10 dies i 300 actes per connectar amb la Natura, amb la Setmana de la Natura
Comparteix
El 5 de juny és el dia Mundial del Medi Ambient. Per celebrar-lo, les ONG ambientals organitzen la Setmana de la Natura, amb 300 actes arreu de Catalunya per ajudar a connectar amb la Natura i consciènciar sobre la necessitat de prendre-se'n cura.
Els 300 actes que tenen lloc entre el 2 i l’11 de juny, tenen per objectiu afavorir que la gent conegui la Natura. Connectar amb la Natura és precisament el lema del Dia Mundial del Medi Ambient d’enguany. Es busca que les persones puguin viure la Natura, emocionar-se i aprendre sobre ella, des de la més llunyana, a la més propera a casa, per prendre consciència de la necessitat de prendre-se'n cura.
La Setmana de la Natura té també el propòsit de donar visibilitat a les ong's catalanes que treballen pel medi ambient, i per fer saber a la gent que es pot participar de forma activa en la protecció del medi ambient, formant part de les associacions i entitats ambientals, esdevenint voluntaris i voluntàries ambientals.
Una setmana amb molts còmplices
Compta amb la participació transversal de la societat, i per això en formen part també associacions de tots els àmbits, universitats, empreses, centres excursionistes, infants, a través de les escoles, les ampes i les famílies. Els Parcs Naturals conviden a apropar-se als espais naturals; els Agents Rurals organitzen més de 30 activitats el seu programa EduCar; els Centres de Fauna Salvatge preparen xerrades. Els nois i noies de les Escoles verdes i les Escoles Sostenibles participen en diverses accions per la natura; ajuntaments i diverses administracions també promouen accions per la natura.
En quins actes es pot participar?
A la pàgina setmananatura.cat es poden trobar actes "de camp", com sortides de descoberta i d'interpretació de la natura, sigui la més propera o la més llunyana de casa; o jornades de voluntariat ambiental, per la restauració d'un espai degradat, per la plantació d'espècies autòctones, per la retirada d'espècies invasores o de residus abandonats; actuacions per promoure la biodiversitat com fer un hort, un jardí de papallones o posar caixes niu, a la ciutat, al camp o a la platja, o participar en un bioblitz per conèixer la biodiversitat del nostre entorn. O bicicletades per la mobilitat sostenible, o espigolades i dinars d'aprofitats contra el malbaratament alimentari. També es pot assistir a conferències, debats, projeccions, per conèixer els valors naturals d'un espai i els problemes als quals ha de fer front o altres temàtiques ambientals.
La ciència ciutadana ha esdevingut una important eina de connexió amb la natura: es poden incorporar als portals iNaturalist i a Natusfera les observacions d’éssers vius que s’hagin fet durant la Setmana de la Natura.
8 grans accions de voluntariat ambiental
Estan programats al voltant de 300 actes, molts dels quals dedicats a la implicació directa en la millor del medi ambient. Es destaquen 7 grans actes de voluntariat ambiental.
- Fem Francolí! Es tracta d’una jornada de voluntariat ambiental a Tarragona, promoguda per l’Associació Aurora, enfocada a la descoberta del riu, la conservació i manteniment del bosc de ribera, i la retirada de residus. Hi és prevista la participació dels Castellers de la Il·lusió i del conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. (11 de juny)
- Dissabte 10 de juny un Bioblitz a la muntanya de Montserrat reuneix molts voluntaris i voluntàries per detectar, acompanyat d'especialistes, ell màxim de especies i identificar la biodiversitat de l’entorn. Organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Associació World Nature.
- A Girona l'Associació La Sorellona els voluntaris i les voluntàries faran un cens de fauna aquàtica al riu Ter, parlant de la problemàtica de les espècies invasores i la necessitat de recuperar el bosc de ribera. És prevista la participació de Els amics de les Arts (10 de juny)
- Més al sud, a l'Ametlla de Mar, l'associació Graellsia organitza una gimcana del mar a l'Espai Natural de Santes Creus, per conèixer la biodiversitat i col·laborar en la millora dels seus valors naturals. És prevista la participació del cantautor Joan Rovira (10 de juny)
- Al riu Ebre,a la Reserva Natural de Sebes Flix, calen voluntaris per portar a pasturar els cavalls de Camarga, extreure espècies invasores i anellar cries de cigonya, amb el Grup de Natura Freixe.
- A Vilanova Plataforma en defensa de l’Ortoll-Sant Gervasi i Garraf Coopera vol restaurar amb l’ajuda del voluntariat els antics camins ramaders d’Adarró i de l’Ortoll, el Turó del Sèu i el circuit d’Adarró i eliminar plantes exòtiques i afavorint la biodiversitat de l’ecosistema. (11 de juny)
- A la Riera de Merlès el voluntariat ambiental ajudarà a combatre la processionària de forma natural, amb Adeffa. És prevista la participació del presentador Peyu.
-
Al Parc de Collserola s'organitza una jornada de voluntariat ambiental a la Font de Sant Ramón. Es facilitarà que l'aigua pugui circular, eliminant plantes invasores i mantenint els camins.
El braçalet verd solidari, identitat de la Setmana de la Natura
Tots els participants a la Setmana de la Natura reben una polsera verda #setmananatura, preparada per l’ entitat Maresmon de Manlleu dedicada a les dones en risc d’exclusió social. La finalitat és compartir fotografies a les xarxes socials, ajudant a visibilitzar la comunitat de les persones que estimen i s’impliquen en la defensa de la natura.
Es premia la participació: un concurs i un sorteig
Un concurs premiarà les fotografies #setmananatura, tan les que expressen imatges de la Natura com les que mostren les actuacions que es realitzin per la Natura al llarg de la Setmana. Es poden guanyar experiències d’ecoturisme d’ Arrèlia, i un lot de productes ecològics gentilesa de Veritas.
D’altra banda, les escoles que prenguin part de la Setmana de la Natura i publiquin les seves imatges amb la polsera, participen al sorteig d’un taller de natura amb una entitat ambiental.
Els padrins i padrines de la Setmana de la Natura
La preocupació per la Natura és sentida per moltes persones de tots els perfils. Persones conegudes de diversos àmbits conviden a implicar-se en la protecció de la natura: la cuinera Ada Parellada, preocupada pel malbaratament alimentari, els components dels grup musical Amics de les Arts, l’ecoaventurer Albert Bosch, la periodista ambiental Cori Colero i el presentador i meteoròleg Francesc Mauri, són alguns dels nostres padrins .
La Setmana Natura és una campanya coordinada des de la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya, dues representatives xarxes d'oenages ambientals catalanes. Es tracta d'un esdeveniment transversal amb el qual es vol estendre el missatge de la protecció de la natura, i al que es convida a implicar-se en la protecció del medi ambient a persones i entitats de tots els àmbits.
Es preveu doblar la participació de la passada edició, que va ser de 15.000 persones amb 232 activitats. Catalunya pren part en la European Sustainable Development Week amb la Setmana de la Natura.
Afegeix un nou comentari