Àmbit de la notícia
Econòmic

Circula: Equips informàtics reciclats a preus assequibles a disposició de les entitats

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • L’entitat testeja, restaura i canalitza els equips utilitzant programari lliure i eines desenvolupades col·lectivament per ereuse.org. Font: Unsplash.
    L’entitat testeja, restaura i canalitza els equips utilitzant programari lliure i eines desenvolupades col·lectivament per ereuse.org. Font: Unsplash.
  • David Franquesa i Mireia Roura són el director i la responsable d'operacions de Circula. Font: Circula.
    David Franquesa i Mireia Roura són el director i la responsable d'operacions de Circula. Font: Circula.
  • L'entitat evita un reciclatge prematur reparant els aparells que es poden reutilitzar. Font: Unsplash.
    L'entitat evita un reciclatge prematur reparant els aparells que es poden reutilitzar. Font: Unsplash.

La iniciativa posposa el reciclatge dels equips reparant, restaurant, traçant i reutilitzant els dispositius.

Circula és un circuit col·laboratiu format per entitats de l’economia circular i social que reutilitza dispositius electrònics. L’entitat testeja, restaura i canalitza els equips utilitzant programari lliure i eines desenvolupades col·lectivament per ereuse.org, un projecte que vol apoderar i motivar la creació de circuits locals de reutilització de dispositius electrònics assegurant el reciclatge final.

Aquestes eines no només permeten certificar la qualitat de la restauració, sinó també la traçabilitat. David Franquesa, CEO/director de Circula, remarca que “cal assegurar que l’equip s’utilitza tot el possible i que nomes es recicla quan ja no hi ha una demanda, si pot passar per una tercera mà abans del reciclat millor”. D’aquesta manera, s’allarga la vida dels dispositius i es garanteix el reciclatge al final de la seva vida útil.

Mireia Roura, responsable d’operacions, assegura que la reutilització genera 20 vegades més valor que el reciclat. “Es redueix l’impacte en termes ambientals, socials i econòmics amb productes de km 0”. Franquesa afegeix que “no renunciem al reciclatge, simplement el posposem fins que aquest producte ja no es pot reutilitzar més”.

La iniciativa repara, restaura, traça i reutilitza els dispositius dirigits a entitats de l’economia social i solidària, escoles i persones excloses digitalment.

 

Qui forma part de circuit?

Les diferents entitats que formen part del circuit fomenten la inclusió i la intercooperació, estratègia que permet enfortir alternatives econòmiques reals.

“A partir d’unes reunions periòdiques, les comandes es deriven a les entitats que ofereixen aquest servei, assegurant-se d’un reciclatge posterior del producte”, explica Franquesa.

Algunes d’aquestes entitats s’encarreguen de donar els equips, com és el cas de Barcelona Activa i l’Ajuntament de Barcelona.

D’altres com Fundación Esplai, Alencop, Solidança i Andròmines restauren els equips i d’altres com Abacus i Donalo.org s’encarreguen de la distribució.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari