Un poble unit per un pessebre
Comparteix
El pessebre vivent de Sant Martí Vell s'ha consolidat com un dels més emblemàtics de Catalunya. Però com ho viuen i quina implicació hi tenen els seus veïns?
A cavall entre Girona i Torroella de Montgrí i al nord del massís de les Gavarres hi trobem Sant Martí Vell, un petit municipi amb una població propera als 260 habitants i conegut pel seu pessebre vivent. El que va sorgir com una iniciativa d'un grup de joves santmartinencs ha derivat en un referent dins del moviment pessebrista català.
Des de fa 21 anys, milers de persones visiten aquesta contrada pels volts de Nadal per poder gaudir d'una obra d'art que amb entrega i dedicació fan possible any rere any els veïns del poble. Enguany, el Pessebre Vivent de Sant Martí Vell es representarà el proper 18 de desembre a les 19 hores.
Els origens
Quan va néixer aquesta tradició? Com ho viuen i com s'organitzen els habitants del municipi? Tot va començar l'any 1996 quan un grup de joves de la localitat va decidir agrupar-se i crear quelcom diferent per al municipi. Inspirant-se en el pessebre vivent d'una població propera, van decidir representar-ne un. En només 15 dies i sense gaires recursos, el primer pessebre vivent de Sant Martí Vell va comptar amb la participació de 10 persones i uns 50 figurants.
D'ençà fins ara, el pessebre ha anat creixent fins al punt que enguany hi participen unes 150 persones figurants, triplicant així la població del poble.
Captació de figurants i organització
La Sílvia Martínez Bertran, presidenta dels Amics del Pessebre Vivent de Sant Martí Vell, és una de les tres persones que han tingut el privilegi de poder actuar en totes les edicions. La Sílvia explica que organitzar i mobilitzar tantes persones voluntàries no és una tasca fàcil. "Cada any mobilitzen familiars, amics i escolars de tota la zona, ja sigui via whatsapp, correu electrònic o mitjançant el boca-orella. La majoria són gent del poble i voltants però hem tingut figurants de poblacions més allunyades com Palafrugell, Figueres, Besalú o fins i tot, Barcelona".
Una vegada han aconseguit reunir les persones voluntàries, els 4 integrants dels Amics del Pessebre Vivent de Sant Martí s'encarreguen d'organitzar la ruta, on s'ubicarà cada escena i d'anar recol·locant les persones figurants. "Hi ha personatges que estan assignats des de fa anys i hi ha veïns del poble a qui ja relacionem amb el seu personatge".
A l'hora d'assajar i de definir el guió, la Sílvia Martínez assegura que "tot i que des de l'organització donem les pautes, deixem que els figurants proposin i participin a l'hora de muntar les escenes".
El vestuari
Les vestimentes utilitzades durant la representació han estat elaborades i perfeccionades durant els anys per familiars i diverses veïnes. En aquest sentit, la Sílvia ens explica que "vam tenir un gran impuls quan vam participar del programa Tallers per la Festa i vam rebre l'assessorament de la Fundació Pere Tarrés. Això ens va ajudar a conèixer millor l'època que representem i adaptar les vestimentes a aquest període, així com millorar la il·luminació de les escenes".
Tota una vida entregada al Pessebre Vivent
La Sílvia Martínez porta 21 anys com a integrant dels Amics del Pessebre Vivent de Sant Martí Vell i aquesta trajectòria li ha permès tenir una perspectiva més precisa de la seva evolució. La presidenta de l'entitat considera que "El Pessebre Vivent ha patit una creixement pel que fa a la organització i adaptació de les escenes i ha ajudat a donar a conèixer el poble" i valora molt positivament que "tot i els canvis polítics i socials, s'hagi mantingut viva aquesta tradició". Tot i això, la Sílvia considera que en els darrers anys manca voluntariat: "la gent s'estressa ràpid i costa trobar persones que s'impliquin".
Pel que fa al públic assistent i a la manera de promocionar el Pessebre, la presidenta de l'associació explica que "el públic va regenerant-se cada 2 o 3 anys, mai són els mateixos, i l'any passat vam assolir el major nombre de visitants gràcies a la promoció que vam fer per Facebook, una eina que no havíem utilitzat abans".
Els debutants
Però no tots els figurants porten anys formant part del Pessebre. En Lluís Salses i la seva família debuten en aquesta edició i ho fan representant l'escena del naixement. En Lluís ens explica que "he vist molts pessebres vivents al llarg de la meva vida però mai hi he participat com a figurant". De fet, també ens comenta que enguany ha estat per casualitat: "Formo part d'una entitat de voluntariat de Celrà i cada any fem La Carbonera. Enguany ho vam celebrar a Sant Martí Vell i allà vaig conèixer la Sílvia Martínez que em va proposar de participar al Pessebre amb la meva dona i els dos fills".
Pel que fa a la preparació, en Lluís assegura que no han hagut d'assajar gaire ja que al representar l'escena del naixement, han d'estar quiets.
21 anys donen per molt
Durant els 21 anys de vida del Pessebre, La Sílvia Martínez ha viscut infinitat de moments i anècdotes que li han robat un somriure. A continuació us deixem alguns exemples:
- "Un any, el caganer es va amagar tant bé que no el trobàvem"
- "Va desaparèixer el vestit de Sant Josep i després de molt buscar vam descobrir que el portava posat un dels infants que feia de pastor. El vam haver de desvestir i vestir sobre la marxa".
- "El primer any vaig fer de leprosa i l'ambientació era tant bona que no em reconeixia ni la gent del poble. Em vaig guanyar 800 pessetes en propines"
- "El nen Jesús del Pessebre és autèntic, és un nounat. Cada any fem una previsió dels naixements per tenir una idea de qui podrà fer de nen Jesús aquell any. D'altra banda, el figurant que fa de Sant Josep, mai és el pare de la criatura".
Aquestes són algunes de les anècdotes que es poden explicar però de ben segur que els santmartinencs i santmartinenques de tota la vida se'n guarden d'altres. Secrets d'un poble unit per un pessebre.
Afegeix un nou comentari