Àmbit de la notícia
Econòmic

Elena López: “Tant empreses com entitats han de tenir en compte els aspectes de la RSC”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Elena López és la directora d'Enginyeria Social de la Setmana de la RSC a Catalunya.
    Font: Setmana RSC
  • El programa d'aquest any torna a posar en valor les bones pràctiques i posa el focus en sectors com el turisme i la salut.
    El programa d'aquest any torna a posar en valor les bones pràctiques i posa el focus en sectors com el turisme i la salut. Font: Setmana RSC Font: Setmana RSC

La directora d’Enginyeria Social de la Setmana de la RSC a Catalunya destaca l’esforç per aconseguir que un 60% de les persones ponents a les jornades siguin dones.

Quines són les novetats del programa d’aquest any?

Aquest any també fem la Setmana de la Responsabilitat Social Corporativa a Girona. Sempre hem organitzat dos dies a Barcelona i aquest any ho fem tres dies. El 23 i el 24 a Barcelona, i el 25 a Girona, amb empreses i entitats del territori.

 

I pel que fa al contingut?

El programa segueix la línia dels altres anys; és a dir, vol posar en valor les bones pràctiques. A més, aquest any volem destacar la línia feminista, seguint la tendència del #MeToo. Per això, a l’hora d’organitzar l’esdeveniment, vam fer-ho amb criteris de gènere. Per exemple, ens hem compromès que el 60% de les persones ponents seran dones. Hi ha una taula específica que tractarà temes d’igualtat.

 

Ha estat difícil complir amb els criteris de gènere?

No és fàcil. Sempre hem intentat provar-ho, però mai ens ho havíem plantejat com a propòsit. Sempre havíem aconseguit el 50%, que ja és prou difícil. Aquet any hem fet una mica més d’esforç i arribem al 60%.

 

Quins altres temes es tocaran per primera vegada a la Setmana RSC?

Per exemple, tenim una conferència sobre la tecnologia ‘blockchain’. Repassarà les possibilitats que aquesta eina pot oferir a les entitats. És una tecnologia que facilita molt la transparència, la democràcia i la informació fidedigna. Són aspectes que poden donar molt valor a la RSC, i està vinculat amb la cadena de valor de proveïdors i el bon govern. Treballem amb un ‘partner’ molt interessant, líder mundial en la formació de professionals en aquesta tecnologia.

 

Hi ha algun/a convidat/da estrella? Quines taules rodones destacaria?

A banda de la centrada en la tecnologia ‘blockchain’, tindrem taules específiques per sectors que abans no havien tingut tant protagonisme. Per primera vegada hi haurà una sobre turisme i una altra sobre salut. Aquesta última la farem a Girona. Mai abans havíem fet taules sectorials.

 

Per què posen el focus en els sectors del turisme i la salut?

Perquè són sectors molt importants al nostre territori, li preocupa a molta gent i tots hi estem relacionats. El turisme cada vegada té més impacte a la societat.

 

En quin punt es troba la incorporació de la RSC en aquests sectors?

Hi ha organitzacions dins de cada sector que estan innovant.

 

Quins són els motius que porten les entitats a apostar per la RSC?

Hi ha dos motius. Un és el de millorar la gestió interna. Hi ha entitats socials que com que es van fent grans han de gestionar cada vegada més treballadors. Al final, funcionen com una organització laboral. Com a entitat no lucrativa ja tenen una finalitat social, però la RSC posa atenció a la manera com compres, com selecciones els teus proveïdors, a la transparència... Són aspectes que has de cuidar siguis una empresa o una entitat.

 

I la segona raó?

En l’àmbit extern, la RSC és important perquè et permet arribar a més ‘partners’. Tens una causa concreta, les empreses et coneixen i podeu treballar junts. En definitiva, és un repte per millorar la gestió i per aconseguir més agents implicats en l’impacte positiu per a la societat.

 

Es fa, de vegades, només de cara a la galeria?

Això ha canviat en els últims anys. Hi ha organitzacions que només han fet una acció de comunicació i al final els ve de tornada, perquè la informació és més accessible que abans. Les empreses ja saben que la RSC s’ha d’aplicar de manera transversal, no es tracta només de comunicar sinó d’incorporar els criteris en el que fas.

 

Estem a prop que la RSC es consideri un aspecte bàsic per a totes les organitzacions?

Sí, estem a prop.

 

Què és el que falta per fer?

Seguir en la línia que estem prenent. Les administracions han de marcar el camí i d’alguna manera valorar les empreses que gestionen les coses d’aquesta manera, per exemple, en les licitacions públiques. Ara per ara, en les licitacions es té en compte que les empreses tinguin un pla d’igualtat. També es pren en consideració que tingui contractades persones amb discapacitat. Davant un empat, l’empresa amb més persones amb discapacitat contractades pot guanyar el concurs.

 

Les licitacions públiques també tenen en compte la RSC?

Cada vegada més s’incorporen els aspectes de contractació de persones en situació de vulnerabilitat. A més d’això, que està bé i és recent, hauríem d’anar donant més passos endavant, valorant les empreses que tinguin una certificació o que accedeixen a un distintiu en RSC, que al final mostra com és la gestió global de l’empresa.

 

Hi ha moltes entitats del tercer sector que creuen que la RSC és només per a empreses perquè des de les entitats ja es treballa per la causa social. Creu que la tasca social no és suficient?

El fet que treballis per a una finalitat social està bé, però és important veure de quina manera treballes. No dic que ho facin malament, però s’ha de cuidar de quina manera aconsegueixes la finalitat social i dones garanties al teu grup d’interès.

 

Com està evolucionant el voluntariat corporatiu?

Cada vegada n’hi ha més, i es deu a la tendència de les empreses a col·laborar amb iniciatives socials. Abans l’empresa veia la vinculació solidària com un patrocini. Donava uns diners a unes entitats i ja està. Ara, les empreses han evolucionat i s’involucren més en l’activitat de l’empresa. No només col·laboren econòmicament sinó que s’impliquen i participen en projectes com el voluntariat corporatiu.

 


Notícies relacionades: 

Tot a punt per la Setmana de la RSC a Barcelona i Girona

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari