Àmbit de la notícia
Comunitari

#StopCruises, el moviment veïnal de protesta contra els creuers turístics a Barcelona

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • Acció de protesta al Port de Barcelona contra els creuers turístics.
    Font: Twitter
  • Moments de la mobilització contra la indústria dels creuers.
    Moments de la mobilització contra la indústria dels creuers. Font: Fem Front al Turisme
  • ‘El turisme mata’ o ‘Bye bye creuers’ van ser algunes de les consignes dels cartells.
    ‘El turisme mata’ o ‘Bye bye creuers’ van ser algunes de les consignes dels cartells. Font: Fem Front al Turisme

Desenes de persones es mobilitzen coincidint amb la sortida del ‘Symphony of the Seas’, el creuer més gran del món.

Una protesta contra la indústria de creuers i la massificació turística. Sota el lema #StopCruises, desenes de veïns i veïnes de Barcelona van sortir al carrer el passat dissabte dia 7 d’abril per rebutjar la contaminació que els grans naviliers porten a la ciutat, tot coincidint amb la sortida del ‘Symphony of the Seas’, el creuer més gran del món, cap a Palma de Mallorca.

Diferents col·lectius han organitzat la mobilització, entre ells l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) i la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. A més, la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona i l’Assemblea 23-s també han tingut un paper organitzador en una protesta veïnal que va tenir lloc al Portal de la Pau. “Els megacreuers emeten grans concentracions de contaminants que afecten l’aire que respiren, especialment, els barris propers al port”, afirmen des de la plataforma.

La reivindicació social contra la massificació de les ciutats va tenir la seva homòloga a Palma, protesta que es va celebrar un dia més tard, el 8 d’abril. El ‘Symphony of the Seas’, de la companyia Royal Caribbean, té capacitat per a 6780 passatgers i passatgeres, sense comptar la tripulació. La llargada del vaixell fa 362m., unes dimensions que fan possible l’arribada d’un gran nombre de creueristes que, en el cas de Barcelona, el 2017 es van comptabilitzar en 2,7 milions, segons la plataforma.

‘El turisme mata’ o ‘Bye bye creuers’ van ser algunes de les consignes que van copsar els cartells de les persones que protestaven. Entre un fort vent i nombrosos núvols, les xiulades es van començar a sentir al Port de Barcelona davant la presència del megacreuer. Diverses assemblees de barris i entitats com Ecologistes en Acció també van donar suport a la protesta.

“El Port és molt opac respecte aquest tema, no facilita els estudis i els que presenta no són fiables perquè la indústria no hauria de tenir impacte sobre la ciutat, i és evident que en té”, va afirmar Daniel Pardo, de l’ABTS en unes declaracions a La Directa. Segons les entitats organitzadores de la protesta, les conseqüències de l’arribada dels grans creuers són la saturació de l’espai públic, la desaparició del comerç de proximitat, l’explotació laboral, la tematització de la ciutat i l’expulsió del veïnat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari