Fèlix Casanellas: "La tecnologia ha de resoldre els problemes de la gent"
Comparteix
Nonius és un projecte de solució tecnològica conceptualitzada pel Fèlix Casanellas, guanyador del Repte d'Habitatge Inclusiu del m4Social. En aquesta entrevista coneixerem el projecte i com la tecnologia pot ajudar a la societat.
Què és Nonius i com funciona?
Nonius és un projecte que vaig presentar al m4Social, que vol acompanyar a les persones que viuen en habitatges d'entitats socials. L'objectiu principal de Nonius és millorar la comunicació, entre les persones que necessiten un acompanyament i les entitats que gestionen els habitatges. Nonius facilita que les entitats disposin d'uns taulers virtuals de comunicació per comunicar-se amb les persones que viuen en aquests pisos.
Per la proposta que vaig dissenyar, vaig pensar quatre tipus de continguts bàsics que poden utilitzar les entitats i les persones usuàries: missatges personals, cites, tasques i targetes. Les cites són recordatoris que la persona té, com per exemple una cita al SOC o al CAP. La diferència amb les tasques, és que no hi ha una data de finalització. Les targetes és un element per motivar a les persones, com per exemple felicitacions o invitacions perquè la resta de persones usuàries vegin algun projecte que ha realitzat aquesta persona, i de la qual, n'està orgullosa de mostrar-ho. És com una espècie d'Instagram.
Les entitats poden fer agrupacions d'usuaris i usuàries, perquè hi han entitats que tenen pisos compartits. Aleshores les entitats, si pengen un missatge al tauler, poden definir si és un missatge que va dirigit a una persona o al grup de persones que viuen en un pis concret.
Per tant, podem considerar que és com una xarxa social?
No ben bé. Seria com una aplicació que facilita la comunicació bidireccional entre l'usuari, l'usuària i l'entitat, excepte en alguns casos que les comunicacions tenen un abast grupal, a nivell d'habitatge. No és obert a altres persones usuàries.
Quant de temps vas estar pensant en dissenyar Nonius?
Dintre el calendari del m4Social, a mig desembre vam tenir una sessió de treball. De mitjans de desembre fins ara, he estat en contacte amb entitats per veure les necessitats que tenen. Durant tot aquest temps, he anat parlant amb l'equip de m4Social. Després d'aquest parell de mesos, ha sorgit una maqueta. El que hi ha ara és només una maqueta de l'aplicació, amb una estructura marcada i unes opcions definides.
O sigui, només hi ha el disseny visual
Sí. És com si volguessis fer una cafetera, i primer fas l'esbós de com serà visualment. Però cal entendre que les necessitats i les funcionalitats, estan ben pensades.
Quant es publicarà Nonius?
El calendari que tenim ara és fer més reunions amb altres entitats, per afinar aquestes funcionalitats que té Nonius i afegir-ne d'altres que poden necessitar. Potser és molt aventurar-se, però abans de l'estiu es podria tenir una prova pilot de l'aplicació en alguna de les entitats.
Qui i com es farà aquesta prova pilot?
Encara no he parlat amb l'acceleradora de «startups» que participarà en aquest procés, però la idea, potser seria proposar a una entitat si volen fer les proves i provar-ho allà.
Quin serà el format de l'aplicació? Pàgina web, aplicació per mòbil...
Una de les gràcies del projecte, es que tot el codi és independent. Això vol dir que el codi que hi ha en el servidor, és totalment independent del dispositiu on s'utilitzarà l'aplicació. Fins i tot es podria fer servir l'aplicació en un televisor intel·ligent, ja que és un dispositiu comú per totes les persones que puguin viure en el pis compartit.
Hi haurà un espai web on les entitats podran administrar correctament els missatges i els taulells de les persones usuàries.
Com es que vas participar al m4Social?
Sempre he intentat que els projectes tecnològics en els quals treballo, resolguin algun tema social o siguin projectes educatius. Projectes que millorin les condicions de vida de les persones. I el m4Social planteja aquest repte.
És interessant perquè no és un hackató, en el qual es treballin reptes molt oberts. En aquest cas, el m4Social ja tenia contactes amb entitats socials que tenien necessitats per resoldre.
Per tant, des d'un punt de vista personal, quina relació han de tenir les noves tecnologies i la societat?
La tecnologia, des d'un inici, sorgeix perquè algú té un problema o necessitat. I la tecnologia resol aquesta necessitat. Per tant, és lògic que la tecnologia resolgui els problemes de la gent. I també les podem fer servir d'una forma lúdica. Però per damunt de tot, la tecnologia ha de resoldre els problemes de la gent.
Afegeix un nou comentari