Àmbit de la notícia
Projectes

Xavier Peralta: “L’app és una eina per seguir caminant cap a una nova forma d’organització temporal”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Intervenció Xavier Peralta al m4social del 6è Congrés Taula
    Font: Taula del Tercer Sector Social
  • Intervenció Xavier Peralta al m4social del 6è Congrés Taula
    L’app serveix com a banc de bones pràctiques d’aquelles entitats que creuen en la reforma horària i volen caminar cap a una nova forma d’organització temporal. Font: Taula del Tercer Sector Social

Un dels impulsors de l’app de la reforma horària ens desgrana l’eina que pretén fer més atractiva aquesta iniciativa per a les organitzacions.

El Xavier és psicòleg organitzacional i el director tècnic de les proves pilot de l’inventari Reforma Horària. Avui ha fet una xerrada sobre l’app de la reforma horària a l’Espai m4social del VI Congrés del Tercer Sector Social. Intentant no fer-li perdre gaire temps, l’hem entretingut una estona per a què ens expliqui en què consisteix aquesta eina. 

El juny passat es presentava l’app de la Reforma Horària, com va sorgir la idea?

La idea va sorgir de la necessitat d’aglutinar a una massa crítica d’organitzacions del tercer sector que estiguin alineats amb la reforma horària i que vulgui prendre, o hagin pres, mesures relacionades amb el tema dels horaris. Estem parlant de la compactació, la millora dels hàbits saludables, avenços en productivitat,...

I en concret, què preteneu amb el desenvolupament d’aquesta eina?

L’app serveix com a banc de bones pràctiques d’aquelles entitats que creuen en la reforma horària i volen caminar cap a aquesta nova forma d’organització temporal. Amb aquesta eina es busca, bàsicament, el fet que la reforma horària i tot allò que implica, des d’una flexibilitat en els horaris fins a reunions més operatives, passant per una comunicació més eficient, sigui atractiu per a les entitats i per a les organitzacions. Pretenem, així, que totes s’animin a prendre mesures.

A qui va adreçada, principalment?

Estaríem parlant de persones com ara responsables de l’organització i de la gestió del temps de les entitats i també de les empreses. És a dir, personal de gerència, direccions generals i persones de l’àmbit dels recursos humans. D’alguna manera, tothom qui tingui responsabilitat al voltant de tot allò relacionat amb els horaris, l’organització del treball i que cerquen l’aplicació de sistemes més eficients i productius dins del procés de treball.

Ja la podem adquirir per als nostres dispositius mòbils?

No, encara no. Té permís tant per GooglePlay com per AppStore però a hores d’ara encara no ens la podem descarregar als nostres dispositius. Quan sigui possible, estarà disponible tant per Android com per iOS.

Una persona que se la descarregui, què s’hi trobarà un cop a dins?

La persona usuària s’hi trobarà, per una banda, entitats i organitzacions que formen part d’aquesta comunitat pro-reforma horària. Per l’altra, bones pràctiques relatives al temps dels àpats, a la productivitat i a aspectes organitzacionals. A més, l’app també compta amb vídeos de persones expertes explicant els motius d’aquesta iniciativa i amb un apartat  de notícies, una part dinàmica que s’anirà actualitzant i que girarà al voltant  dels beneficis d’uns hàbits saludables per a la ciutadania i d’una millora del funcionament de les organitzacions.

Com a consultor de la iniciativa per a la Reforma Horària, en quin punt consideres que ens trobem actualment respecte a l’Objectiu 2025?

Ens trobem en un punt en què encara queda moltíssima pedagogia per fer. Cal sensibilitzar dels beneficis d’una nova organització dels horaris i de noves maneres de treballar per ser més productius, donant-los a conèixer en tots els àmbits. Especialment en l’educatiu és necessari conscienciar a famílies, alumnat i professorat sobre les conseqüències d’uns hàbits poc saludables comparant-ho amb els beneficis de portar a terme un altre tipus d’horaris. En l’àmbit del comerç, igual.

Hi ha qui diu que és complicat implantar aquesta reforma a aquí...

És que hi ha molt desconeixement sobre els motius d’aquests horaris. Encara hi ha molta gent que et diu que això pot ser una qüestió climàtica o cultural que ens ve com a llatins. Els fets demostren que això és una fal·làcia, perquè tenim països veïns que no tenen aquests horaris. Tot plegat evidencia la necessitar d’estar en un moment en què encara és molt necessària la difusió del missatge perquè la gent comenci a veure aquesta transformació com quelcom molt positiu.

Per acabar, dóna’m tres motius per a què em descarregui l’app ara mateix. 

Jo de tu me la descarregaria per conèixer una mica més sobre la reforma horària, quins són els seus beneficis, quina aplicabilitat té en les entitats i com aquestes en poden sortir guanyant amb una compactació horària. En definitiva, per aconseguir una societat més saludable, justa i democràtica, amb uns horaris més humanitzats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari