El Consell Nacional de la Joventut alerta al Parlament de la problemàtica del suïcidi juvenil
Comparteix
Aquesta plataforma d'entitats considera que es tracta d'un problema “de primer ordre”, donat que n'hi ha un cada 5 dies i és la primera causa de mort entre el jovent de 15 a 34 anys.
El Consell Nacional de la Joventut (CNJC) ha participat en una sessió monogràfica sobre aquesta qüestió al Parlament de Catalunya proposada per la mateixa entitat. Hi han participat agrupacions i especialistes en suïcidi juvenil i salut mental, i responsables del Departament de Salut.
El CNJC ha reclamat mesures que ajudin a prevenir aquest problema, ja que considera que la resposta que hi donen les institucions catalanes és “parcial” i és necessari ampliar els recursos per detectar casos de risc de suïcidi a l’Atenció Primària i als centres educatius. Segons aquesta plataforma, les morts per suïcidi es poden evitar si es treballa des de la prevenció i amb un enfocament social i no clínic.
L'entitat ha manifestat també que el Parlament i el Govern han de plantejar-se aquesta qüestió com un "objectiu de salut pública” i “de manera interdepartamental”, sobretot tenint en compte que existeix un “desequilibri territorial” pel que fa als recursos que es destinen a la prevenció.
També ha apuntat com altra problemàtica detectada la interrupció del suport psicològic i de l’assistència mèdica en assolir la majoria d’edat, perquè les persones ateses canvien de professionals, han de tornar a començar el procés i es redueix el nombre de visites.
Una altra demanda del CNJC va adreçada al Departament d’Educació en el sentit d'incorporar l’educació emocional i la salut mental al currículum educatiu, així com de formar el professorat i els Equips d’Assessorament i orientació Psicopedagògica (EAP) en gestió emocional. També expressen que caldria implementar protocols als centres escolars davant la conducta suïcida.
Una altra dada a tenir en compte és que el 20% de les visites que fa la gent jove al metge són per ansietat o depressió, malalties molt relacionades amb el suïcidi. I una dada més: segons un estudi fet al 2018, un 10% de l'estudiantat universitari tenia pensaments suïcides durant el primer any de carrera.
Per últim, segons el CNJC s'han de combatre “els silencis mediàtics i els tabús” que hi ha al voltant del suïcidi i la salut mental, donat que provoquen "una major soledat i aïllament” en les persones afectades.
Afegeix un nou comentari