Propostes socialment justes en l’aniversari de la crisi
Comparteix
Un manifest i una sèrie de mobilitzacions europees aspiren a plantejar alternatives econòmiques que posin les persones al centre deu anys després de la crisi
Crisi del 2008: una dècada de precarietat
El manifest internacional ‘Prenem control de les finances!' anuncia una sèrie de mobilitzacions i d’actes en el marc del desè aniversari del col·lapse de Lehman Brothers que va desencadenar la crisi financera del 2008.
La crisi financera ha tingut conseqüències globals que han afectat la qualitat de vida de moltes persones, i una part del tercer sector europeu ha aixecat la veu per recordar que algunes de les pràctiques neoliberals i corporativistes que van portar al col·lapse segueixen vigents.
El manifest denuncia que, mentre els mercats especulatius alimentats i rescatats pels grans bancs l’any 2008 continuen beneficiant-se de fons públics, la inversió en infraestructures públiques i social es veu limitada.
Evitar que un fenomen com el de la crisi es repeteixi de forma cíclica i posar les finances sota control democràtic són els objectius centrals del manifest, que alerta sobre la continuïtat d’un sistema econòmic que engendra desigualtat i que posa en perill l’estabilitat i el benestar de la majoria de la població global.
Cultiu de propostes per una economia global més social
Entitats europees es trobaran a Barcelona el proper 15 de setembre per una jornada que té el lema ‘Posem les finances al servei de les persones i el planeta!’ i que comptarà amb taules rodones per abordar alternatives econòmiques.
Segons les entitats que participen del manifest, aquest desè ’aniversari és una bona ocasió per a “crear un nou espai de debat públic sobre les causes profundes de la crisi i el futur de les finances” i per a replantejar “solucions socialment justes” al retorn del deute públic existent.
Entre les desenes d’organitzacions europees que s’han adherit a la proposta d’aniversari i reflexió hi ha Corporate Europe Observatory, CUP, Observatori del deute en la Globalització (ODG), Debt Resistance UK, Ena Banda (Eslovènia), FinanceWatch, Friends of the Earth Europe i la xarxa ATTAC. Des de de Catalunya, el manifest està vehiculat per la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.
Afegeix un nou comentari