Diverscoop: els quioscos més socials de Barcelona
Comparteix
La iniciativa reactivarà un total de 10 establiments a la ciutat comtal per tal de reincorporar al mercat laboral persones amb diversitat funcional.
L’Alejandro Chang té una discapacitat auditiva i portava 1 any i mig a l’atur sense trobar feina. En Germán Jesús Algarra era autònom, com a dissenyador gràfic, però quan va arribar la crisi es va quedar sense feina i en Josep Giménez, amb una discapacitat de circulació, portava temps buscant un treball. “Tenir una discapacitat i el fet de ser gran et dificulta molt tornar al mercat laboral”, explica Giménez.
Tots tres, juntament amb 8 persones més de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), han tornat a treballar gràcies a la Cooperativa Diverscoop. La iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona va néixer l’any passat amb l’objectiu de tornar a inserir en el mercat laboral a persones amb discapacitat a la vegada que es recuperava l’activitat de 10 quioscos que es trobaven en desús.
Després d’un any de treball previ i l’acompanyament dels i les professionals del món del cooperativisme, el 27 de gener es va obrir el primer quiosc al barri de Guinardó i el 4 de febrer el segon a Paral·lel.
Una nova oportunitat
“El procés previ ha estat complicat i estressant perquè tenim diversitat funcional i hem de tenir en compte les necessitats de cadascú”, explica Chang, membre de l’Associació ACAPPS . Per l’Alejandro ha estat un gran pas i assegura que el veïnat l’ha rebut molt bé. “A tot el barri li sembla molt bé que haguem tornat a obrir el quiosc, alguns ho trobaven a faltar i ni a mi ni als meus companys ens han preguntat per la discapacitat. És el contacte amb la gent el que més m’agrada d’aquesta feina”, remarca Chang.
El portaveu de la cooperativa, Josep Giménez, recorda tot el procés previ a obrir el quiosc. “Ens hem posat en marxa amb moltes ganes i molta il·lusió per reintegrar-nos en la vida laboral i tornar a treballar per sentir-nos vius cada matí”.
Giménez explica que “no ha estat un procés senzill, ja que cap participant pertanyia al món de les cooperatives i només una persona havia treballat a un quiosc”. “Aprendre a treballar de forma cooperativa a vegades és complicat, perquè tots ho decidim tot. És com que esperes que algú decideixi alguna cosa, però som tots qui ho decidim”, afegeix el portaveu.
Algarra remarca que ha estat un procés complicat, però finalment s’han vist els fruits del treball. “Al principi no pensàvem que això pogués ser real. Tot i que segueix sense ser un camí de roses, estem molt contents de que ja sigui una realitat i ara és qüestió de treballar-la”.
Chang anima a totes les persones que, com ell, s’hagin pogut trobar en una situació semblant. “Tot i que al principi et faci respecte, no has de tenir por, has d’agafar valor i saber que és pel bé d’un, per sortir cap a endavant amb un treball digne”. “Amb ganes tot surt endavant, mai havia estat en una cooperativa i aquí estic, amb ganes de seguir treballant”, explica l’Alejandro.
Afegeix un nou comentari