Àmbit de la notícia
Internacional

El repte d'integrar persones migrants al mercat laboral europeu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • Presentació de l'informe “La veu dels empresaris europeus. Reptes i beneficis de la inclusió de migrants al mercat laboral”
    Font: Projecte MILE
  • L’objectiu principal del projectes és aconseguir un model efectiu integrant a totes les persones migrants en el mercat laboral.
    L’objectiu principal del projecte és aconseguir un model efectiu integrant a totes les persones migrants en el mercat laboral. Font: Projecte MILE. Font: Projecte MILE
  • L’informe constata que la gran barrera per contractar persones migrants són els aspectes legals, junt amb la restricció del dret de treball dels països d’acollida.
    L’informe constata que la gran barrera per contractar persones migrants són els aspectes legals, junt amb la restricció del dret de treball dels països d’acollida. Font: Projecte MILE. Font: Projecte MILE

Acció contra la Fam i sis organitzacions d’Europa presenten l’informe 'La veu dels empresaris europeus. Reptes i beneficis de la inclusió de migrants al mercat laboral'. 

Per a una persona nouvingda, trobar una feina és vital per integrar-se a un país. Per això, és cabdal, i suposa tot un repte per als països d'acollida, implementar un model efectiu per incorporar les persones migrants al mercat de treball

Acció contra la Fam i sis organitzacions de Grècia, Àustria i Itàlia desenvolupen el projecte MILE (Migrants Integration in the Labour market in Europe), en què s’emmarca l’informe 'La veu dels empresaris europeus. Reptes i beneficis de la inclusió de migrants al mercat laboral'. L’objectiu és clar: millorar la situació de les persones migrants, que són les que més pateixen la crisi laboral, segons afirma Acció contra la Fam. 

Per fer-ho, l'informe subratlla que cal aconseguir un model efectiu integrant totes les persones migrants en el mercat laboral. Convé posar el focus en les competències socials, en les formacions tècniques i, sobretot, en la participació i integració de tots els sectors: el públic, el privat i el tercer sector.

L’informe constata que la gran barrera per contractar persones migrants són els aspectes legals, a més de la restricció del dret de treball dels països d’acollida. Tot i que els procediments per contractar ciutadans no europeus funcionen a tots els països, la complicació de la gestió dels tràmits, el baix nivell de sensibilització dels empresaris i la falta d’educació pel que fa a la contractació de persones migrants en tots els països deixa palesa la necessitat d'un canvi en la situació dels mercats laborals.

L’estudi demostra que no hi ha polítiques ni accions suficients que ajudin a la diversitat de treballadors. Alhora, desmenteix que la integració cultural no sigui una barrera real per contractar les persones migrants, tot i que la llengua es confirma com un dels grans problemes per contractar.

Els empresaris busquen solucions

A l'informe s’identifiquen els reptes, obstacles i oportunitats de la inserció sociolaboral dels migrants, les necessitats dels empresaris de donar suport amb formacions, i les competències i perfils ocupacionals que necessiten les empreses i poden ser ocupats per aquestes persones. El projecte, en el seu vessant educatiu, preveu la formació a persones nouvingudes que resideixin en la província de Barcelona per poder millorar les seves competències laborals.

L'estudi confirma que els empresaris no reben prou informació per saber com contractar persones migrants i que la legislació dificulta l’entrada al mercat laboral. La veu dels empresaris a l’informe expressa, també, què creuen que haurien de fer els governs per revertir la situació. Programes digitals per millorar el procés de contractació, simplificar el procés legal i administratiu o disposar d’un punt d’informació únic per a persones migrants són algunes de les propostes com a conclusions de l’estudi.

El projecte MILE, en què s'emmarca l'estudi, està fundat i finançat pel Fons d’Asil, Migració i Integració (AMIF) de la Unió Europea. L’informe és el resultat de 170 entrevistes a associacions de 4 països (Àustria, Grècia, Itàlia i Espanya) en el marc d’un projecte que durarà dos anys, en què es realitzaran xerrades, conferències i taules rodones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari