Àmbit de la notícia
Informàtic

10 projectes tecnològics per una Internet més lliure, segura i accessible!

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Logotip del projecte Tor. Imatge de Tor Project. Llicència d'ús CC BY 3.0 US
    El projecte Tor fomenta una Internet més privada i segura. Imatge de Tor Project. Llicència d'ús CC BY 3.0 US
  • Logotip de la Wikimedia Foundation. Imatge de Wikimedia Foundation. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0
    La Wikimedia Foundation és una entitat que vetlla per la Wikipedia i altres projectes de coneixement lliure. Imatge de Wikimedia Foundation. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0
  • Fotografia d'un infant llegint un full. Imatge de Eugene Kim. Llicència d'ús CC BY 2.0
    El projecte ToSDR vol ajudar a les persones la comprensió dels termes de servei de les aplicacions i serveis d'Internet. Imatge de Eugene Kim. Llicència d'ús CC BY 2.0

Molts governs i empreses intenten controlar Internet mitjançant lleis i aplicacions. Però per sort hi ha projectes que lluiten per una Internet més lliure i accessible per a tothom.

Actualment Internet s’està convertint en una eina on els estats i algunes empreses volen tenir-ne control. L’últim Decret Llei Digital del govern en funcions de l’estat espanyol, l’escàndol de Cambridge Analytica o les inseguretats que dóna que una aplicació reconegui el teu perfil físic, són alguns exemples de com està evolucionant Internet.

Perquè això no sigui així hi ha diversos projectes, en les quals qualsevol persona interessada es pot apuntar i participar. La Fundació Mozilla va publicar el mes de novembre l’Informe Anual sobre l’estat d’Internet. En aquest Informe, a part d’explicar quin era l’estat d’Internet, es presentaven exemples de projectes per lluitar contra el control d’Internet.

Alguns d’aquests projectes tenen alguna comunitat en línia catalana en els quals podreu participar d’una forma més propera. Els projectes són aquests:

  • Wikimedia: és el moviment global que té per missió oferir coneixement en obert. Un dels seus projectes més coneguts és la Wikipedia, en català la Viquipèdia. Però també hi ha altres projectes interessants com Wikidata. Hi han moltes maneres de formar part d’aquest moviment, però el més recomanable és començar per fer-se soci o sòcia de l’organització temàtica més propera i reconeguda per la Fundació Wikimedia. Aquesta organització al territori de parla catalana és Amical Wikimedia.

  • Access Now: és una organització que recopila informació sobre com els estats bloquegen l’accés a Internet i com això pot afectar la vida de les persones. Aquesta entitat recull històries sobre l’impacte que té a la societat aquests bloqueigs. Access Now té documentats 188 bloqueigs a tot el món. El més preocupant és que aquesta xifra va en augment.

 

  • Uniu-vos a The Internet Society. És una organització que ajuda a construir i dona suport a les comunitats que promouen el funcionament ètic d’Internet. Aquestes comunitats han de fomentar que Internet estigui globalment connectada, que sigui segura i confiada. Per unir-te a aquest moviment, el més recomanable és fer-se associat o associada de la comunitat més propera. En aquest cas, la comunitat més propera és la ISOC CAT.

  • Participa en l’Algorithmic Justice League per ajudar a combatre els biaixos de gènere i culturals a Internet. Aquesta entitat realitza investigacions sobre com els sistemes comercials d’anàlisis facial codifiquen biaixos de gènere i de cultura. Amb aquests estudis, proposen solucions per ajudar a les empreses a elaborar tecnologia d'anàlisis facial que no sigui perjudicial a la gent.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Convertiu-vos en TrollBuster. TrollBuster és una organització que ajuda a les persones que reben atacs i amenaces en línia de persones tòxiques, anomenades ‘troll’. Aquesta organització ajuda a les víctimes a defensar-se millor dels àtacs dels ‘trolls’ de les xarxes socials i Internet. És un servei que ha estat utilitzat per dones periodistes que han patit assetjament.
     
  • Aprèn a llegir els termes de servei amb el projecte ToSDR. El projecte ToSDR és una iniciativa que pretén facilitar la vida de les persones usuàries de serveis d’Internet, com aplicacions, servidors o altres tecnologies. Darrere de ToS;DR hi ha moltes persones que llegeixen els termes de servei de xarxes socials i eines digitals, les transcriuen a un llenguatge més proper i el qualifiquen. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que tothom pugui entendre els termes de servei i que les empreses no s’aprofitin d’aquest desesment legislatiu.
     
  • Col·laboreu amb la xarxa de Decoders d’Amnístia Internacional. És una xarxa que actualment disposa de 50.000 persones membres i que fragmenta grans projectes en petites tasques que els voluntaris i les voluntàries poden executar. Aquestes petites tasques formen part de projectes grans que defensen els drets humans i que busquen justícia per les persones vulnerables.
     
  • Dona la teva veu al projecte Common Voice. Common Voice és un projecte que va néixer per generar més innovació descentralitzada, perquè els sistemes de reconeixement de veu siguin oberts i accessibles per a tothom. Mitjançant aquesta iniciativa, qualsevol projecte tecnològic podrà utilitzar aquesta base de dades de veus humanes, per crear aplicacions innovadores per a la web i per a diferents tipus d’aparells. Visiteu la pàgina web de la comunitat catalana de Common Voice i comenceu a donar la vostra veu!
     
  • Avalua models de negoci alternatius a través d’Internet. Mitjançant la Platform Cooperativism Consortium, podreu conèixer projectes cooperatius que participen plenament en una transformació social ètica. Alguns d’aquestes plataformes cooperatives són The Internet of Ownership i Zebras unite. Examineu aquests projectes i animeu-vos a participar en l’economia cooperativa!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari