Àmbit de la notícia
Comunitari

Les veus que cohabiten al Raval, en un fons musical

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Veus arreu

'Veus d’arreu' recopilarà la música tradicional de les diverses identitats culturals del Raval i els barris propers en un arxiu sonor participatiu.

Les músiques de la tradició oral de les principals comunitats que viuen al barri del Raval, el Poble Sec i Sant Antoni seran compilades en un fons musical digital. La iniciativa arrenca aquest mes de juny sota el nom 'Veus d’arreu: recopilatori cantat de músiques tradicionals de comunitats diverses' amb la voluntat d’identificar, recopilar, enregistrar i documentar repertori de la comunitat pakistanesa, filipina, bangladeshí, marroquina, llatinoamericana i de la Península Ibèrica, entre d’altres, que cohabiten al territori.

A través de les diverses tradicions culturals, la Fundació Tot Raval s’ha proposat generar un recurs musical que pugui ser interpretat per grups corals de les escoles, amateurs i professionals, que participen a festes majors, festes de barri,festivals, etc. Tot Raval dinamitza la iniciativa, i el Grup de Recerca 'Música i Societat' de l'àrea de Musicologia de la Institució Milà i Fontanals—Consell Superior d’Investigacions Científiques en porta la coordinació acadèmica i l’assessorament.

'Veus d’arreu' forma part del Projecte I+D 'Polifonia hispana y música de tradición oral en la era de las humanidades digitales', dels investigadors Emili Ros-Fàbregas i María Gembero-Ustárroz. Aquesta col·laboració s’emmarca dins del Projecte de Fons de Música Tradicional d’aquesta institució. Les músiques tradicionals recollides pel projecte es podran consultar al web https://musicatradicional.eu.

Es pot participar al projecte enviant un correu a cultura@totraval.org indicant el vostre nom, telèfon i correu electrònic.

(Art)iculat comunitari de proximitat

'Veus d’Arreu' s’emmarca en el projecte de creació artística i producció cultural 'Creuem el Paral·lel', centrat en el paper que han desenvolupat i desenvolupen en l’actualitat les arts minoritzades en la memòria del Paral·lel. Al voltant d’aquest concepte es desenvoluparan tallers i una sèrie micro-accions artístiques a l’espai públic en col·laboració amb diversos agents dels barris que envolten el teatre Arnau (Poble Sec, el Raval o Sant Antoni), implicant tant a la comunitat educativa com a entitats del teixit social, posant especial atenció en la interculturalitat.

Dins el marc de Creuem el Paral·lel s’inclouen blocs i accions diferents coorganitzades per Laberint Cultura, Transductores, Paral·leles, la Fundació Tot Raval i altres organitzacions del territori.

'Creuem el Paral·lel' s’inclou en el procés participatiu i comunitari 'Arnau Itinerant' que, des de l’any 2016, promou, a través de diverses iniciatives, la recuperació del mític teatre barceloní com a un espai escènic gestionat col·lectivament, arrelat a l’entorn, que reivindica l’art i la cultura a través dels eixos de la memòria, la comunitat i les arts escèniques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari