Àmbit de la notícia
Internacional

Les exportacions d’armes espanyoles poden contribuir a la gestació de nous conflictes armats al continent asiàtic

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Silvia Arroyo
  • Els danys causats per l'explosió d'un dipòsit d'armament a Bagdad.
    Persones esperen sobre les runes que ha causat una explosió a Bagdad. Font: Ahmed Ali/EFE
  • El gràfic mostra els canvis en el volum d'exportacions d'armes fins el 2017.
    Gràfic que mostra els canvis del volum d'exportacions d'armament fins el 2017. Font: Sipri

Les llicències per a l’exportació d’armes espanyoles durant el 2017 s’han triplicat respecte l’any anterior. L’Orient Mitjà i els països asiàtics són les principals regions importadores d’aquest armament

L’informe 'Exportaciones españolas de armamento 2017' publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, assenyala l’Orient Mitjà i els països asiàtics com a principals regions receptores d’armament espanyol.

El govern espanyol ha autoritzat durant el 2017 exportacions d’armament per valor de 21.085 milions d’euros, xifra que suposa un augment del 280% respecte l’any anterior i que ha arribat al seu màxim històric. Tot i que fins ara s’ha fet efectiva l’exportació del 21% d’aquest material, s’espera que la resta ho faci en els propers anys.

L’Orient Mitjà és una de les destinacions principals d’armes espanyoles –principalment Aràbia Saudita, l’Iraq i els Emirats Àrabs– tot i ser una de les regions amb més conflictivitat mundial. Amb no gaire diferència, els països asiàtics –Malasia, Kazakstàn i Filipines entre d’altres– són els que més armes espanyoles han importat després de l’Orient Mitjà.

L’estudi alerta de les autoritzacions de venda d’armament a l’Àsia -que van arribar als 488 milions-: "L'eix econòmic i de conflictivitat s'està traslladant a aquesta regió i la política d'exportació de material militar espanyol pot estar contribuint a la gestació de nous conflictes armats".

L'informe 'Exportaciones españolas de armamento 2017' assenyala l’augment de les exportacions espanyoles a causa de polítiques impulsades pel govern durant els últims deu anys. Es calcula que de l’any 2008 a 2017, les xifres d’exportació de material de defensa han augmentat un 365%. A nivell mundial, la tendència ha estat més suau, amb una variació d’un 29% en el mateix periode.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau treballa en l’anàlisi dels elements que composen el cicle armamentístic, i ofereix una anàlisi crítica mitjançant informes, articles i llibres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari