FACUA ha presentat una queixa contra la companyia davant l’Agència Catalana de Consum per incompliments de la llei aprovada pel Parlament.
Les dades
A Catalunya hi ha 171.000 llars amb tots els seus membres a l’atur, segons dades de l’últim trimestre del 2016 extretes d’Idescat. Les persones que van tenir problemes per pagar els serveis bàsics l’any 2015 ja pugen a les 511.000, tal com explica l’informe d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) publicat aquest novembre.
La Diputació de Barcelona confirma aquesta tendència en un recull de propostes que estima que el 17% de les llars catalanes dediquen més del 10% dels ingressos a energia. Per la seva banda, l’agrupació de bombers de la UGT ha advertit que set de cada 10 morts en incendis en llars es poden atribuir a la pobresa energètica.
Al mateix temps, les estadístiques d’Idescat mostren que les companyies elèctriques distribuïdores han venut un 5,1% més l’any passat i la facturació els ha crescut un 0,1% comparat amb els primers 10 mesos del 2015.
Afegeix un nou comentari