Àmbit de la notícia
Social

La FAS arriba a més de 3000 persones amb els seus programes socials durant el curs 2016-17

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidària
  • Jordi Llompart presentant l'acte
  • Acte de Cloenda de la FAS
  • Els ponents del Programa d'acollida
  • Ponents del programa UABImpuls
  • Pica-pica final de l'acte

Participants dels diferents programes de la Fundació Autònoma Solidària valoren la feina feta durant el curs en un acte conduït pel periodista Jordi Llompart. 

Aquest passat 24 de maig, la FAS tancava el curs 2016-2017 amb un acte a la Sala d’Actes del Rectorat de la UAB. El periodista Jordi Llompart va ser l’encarregat de moderar la cloenda, inaugurat per les paraules de Carlos Sánchez, Vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura i president de la FAS, que va remarcar que la missió de la FAS “és la de contribuir a millorar la societat, i no només la universitat”. També va agrairé la tasca feta per l’equip i per totes les persones vinculades dient que “és molt fàcil ser el president d’aquesta fundació.”. Després, Jordi Prat, director de la FAS, va donar les xifres clau de l’any: la tasca social que ha fet la UAB ha arribat aquest curs a 3.217 persones de 43 municipis de tot Catalunya. També va explicar quins havien estat els projectes clau del curs i les principals novetats com per exemple el procés de reflexió i preparació d’un nou pla estratègic. 

Un cop tancada la presentació, Llompart va donar pas als ponents, de dos en dos, que explicaven alguns dels programes que ha dut a terme la FAS durant el curs. En primer lloc, va parlar Òscar Revilla, tècnic de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, juntament amb Marga Bueno, estudiant d’Antropologia de la UAB. Ells van explicar com s’havia desenvolupat el Programa d’Acollida de la FAS. Revilla va exposar que, en aquests darrers anys, sent molt més reconeguda la seva feina en l’acompanyament de persones sol·licitants d’asil. Va remarcar també, però, que actualment la societat està vivint una onada de sensibilització cap a les persones refugiades però és possible que aviat arribi una nova onada d’invisibilització i rebuig que caldrà afrontar i treballar. Marga Bueno va relatar la seva experiència com a voluntària al programa amb persones refugiades al Campus, i va explicar que “l’acompanyament social crea una connexió molt forta amb la persona refugiada” i que per a ella és una opció política.

Roser Viñas, coordinadora del Programa Incorpora de la Fundació "la Caixa" i Vall Martí, estudiant de Filologia Catalana i Espanyola a la UAB, van donar la seva visió sobre el Programa UABImpuls, una eina per a la inserció laboral de persones discapacitades i/o en situació de vulnerabilitat social. Vall Martí va explicar la seva experiència personal com a estudiant de la UAB i empleada al Leroy Merlin gràcies a UABImpuls. D’altra banda, Viñas va recalcar el paper de l’empresa en la inserció laboral com a clients de les entitats i la necessitat d’una contínua interacció.

Després, va ser el torn de l’educació pel desenvolupament, una de les línies de treball principals de la FAS. La intervenció va anar a càrrec de Josep Maria Basart, professor de l'Escola d'Enginyeria, i Silvia Puente, professora de la Facultat d'Educació que van explicar el projecte sobre la integració del desenvolupament sostenible a l'Escola d'Enginyeria, una feina que persegueix “l’objectiu és desenvolupar accions que afavoreixin i enforteixin el pensament crític i compromís ètic a la UAB”.


Els assistents van poder escoltar després l’experiència del projecte De la presó a la comunitat gràcies a Josep Cid, investigador del Departament de Ciència Política i Dret Públic, i Núria Tomás, tècnica especialista de laboratori a la Facultat de Biociències i mentora del projecte.  Ells van explicar perquè la mentoria és una eina molt potent de participació social per aconseguir la reinserció social. De fet, aquest projecte aglutina, per una banda, l’acció social amb la mentoria i per l’altra, permet també realitzar recerca acadèmica sobre el tema.

L’últim programa presentat va ser el Let’s Go, de l’àrea socioeducativa. Maite Serrano, directora de l'institut Federica Montseny de Badia del Vallès i Paula Guerrero, estudiant d'Educació i amb beca a la FAS, van ser les encarregades valorar aquest programa que té per objectiu millorar l’aprenentatge de la llengua anglesa a instituts de Badia del Vallès. Serrano va acabar la intervenció enumerant la llista d’adjectius que havien triat alumnes de 1r d’ESO per descriure el programa com “innovador, guai, interessant, fantàstic, divertit”.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari