Àmbit de la notícia
Formació

Toni Polo: “La sensibilitat de les persones voluntàries permet detectar nous espais de participació”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Toni Polo, president del Grup d'Esplai Blanquerna
  • Noia fent explicació a senyor gran sobre paper
    L'entitat està compromesa per a una participació activa i responsable en tot el territori de les Terres de l'Ebre.
  • Monitors de lleure amb grup d'infants asseguts al terra
    L'entitat està compromesa per a una participació activa i responsable en tot el territori de les Terres de l'Ebre.
  • Paret pintada en blau i groc amb un lema solidari
    L'entitat està compromesa per a una participació activa i responsable en tot el territori de les Terres de l'Ebre.

L’actual president del Grup d’Esplai Blanquerna va començar-hi com a voluntari en els seus inicis, l’any 1980. Després de gairebé 4 dècades vinculat a l’entitat, afirma que “l’esperit de donació inspira tot el nostre actuar”.

El Grup d’Esplai Blanquerna neix des del voluntariat...

Exacte! El Blanquerna naix el 1980 d’un grup de joves voluntaris que comencen “fent un estiu diferent” a infants i joves més desafavorits. Aquests principis mai no s’han perdut en els 38 anys d’història amb les activitats d’esplai, els casals, les rutes i els torns de colònies.

Entres al vostre web i t’adones que l’entitat va molt més enllà d’un centre d’esplai tradicional...

I tant! Un dia ens vam adonar de noves necessitats i després d’ajudar a crear un Centre Obert, un CRAE o l’Escola de l’Esplai, l’entitat va entendre que s’havia de comprometre per a una participació més activa i responsable. Sempre des de la filosofia del voluntariat, la nostra missió és la promoció d’una societat integrada i inclusiva, des del personalisme comunitari en el marc de l’humanisme cristià, amb especial atenció a les persones i als sectors amb majors risc d’exclusió.

Uns dels pilars de l’entitat són els programes socials. Quins són els objectius a l’hora de tirar-los endavant?

El principal és dotar el territori i les seves persones de les mateixes oportunitats d’altres que viuen en entorns diferents. També poder desenvolupar programes amb qualitat des de l’acció-reflexió i cercar sinergies facilitant el treball conjunt entre les diverses organitzacions.

A quins col·lectius us dirigiu, principalment?

Des de sempre, la infància i la joventut en general i, de manera especial, la més vulnerable i llurs famílies. Gent privada de llibertat complint penes, dones víctimes de la violència masclista i els seus fills, adolescents i joves infractors, persones amb diversitat funcional, col·lectius afectats per l’escletxa digital, joves extutelats o sense recurs residencial...

Parleu sovint de “dotar el territori”. Com es manifesta la presència del Grup d’Esplai Blanquerna entre la població tortosina i de les terres de l’Ebre?

Les Terres de l’Ebre són un territori fràgil i apostem per que tots els seus ciutadans siguin de primera. Treballem perquè en el nostre àmbit puguin gaudir dels mateixos serveis i de la millor qualitat possible. Això ho podem fer possible gràcies a la col·laboració amb les altres entitats i institucions, des del Procés Comunitari de ciutat, i ara també amb el procés iniciat a nivell de tot el territori.

Des de l’entitat promoveu diversos projectes solidaris. Ens podeu fer cinc cèntims dels que teniu en marxa actualment?

El ‘PEE-6/16’, per la millora de l’èxit escolar i la igualtat d’oportunitats. El ‘Voluntaris per la Convivència’, que vol facilitar la participació  des dels seus coneixements i el seu temps a joves amb mesures judicials. ‘Invulnerables’, que treballa perquè els nens i nenes de famílies en situació de pobresa no acabin heretant la situació de pobresa que pot determinar el seu futur. I ‘Educació en el lleure’, en què realitzem diverses activitats d’acord a les necessitats i possibilitats, i en les quals és fonamental la participació del voluntariat

El ‘PEE-6/16’, en què consisteix exactament?

És la branca socioeducativa del Procés Comunitari de ciutat. Vol articular una acció educativa integrada entre administracions, món associatiu i la resta d’agents educatius del municipi per generar una dinàmica de treball conjunt entre educació formal, informal i no formal. Els seus objectius són millorar l’èxit escolar, promoure la igualtat d’oportunitats, implicar la família en el procés educatiu i millorar el treball coordinat conjunt.

Quines actuacions heu dut a terme des que es va iniciar ‘PEE-6/16’?

Principalment es tracta de reforç educatiu, activitats de lleure educatiu, menjador infantil, tallers de famílies i foment del voluntariat,. I, sobretot, treballar de manera conjunta entitats i administració.

Per acabar, quin paper té el voluntariat en el dia a dia de la vostra entitat?

Blanquerna neix de gent voluntària i és aquest esperit de donació el que inspira tot el nostre actuar. El voluntariat millora la qualitat interna i externa dels projectes de l’associació i aporta molta humanitat. Al mateix temps, és el principal actor en la cerca de noves àrees d’actuació i de nous projectes. Sens dubte, la seva sensibilitat porta a detectar i crear nous espais de participació i atenció.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari